MateuszSz Posted August 10, 2015 Share Posted August 10, 2015 (edited) Witam,Planuję uwarzyć swoje pierwsze piwo w życiu. Nie wydawało się to zbyt skomplikowane z poradników, które czytałem. Zaopatrzyłem się więc w sprzęt i kiedy miałem zabierać się za warzenie pojawił się problem... Dobór składników i ułożenie receptury. Mimo przeszukania stosu artykułów w internecie, czuję się kompletnie zielony w tym temacie.Najbardziej smakuję się w piwach IPA dlatego też chciałbym uwarzyć pierwsze piwo właśnie w tym stylu.Mam już pewne dostępne składniki:- 3 kg jasnego ekstraktu (Muntons Malt exrtract) oraz 500g w proszku,- chmiele Simcoe, Cascade oraz Citra- drożdze Safale US-05Czy da radę z tego złożyć przepis na pierwsze piwo, tak na dobry początek? Czy może potrzbuje jeszcze coś dokupić/wymienić? I jeszcze jedno pytanie: w jakiej kolejności powinienem wrzucać w/w chmiele i na ile czasu w trakcie gotowania? Edited August 10, 2015 by MateuszSz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Areh Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 A dlaczego nie zamówisz w którymś ze sklepów gotowego zestawu surowców? Na początku skup się na samym procesie warzenia, na własne receptury przyjdzie jeszcze czas. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łukasz Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Mateusz, podaj ilości chmielu. Nie masz jeszcze jakiegoś typowo goryczkowego? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Patrickll Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Po co kupujesz materiały jeśli nie wiesz jak ułożyć recepturę? Trzeba było kupić gotowy zestaw ekstraktów. Da radę z tego coś złożyć tylko musisz podać ilość chmieli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
yarx Posted August 11, 2015 Share Posted August 11, 2015 Zacznij od zakupu cukromierza bo bez tego będziesz błądził we mgle. Rozpuść 3kg w 13l wody, zagotuj, do gotującego wrzuć 25g Simcoe, gotowałbym 30min. Pozostałe chmiele na 0 min i " na zimno". Po gotowaniu zmierz ekstrakt - z tymi surowcami celowałbym w 15l brzeczki i zawartość cukru 11-12 blg, ok 25 ibu. Parametry ostateczmie skorygujesz "proszkiem" lub wodą. Drożdże zadaj w dolnym zakresie temperatur. Zanim zaczniesz - poczytaj forum i zaoznaj się z procedurami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MateuszSz Posted August 11, 2015 Author Share Posted August 11, 2015 Przyznaję się bez bicia - porwałem się z motyką na słońce. Początkowo planowałem kupić gotowy komplet składników z przepisem ale nie znalazłem nic takiego w sklepach w kraju w którym obecnie mieszkam... Z gotowców miałem jedynie gotowe brewkity - sam soczek do rozpuszczenia w wodzie i wlania do fermetantora, więc pominąłbym całą najważniejszą część na któej mi zależało - "zrobię sam, w praktyce najszybciej się nauczę". Czytałem trochę w internecie po forach piwowarskich jak robili inni piwa, myślałem, że poradzę sobie wzorując się na doświadczeniach innych i stąd właśnie kupiłem takie produkty - jak widać zabłądziłem...Chmiele które podełem, posiadam w ilości po 100g.Całą reszte sprzętu mam, tylko jedynie brak wiedzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.