Qba W Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Mam w planach popełnienie milk stoutu o następującym zasypie. Wdzięczny będę za konstruktywne uwagi Słody:Pale ale - 4 kg Wiedeński - 0,7 kg Słód pszeniczny jasny - 0,7 kg Jęczmień palony - 350 g Carafa special - 300 g Słód pszeniczny czekoladowy - 200 g Płatki owsiane błyskawiczne - 1 kg Laktoza - 0,5 kg Zacieranie :45 min 63 st 15 min 70 st Chmiele: 30g Marynka - 1 h gotowania Drożdże: US-05 Objętość brzeczki nastawnej - 27 l o gęstości 12,5 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Plo Koon Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Do ciemnych piw to chyba lepiej nadają się S-04, tak mi się zdaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Osobiście dałbym trochę więcej laktozy. Sam dawałem 250g/10l i następnym razem chyba dam nawet trochę więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Do ciemnych piw to chyba lepiej nadają się S-04, tak mi się zdaje. Masz rację. Ale z tego co wiem drożdżaki S 04 wnoszą do piwa aromaty przyprawowe i korzenne, a wolałbym w smaku oraz aromacie czuć tylko paloność, czekoladowość i kawowość ze słodów palonych i mleczność którą da laktoza. Spotkałem się z opinią że mleczność uwidacznia się najlepiej jeżeli piwo będzie bardziej słodowe. I tu rodzi się pytanie czy czas zacierania który podałem wyżej będzie wystarczający żeby uzyskać odpowiednią ilość dekstryn w piwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 (edytowane) Do stouta ja bym polecił jednak S-04, US-05 dają w ciemnych piwach odczucie pustki, a po S-04 są fajne estry, piwo dużo ciekawsze, pełniejsze. Druga sprawa to dość duża ilość słodów, do tego podbicie ekstraktu przez laktozę nie wiem jaką masz wydajność ale ja bym stawiał, że tutaj wyjdzie więcej niż 12,5blg. Po trzecie przy 850g słodów ciemnych to może być dość mocna popielniczka, sam daję po 600g na piwa około 16blg, przy 12 może być słabo. Ogólnie sam uprościłbym tą recepturę, ale to Twoje piwo więc zrobisz jak zechcesz Edytowane 16 Sierpnia 2015 przez Konus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Hmmmmmm carafe special chcę dodać tuż po wyłączeniu palnika, wyłącznie dla koloru. Co do gęstości to liczyłem ekstrakt przed dodaniem laktozy. Drożdżaki chyba faktycznie zmienię na S04. Jeżeli chodzi o zasyp to chyba zrezygnuję z wiedeńskiego. A jakbyś Ty to widział Konus? Czy zostawiając taką ilość słodów ciemnych przy wrzuceniu carafy special (bez łuski i w tak krótkim czasie powinna oddać tylko kolor i nie wnieść paloności) w sumie na samą filtrację dalej będzie popiół? Może odpuścić sobie wiedeński całkowicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Masz rację. Ale z tego co wiem drożdżaki S 04 wnoszą do piwa aromaty przyprawowe i korzenne Od kiedy? To są klasyczne angielskie drożdże wnoszące typową angielską estrowość w wyższych temperaturach i stosunkowo neutralne w niższych. Żadnych aromatów przyprawowych czy korzennych nie wnoszą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Gdzieś mi taka wiadomość mignęła w opisie tych drożdży, ale gdzie dokładnie to nie pamiętam. Ale wracając do tematu, co powiecie o zmianach które zaproponowałem powyżej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2015 Ja bym Carafę sypał normalnie. To stout, aromaty palone są pożądane. No ale są różne szkoły więc zrobisz jak chcesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Sierpnia 2015 Qba ja niestety jestem fanem popielniczki i ogromnej ilości słodów palonych w stoutach, 600g minimum, moim zdaniem to 550g ciemnych bez karafy spokojnie da Ci piwo koloru czarnego, może z lekkimi przebłyskami pod światło. co do reszty zasypu to wiesz, wyjdzie większe blg będziesz miał lekko mocniejsze piwo. A jak nie będzie spełniało Twoich oczekiwań to następnym razem coś pozmieniasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Paloność lubię mocną, także piweczko powinno spełnić moje oczekiwania Warka będzie dzielolna na dwie części - moja luba uparła się żeby z połowy zrobić milk stout i dowalić wiśnie (nie jestem do tego specjalnie przekonany, ale niech jej będzie ) Dzięki za podpowiedzi, zobaczymy co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Jak dla mnie troche duzo platkow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się