kordas Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Bez przesady... nie chcę mieć jakiegoś killera 8%.. ale chcę aby wyszło dobre piwo. Przywalam się do % bo piwo wyszło pozbawione smaku zarówno piwa jak i delikatnej nutki alkoholu. Smakowało [użyję stwierdzenia]jak nagazowany ekstrakt, beż żadnych dodatkowych posmaków Przeczytałem wszystko na szybko, więc może coś przekręcam, ale jeśli oba piwa miały ok 10Blg, to musza być one lekkie i przy takim ekstrakcie jeśli czuć alkohol, to znaczy że coś poszło nie tak. Może napisz co wg Ciebie smakuje "jak piwo", bo może powodem jest zły dobór stylu? Przecież każdy styl piwa smakuje inaczej. Jeśli chcesz, aby piwo było bardziej treściwe to musisz albo zrobić jego mniejszą ilość, albo zrobić piwo z 2 puszek (możesz puchę zastąpić ekstraktem słodowym w proszku, ale one powinny być droższe). Jeśli robienie z puszek wychodzi zbyt drogo to polecam pomyśleć o zainwestowaniu w sprzęt do zacierania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 (edytowane) U mnie piwa wyszły strasznie słabe %% - szacuję je około 2max3%ale na podstawie czego "szacujesz". Zawartości alkoholu się nie szacuje tylko się mierzy. O ile dobrze zmierzyłeś OG i FG (a pewnie dobrze bo te wartości które podałeś wyglądają sensownie) to wynik musi wynieść 4.2% i nie chce być inaczej. Edytowane 4 Sierpnia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Dirk: stężenie alko szacowałem organoleptycznie. Było w smaku jeśli chodzi o alkohol duzo słabsze od piw koncernowych i może... nieznacznie mocniejsze od radlerów. Stąd moje szacunki dot mocy. Kordas: Opisze piwa. Oba z Gozdawy. 1. Dark Ale. Smakowało jak słabej jakości podpiwek. Ciemne, podpalane ale nie wyczuwałem alkoholu (nie czepiam się że powinno waniać spirytusem... pisuje co czulem) piwo bez kwasów, i smaków jakich bym nie spodziewał się w tym piwie. Piana obfita, szybko opada. Piwo zrobione z puszki Dark Ale plus ciemny ekstrakt też gozdawa. Blg od 10 do 2 2. Gozdawa slecial bitter. Piana ładna trzyma jak w żywcu, smak delikatna goryczka posmak drożdży (może zmąciłem). Puszka Special bitter i kilo glukozy. Brak zapachów i smaków kwaśnych. Piwo lekko słodkawe. moc około radlera. Blg od 10 do 2. W obu przypadkach temp otoczenia około 20-22stopni. Czas fermentacji około 9dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Jeśli chcesz alkohol jak w koncertowym piwie to fermentuj jak koncerny. Lager HGB fermentowany z 20BLG w temp 15st i rozcieńczony do 12BLG przed butelkowaniem. Powinien ładnie pachnieć alkoholem (a dokładniej alkoholami wyższymi). My tu staramy się aby tego alkoholu nie było czuć w piwie, fermentujemy w dolnym zakresie pracy drożdży, HGB jak już robimy to tylko przed fermentacją aby drożdże miały idealne warunki i nie produkowały niechcianych aromatów. Aaa i jeszcze jedno, w ciemnych piwach trudniej wyczuć alkohol bo smaki i aromaty ciemnych słodów przykrywają alkohol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kordas Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2015 Oba piwa mają ekstrakt 10Blg, więc oba musiały być lekkie, z niską zaw. alkoholu, być może wodniste. Najważniejsze co chcesz teraz osiągnąć, ciągle porównujesz do koncernowych, więc zakładam, że nastawiasz się na jasne piwo. Może spróbuj zrobić coś podobnego na ekstraktach http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_%28wersja_na_20l%29 Zamiast słodów potrzebujesz 2 puszek 1,7kg ekstraktu słodowego jasnego na jakieś 21l piwa, możesz ewentualnie zamienić chmiele , od biedy jeśli nie chcesz się bawić w zakup dwóch odmian to zastąp te z receptury np. Marynką, daj drożdże z receptury albo dobierz jakieś inne stosunkowo neutralne górnej fermentacji, fermentuj najlepiej w temp. poniżej 20C. Jeśli chcesz krócej gotować to rzuć więcej chmielu na goryczkę i gotuj krócej. Jak chcesz to możesz sobie sypnąć np. z 300g cukru by zrekompensować sobie stratę brzeczki, która pozostanie w chmielu. Schłodź brzeczkę najlepiej do 20C rozcieńczając do zakłądanej objętości, reszta jak w brew kitach. Po wcześniejszych postach wnioskuję, że będziesz z niego bardziej zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Dziękuję koledzy za pomoc. Może wychodzę z błednego założenia dotyczącego piwa z puszki. Nie ukrywam, że wcześniej przed własnymi próbami nie piłem takowego; ale wydaje mi się że powinno smakować jak piwo... tylko lepiej jak sklepowe. Nie zrozumcie mnie w ogóle źle: jak piszę o alkoholu to opisuję co się działo w tym piwie prostymi słowami. Lubię i szanuję piwa rzemieślnicze, kocham domowe (kolega robi bardzo dobre) i chciałem się zajawić na własne piwa zaczynając od puszek... ( wina domkwe robie i wychodzą mi więc czemu piwo nie chce?) Czy robiliście piwa z puszki? Jakie one były gatunkowo i w smaku? Może oczekuję za dużonod pancerniaków ale nastawiałem się że pancerniak i tak będzie lepszy od sklepowych... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Ale "piwo sklepowe" nie smakuje jak piwo, ono jest celowo robione tak żeby nie mieć żadnego smaku (bo jakbym miało to mogłoby komuś nie smakować, a woda smakuje każdemu). Piłeś jakieś prawdziwe piwo? Skoro robiłeś bittera to dobrze byłoby wypić kilka dobrych przykładów komercyjnych żeby mieć porównanie. W Polsce stosunkowo łatwo dostępne są Fuller's London Pride, Young's Bitter, Shepherd's Naeme i pewnie kilka innych. Albo w ogóle idź do pubu z prawdziwym piwem i wypij kilka craftów żeby mieć rozeznanie. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Piłem prawdziwe piłem. dla tego chcę robić samemu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MichalW Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Panowie, pamiętajcie że piwa koncernowe często są bardzo głęboko odfermentowane. Alkohol mógł zostać przykryty przez cukry resztkowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Zrobiłeś piwa lekkie (10Blg). Chcesz więcej %%, zrób piwo 16-18 Blg. W domowych warunkach raczej nie osiągniesz tego, co robią koncerny - z 12 Blg nie wyciśniesz 6% alko... chyba, że dowalisz 50% cukru. Ewentualnie HGB, ale zakładam, że nie o to chodzi, aby zrobić koncerniaka. Ja rozumiem to tak, że chcesz zrobić piwo domowe, ale nie takie lekkie, tylko mocniejsze - zrób więc tak, jak pisałem wyżej i będzie ok. Piwo z ekstraktów może być równie dobre, jak to z zacieraniem. Za rączkę. Kup: - 3x ekstrakt płynny WES Jasny 1,7kg - 30 g chmielu Marynka - 50 g chmielu Lubelski - drożdże US-05 Zrób: Wodę (25L) zagotuj, wlej ekstrakty, doprowadź do wrzenia. Wrzuć całą Marynkę i gotuj. Po 50' wrzuć cały Lubelski i gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Schłodź to jak najszybciej do ~18C, zdekantuj do fermentora (wyjdzie około 24 litry 17 Blg), zadaj drożdże. Wystaw do pomieszczenia 16-17C i zostaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zrób 2-3 pomiary w przeciągu przynajmniej 3 dni - wal w butelki. Tydzień na nagazowanie i można degustować. Odleżakować z miesiąc i pić. Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Fajny pomysł. Z tym dochmieleniem A tak wracając do kitów to sprobuję zrobić jak temp niższej- około 17oC w piwnicy... Tak z innej beczki: Czy drożdże z kitów są uniwersalne(gozdawa)? Czy probemy z piwem mogły wynikać z za wysokiej temp otoczenia albo nasłonecznionego pokoju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Fajny pomysł. Z tym dochmieleniem To nie jest "dochmielenie", tylko "nachmielenie". Ekstrakty, które Ci podałem, nie są w ogóle chmielone Dopiero trzeba sobie samemu odpowiednio nachmielić, gotując brzeczkę przez godzinę (oczywiście można krócej - ale wtedy albo musisz dać więcej chmielu na goryczkę, albo akceptujesz niższą goryczkę w piwie). Czy drożdże z kitów są uniwersalne(gozdawa)? Co masz na myśli przez stwierdzenie "uniwersalne"? Generalnie drożdże masz albo górnej albo dolnej fermentacji. Gozdawa ma "swoje" drożdże - nie mają laboratoriów, tylko pakują drożdże innych producentów pod swoją marką - i podejrzewam, że to właśnie one są dodawane do kitów. Niektóre szczepy od nich są ok, inne są kiepskie - zależy od konkretnych drożdży. Czy probemy z piwem mogły wynikać z za wysokiej temp otoczenia albo nasłonecznionego pokoju? Zależy jakie problemy... jeżeli chodzi o niską zawartość alkoholu, to nie tędy droga - to nie jest żadna wada, po prostu zrobiłeś lekkie piwo. Drożdże w zbyt wysokiej temperaturze produkują natomiast związki, których zwykle chcemy w piwach unikać (zależnie od stylu, oczywiście). Generalnie fermentacja w odpowiedniej temperaturze i drożdżami o odpowiedniej kondycji to według mnie najważniejszy czynnik w piwowarstwie domowym - a już na pewno przy robieniu piwa z ekstraktów, gdzie nie masz wpływu na skład zasypu. Powinieneś trochę poczytać wiki, bo Twoje pytania są na baaardzo podstawowym poziomie. Warto mieć podłoże teoretyczne, zanim się za coś człowiek zabiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 ThoriN. Dzięki za rady. Fakt jest taki że amator ze mnie pełną gębą Zabierając się do pierwszej Warki pocztałem tu i ówdzie pooglądałem na yt... i to może był błąd że myślałem że skoro to brewkit ti zawsze się uda... Jeszcze raz dzięki za pomoc. Pozacierałbym ale nie mamm w domu warunków.. Dzięki za rady i uwagę o gozdawie dot drożdży. Czy masz może wiedzę ba temat jakości drożdży coopersa? Czy dobrze rozumuję że jeśli bym robił piwo z puszki już nachmielonej np IPA coopersa powinienem dodac ok 1.2kg ekstraktu np w płynie oraz np jeszcze jakiś cukier(gdzieś taki przepis na 20l znalazłem). Libię IPA i chmielone piwa. Czy to jeszcze dochmielać? Jeśli tak to jak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Czy dobrze rozumuję że jeśli bym robił piwo z puszki już nachmielonej np IPA coopersa powinienem dodac ok 1.2kg ekstraktu np w płynie oraz np jeszcze jakiś cukier(gdzieś taki przepis na 20l znalazłem). Libię IPA i chmielone piwa. Czy to jeszcze dochmielać? Jeśli tak to jak? Toż to jest właśnie dobre dla Ciebie rozwiązanie Za rączkę. Kup: - 3x ekstrakt płynny WES Jasny 1,7kg - 30 g chmielu Marynka - 50 g chmielu Lubelski - drożdże US-05 Zrób: Wodę (25L) zagotuj, wlej ekstrakty, doprowadź do wrzenia. Wrzuć całą Marynkę i gotuj. Po 50' wrzuć cały Lubelski i gotuj jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyłącz palnik. Schłodź to jak najszybciej do ~18C, zdekantuj do fermentora (wyjdzie około 24 litry 17 Blg), zadaj drożdże. Wystaw do pomieszczenia 16-17C i zostaw na 2 tygodnie. Po tym czasie zrób 2-3 pomiary w przeciągu przynajmniej 3 dni - wal w butelki. Tydzień na nagazowanie i można degustować. Odleżakować z miesiąc i pić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Dzięki wielkie... Analizowałem ten przepis... I tu zaczynają się schody: 1. Nie mam takiego gara... największy to ok 7l 2. Fermentor mam standardowy na 23l... 25l+3x1,7 = ok 30l będzie za dużo troszkę... jeśli użyję 2/3 będzie ok? Inna kwestia - mogę to zrobić na raty? albo np zrobić jedną porcję z chmieleniem i drugą samego Wesa zagotowanego tylko? Kolejna kwestia.. nie mam wanny więc chłodzenie zajmie mi 2-3h Myślicie że mogę dodać zamiast Wesa inny np Coobrę jasną - http://alembik.eu/home/649-ekstrakt-slodowy-coobra-jasny-plynny-12-kg-.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Ad1. Ja pierwsze warki z ekstraktów robiłem "na raty" w garnku 5L 2 raty gotowałem ekstrakt + 1/2 chmielu, a pozostałe 2 raty samą wodę Ad2. Pamiętaj, że 30 litrów (25L wody + 5kg ekstraktów) nastawiasz do gotowania. Przed 1 godzinę odparuje Ci ~4 litry, kolejne 1-2 litry odejdą z chmielinami. Zostanie Ci więc mniej więcej 23 litry do fermentora - tyle spokojnie wchodzi, a drożdże US-05 nie potrzebują aż tak dużo miejsca, bo raczej nie wychodzą z fermentora na spacery Bez wanny chłodzenie może zająć znacznie dłużej. Na początku chłodziłem przez noc na balkonie i było w miarę ok. Ale w Twoim wypadku (z garem 7L) może lepiej zrobić tak: 1. Zagotować w garze 2 raty: 5 litrów wody + ekstrakt + 1/2 chmielu (zachowując czasy chmielenia) na każdą ratę 2. Resztę wody dolać z baniaka 5L (np. mineralna niegazowana Oaza z Biedronki), której już nie musisz gotować. Wtedy automatycznie chłodzisz brzeczkę. Dodatkowo można się pokusić o wcześniejsze schłodzenie baniaków z wodą Wtedy skutecznie i szybko zbijesz temperaturę. Drożdże w kitach Coopers'a są raczej słabe - lepiej je omijać Gozdawa ma znacznie lepsze, jeżeli o to chodzi. Ekstrakty WES'a mają chyba najlepszy stosunek cena/jakość. Ten, co wrzuciłeś, ma tylko 1,2kg - WES 1,7kg kosztuje 30zł... Polecam porównywarkę http://cml.dokuro.org/beer/index?searchh=wes%20jasny%201,7&q=9ff458c26196443f61e801990e6495cd Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Racja.. jest tańszy Może użyję Gozdawę (którą lepiej jasna, ciemna, amber?) http://marxam-enology.pl/pl/p/Ekstrakt-slodowy-plynny-Jasny-1%2C7kg/1753 Super porównywarka jest jeszcze Krakowski Alembik http://alembik.eu/ 1. Zagotować w garze 2 raty: 5 litrów wody + ekstrakt + 1/2 chmielu (zachowując czasy chmielenia) na każdą ratę 2. Resztę wody dolać z baniaka 5L (np. mineralna niegazowana Oaza z Biedronki), której już nie musisz gotować. Piszesz 2 raty 5l+ektrakt..... czyli liczysz z dwóch puszek czy to tylko był przykład? 2x (5l + 1,7kg + 5l(chyba że to było podanie że woda z bańki a dolać więcej?))=ok 23l - parowanie i śmieci na dnie po chmieleniu = około 20l.... Dla mnie ok Kolega mi podpowiedział przed chwilą, że może wyjść z tego dość mocne piwo~7% Może bym to zrobił z 2 puszek 1,7kg i wyszło by około 4-4,5% Wtedy Równolegle bym zrobił (sąsiad ma taki sam gar): 2x Puszka 1,7kg w 5l wody + chmiel wg przepisu (może by go zawinąć w gazę??)... przelane do fermentora i zalane 2x5l zimnej wody z biedroneczki... Później wg Twojego przepisu? Nabiera to sensu. Teraz zaczynam wierzyć w sukces Gmatwam co? Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Racja.. jest tańszy ten też nie drogi http://www.piwopiweczko.pl/Bruntal-Jasny-Ekstrakt-17-kg-LIGHT-,1072.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Fajna cena... szkoda że nie są w Krakowie Ps... jak tego używać i na ile starcza: http://www.piwopiweczko.pl/Profimator-Koncentrat-brzeczki-piwnej-ciemnej-MALT-DARK-3-kg,761.html O ile Puszki mam wstępnie ogarnięte to to jest dla mnie magia Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Tomasz Nowakowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 szkoda że nie są w Krakowie a to jakiś problem (bo chyba wysyłają?) jak tego używać i na ile starcza: http://www.piwopiwec...K-3-kg,761.html to taki sam koncentrat jak w każdym brew-kit, tylko ta firma sobie tak inaczej to nazywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Wolę kupić w Krakowie - mam pod nosem i od ręki i nie muszę płacić za kuriera Jeśli to jest to samo co puszka to wychodzi dużo taniej Wes/Gozdawa 1,7kg >31zł = ok 18zł/kg Profimator 3kg ok 48zł= 16zł/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Jeśli to jest to samo co puszka to wychodzi dużo taniej Wes/Gozdawa 1,7kg >31zł = ok 18zł/kg Profimator 3kg ok 48zł= 16zł/kg Bruntal 14,7zł/kg Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz Nowakowski Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 No dobra.. pas Dzięki za rady. Obadam dokładnie temp w piwnicy i postaram się zrobić tak jak Thorin Pisał Dzięki za rady! matgier 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaszyn Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 (edytowane) Tomasz Nowakowski, dnia 05 sierpień 2015 - 21:30, napisał: jak tego używać i na ile starcza: http://www.piwopiwec...K-3-kg,761.html to taki sam koncentrat jak w każdym brew-kit, tylko ta firma sobie tak inaczej to nazywa Wydaje mi się, że nie taki sam. Ten ma ekstrakt 70Bx, a w brewkitach i innych ekstraktach są chyba mocniejsze, coś pod 120-130Bx podchodzą... Edytowane 5 Sierpnia 2015 przez Jaszyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2015 120 bx to zbaczy 120 brix? Nie moze byc wiecej niz 100brix, tyle to ma czysty cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się