Marek89 Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2015 Witam, Po uwarzeniu kilku warek z gotowych zestawów chciałbym spróbować czegoś swojego Wymyśliłem sobie takie coś: Słód Pszeniczny Jasny - 1,9 kg Słód Pilzneński - 1,2 kg Słód Caramel Pils - 0,15 kg Zacieranie: 63°C - 50 min 72°C - 20 min Drożdże - Fermentis US-05 Chmielenie: Citra - 10gr/60min Citra - 5gr/10min Cascade - 10gr/5min Citra - 20gr/po zgaszeniu Chmielenie na zimno - Cascade 30gr BrewTarget pokazuje coś takiego Warka - 15l Gęstość początkowa - 13 BLG Goryczka - 26,3 IBU Barwa - 9,5 Proszę o sprawdzenie, szczególnie chmielenia. Chętnie wysłucham wszystkich uwag Chce też zapytać czy jest sens dawać słód zakwaszający? Jeżeli tak to w jakiej ilości? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Za wysokie blg celujesz w przypadku AW. To był mój główny błąd przy 1 AW, przez wysokie odfermentowanie w piwie wyczuwalny był alkohol. Teraz zrobiłem 11,5 blg i smakuje obiecująco, mimo że piwo jeszcze się refermentuje, Szkoda przelewać do 2 fermentatora i pieprzyć się z filtracją chmielin po fermentacji na zimno dla tych 30g. Proponuje wrzucić to na hop stand. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 (edytowane) Warzyłem niedawno AW i tak jak kolega wyżej pisze, masz za wysokie BLG( ja robiłem 10.5 i było idealne na upały). Chmielenie na zimno w tym piwie jest niepotrzebne. Jak chcesz wrzuć Cascade po wyłączeniu palnika, jak spadnie temperatura poniżej 80 i będzie ok, chociaż w moim przypadku 20g Mosaica wystarczyło i był bardzo dobry aromat. Edytowane 14 Sierpnia 2015 przez baczek1991 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek89 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2015 To użyje więcej wody w czasie wysładzania, ewentualnie później doleje przegotowanej i zejdę do ok 11 - 11,5 BLG. Będę miał trochę więcej piwka A co do chmielenia to zrobię tak jak mówicie mniej roboty i szanse na jakieś zakażenie mniejsze Dzięki za porady Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się