MateuszSz Opublikowano 10 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2015 (edytowane) Witam,Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo w życiu. Nie wydawało się to zbyt skomplikowane z poradników, które czytałem. Zaopatrzyłem się więc w sprzęt i kiedy miałem zabierać się za warzenie pojawił się problem... Dobór składników i ułożenie receptury. Mimo przeszukania stosu artykułów w internecie, czuję się kompletnie zielony w tym temacie.Najbardziej smakuję się w piwach IPA dlatego też chciałbym uwarzyć pierwsze piwo właśnie w tym stylu.Mam już pewne dostępne składniki:- 3 kg jasnego ekstraktu (Muntons Malt exrtract) oraz 500g w proszku,- chmiele Simcoe, Cascade oraz Citra- drożdze Safale US-05Czy da radę z tego złożyć przepis na pierwsze piwo, tak na dobry początek? Czy może potrzbuje jeszcze coś dokupić/wymienić? I jeszcze jedno pytanie: w jakiej kolejności powinienem wrzucać w/w chmiele i na ile czasu w trakcie gotowania? Edytowane 10 Sierpnia 2015 przez MateuszSz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 A dlaczego nie zamówisz w którymś ze sklepów gotowego zestawu surowców? Na początku skup się na samym procesie warzenia, na własne receptury przyjdzie jeszcze czas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Mateusz, podaj ilości chmielu. Nie masz jeszcze jakiegoś typowo goryczkowego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Po co kupujesz materiały jeśli nie wiesz jak ułożyć recepturę? Trzeba było kupić gotowy zestaw ekstraktów. Da radę z tego coś złożyć tylko musisz podać ilość chmieli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yarx Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zacznij od zakupu cukromierza bo bez tego będziesz błądził we mgle. Rozpuść 3kg w 13l wody, zagotuj, do gotującego wrzuć 25g Simcoe, gotowałbym 30min. Pozostałe chmiele na 0 min i " na zimno". Po gotowaniu zmierz ekstrakt - z tymi surowcami celowałbym w 15l brzeczki i zawartość cukru 11-12 blg, ok 25 ibu. Parametry ostateczmie skorygujesz "proszkiem" lub wodą. Drożdże zadaj w dolnym zakresie temperatur. Zanim zaczniesz - poczytaj forum i zaoznaj się z procedurami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MateuszSz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Przyznaję się bez bicia - porwałem się z motyką na słońce. Początkowo planowałem kupić gotowy komplet składników z przepisem ale nie znalazłem nic takiego w sklepach w kraju w którym obecnie mieszkam... Z gotowców miałem jedynie gotowe brewkity - sam soczek do rozpuszczenia w wodzie i wlania do fermetantora, więc pominąłbym całą najważniejszą część na któej mi zależało - "zrobię sam, w praktyce najszybciej się nauczę". Czytałem trochę w internecie po forach piwowarskich jak robili inni piwa, myślałem, że poradzę sobie wzorując się na doświadczeniach innych i stąd właśnie kupiłem takie produkty - jak widać zabłądziłem...Chmiele które podełem, posiadam w ilości po 100g.Całą reszte sprzętu mam, tylko jedynie brak wiedzy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się