leon_w Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Witam wszystkich serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem forum, i dopiero mam zamiar zrobić moją pierwszą warkę. Poczytałem trochę, ale i tak mam za mało informacji i nie wiem jak się do tego zabrać. Warkę chce zrobić z tzw. brew-kita, podobnież najwłaściwszy wybór na pierwsze piwo. Mam podstawowy sprzęt do produkcji wina, który zamierzam wykorzystać (balon, winomierz, wężyk). Co jeszcze będę musiał dokupić i gdzie najlepiej kupować?. Z tego co czytałem to będę musiał kupić ekstrakt, drożdże, pirosiarczan do odkażania, kapslownice i kapsle. Prosił bym o podpowiedź, co jeszcze będę potrzebował i gdzie to najlepiej kupić(najlepiej wszystko w jednym miejscu). Czytałem też, ze zamiast cukru lepiej jest użyć ekstraktu słodowego. Czy na pierwsze piwko wystarczy cukier, czy lepiej jednak jest kupić ekstrakt? Edytowane 3 Grudnia 2009 przez leon_w Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 Ja jako jedne z pierwszych piw robiłem z ekstraktów jasne i bursztynowe z nienachmielonych ekstraktów z Homebrewing: http://www.homebrewing.pl/zestawy-surowcow-na-bazie-ekstraktow-c-45_46.html - zestawy w sam raz dla poczatkujących. Oprócz wymieninych przez ciebie akcesoriów kup jeszcze fermentator z kranikiem i termometrem - poręczniejszy od balonów do wina. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 witaj ja jak ty zaczynałem od brew kita jak coś to kupuj wszystko w jednym sklepie jak masz kasę to kup sobie jakiś zestaw bo jak wciągnie cie robienie piwka to nie będziesz kombinował Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 (edytowane) Witam na forum. Może TO i WIKI Ci troszkę pomoże? Edytowane 3 Grudnia 2009 przez Jejski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 3 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2009 tak jejski to pomaga Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Hmm, tak więc myślę, że cały zestaw to dobry pomysł. Myślałem o którymś z tych http://www.homebrewing.pl/zestawy-sprzetowe-c-3.html?osCsid=c7dd63579e2afa547fe88efd8abdca6e . Czy lepiej od razu wydać więcej kasy i kupić Lepszy zestaw, czy na początek wystarczy coś tańszego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
keda Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Kup ten najbardzej wypasiony - na pewno się wciągniesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 To jeszcze mam pytanie co do słodu zamiast cukru. Słody płynne dość sporawo kosztują, suche są tańsze. Czym się kierować przy wyborze słodu? i który bardziej się opłaca (może płynny jest bardziej wydajny). Wg mnie sypkie łatwiej dozować do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szamankfc Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zamiast cukru to daj i nawet suchy różnica i tak będzie ogromna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbyszek73 Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 daj suchy ekstrakt słodowy i nie syp go do butelek! zapaczkasz sie dodaj do fermentatora wtedy masz po ruwno w każdej butelce potem rozlej do butelek zakapsluj poczekaj te 3 tygodnie ja nie dałem rady tyle czekać i pij z smakiem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Zamiast cukru to daj i nawet suchy różnica i tak będzie ogromna Suchy ekstrakt jest sporo drożdży od płynnego ekstraktu, a kolega napisał: Słody płynne dość sporawo kosztują, suche są tańsze. Czy przypadkiem nie pomyliłeś ekstraktu słodowego (płynnego) ze słodem (ziarno)! :o Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 No faktycznie. Spojrzałem tylko i puszka płynnego jest droższa niż sypkiego, ale nie dopatrzyłem że sypkiego jest np 0,4kg a płynnego 1,5 kg. To w takim razie rodzi się następne pytanie. Czy słód dobierać wg ekstraktu (tj, ciemny ekstrakt, ciemny słód)? ile płynnego słodu należy dodać do np 23 l nastawu i jak najlepiej go rozmieszać żeby nie napowietrzyć nastawu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 ile płynnego słodu ... hmmm.... Czego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 4 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Jak widać jestem laikiem w tym temacie. Oczywiście chodziło mi o płynny ekstrakt słodowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gargh Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 No to już zależy co lubisz. Jeden miesza jasny z ciemnym, inny ciemny z bursztynowym, feel free jednym słowem. A co do ilości to na 23 litry dobrym rozwiązaniem jest 2x 1,7kg z WES'a na przykład, albo jeśli już masz puchę chmielonego ekstraktu, to po prostu zamiast kilograma cukru dodajesz jedną 1,7kg puchę i jest gitara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 A przy rozlewie piwa do butelek, można dać cukier, czy lepiej suchy ekstrakt czy jeszcze coś innego? I czy suchego ekstraktu daje się tyle samo co cokru (tj 4g na 0,5L)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 Najlepiej dodaj glukozę w ilości 8g na litr co daje około 160g na warkę 20 l. Kilka gram w jedną lub drugą stronę sprawi, że piwo będzie bardziej lub mniej nagazowane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 A przy rozlewie piwa do butelek, można dać cukier, czy lepiej suchy ekstrakt czy jeszcze coś innego? I czy suchego ekstraktu daje się tyle samo co cokru (tj 4g na 0,5L)? Ale czemu dodawać surowiec do refermentacji na przysłowiową pałę? Jest kalkulator, który podpowie co do grama: http://hbd.org/cgi-bin/recipator/recipator/carbonation.html Taką funkcję ma też np. BeerSmith. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Tak więc zamówiłem sobie zestaw pro z homebrewing, Coopers Oryginal - Stout 1.7kg Ekstrakt słodowy Coopers ciemny 1.5kg Ekstrakt słodowy w proszku WES bursztynowy 0.4kg Co do kalkulatora to niestety nie mam pojęcia jak się nim posługiwać (nie znam angielskiego). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Tak więc zamówiłem sobie zestaw pro z homebrewing, Coopers Oryginal - Stout 1.7kg Ekstrakt słodowy Coopers ciemny 1.5kg Ekstrakt słodowy w proszku WES bursztynowy 0.4kgCo do kalkulatora to niestety nie mam pojęcia jak się nim posługiwać (nie znam angielskiego). Wpisz po kolei 2.0, 20L, 15C i naciśnij "calculate" 2.0 to wartość z rozwijalnej listy stylów, dolny i górny zakres zawartości CO2. Standardowo zaznaczone jest przechowywanie w butelkach i cukier kukurydziany (odpowiednik naszego buraczanego) Podstawowe określenia angielskie w piwowarstwie domowym na 100% będziesz musiał sobie przyswoić, nie ma tego dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 OK, przeliczyłem i wyszło mi 178g suszonego ekstraktu słodowego (już zamówiony). Dałem 19C (średnia tem. w mieszkaniu) W takim razie doszedł kolejny wydatek - waga kuchenna. Jak wyczytałem najlepiej jest rozmieszać ekstrakt (czy też glukoze) w ok 200ml wody i zagotować, przelać do pustego fermentatora i do tego przelać piwo i butelkować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 OK, przeliczyłem i wyszło mi 178g suszonego ekstraktu słodowego (już zamówiony). Dałem 19C (średnia tem. w mieszkaniu) W takim razie doszedł kolejny wydatek - waga kuchenna. Jak wyczytałem najlepiej jest rozmieszać ekstrakt (czy też glukoze) w ok 200ml wody i zagotować, przelać do pustego fermentatora i do tego przelać piwo i butelkować. Jeśli mógłbym coś doradzić to zostaw sobie suchy ekstrakt na startery, a do refermentacji daj po prostu cukier, nie będzie różnicy. Licz dla temperatury "piwnicowej", tak gdzie będzie trzymał zabutelkowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thasat Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Licz dla temperatury "piwnicowej", tak gdzie będzie trzymał zabutelkowane piwo. A to nie jest przypadkiem dla temperatury w jakiej piwo jest podczas butelkowania? Ja to rozumiem tak, że podaje się temperature piwa podczas butelkowania aby było wiadomo ile CO2 "jest" juz w piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leon_w Opublikowano 6 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Właśnie czytałem i mam podobne odczucia. Przytoczę cytat z wiki: Ilość dodawanego surowca zależy od: temperatury w której przeprowadzamy rozlew - im cieplej tym więcej rozpuszczonego w piwie CO2 ucieka, w 13°C w piwie pozostaje 1.1 vol, w 21°C tylko 0.8 vol. Dlatego do lagerów dodajemy nieco mniej surowca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 6 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2009 Beer temperature at bottling - czyli faktycznie, temperatura w czasie butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się