lesiux Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Witam, Zamierzam popełnić żytnią ipę 14-15blg na nowozelandzkich chmielach. Główny zasyp to pale ale i słód żytni. Mam domu pod ręką jeszcze trochę słodu monachijskiego typ II, który chciałbym zużyć ale zastanawiam się czy będzie on pasował do tego stylu. Zależy mi aby piwo nie było za bardzo karmelowe a wręcz wytrawne. Może ktoś coś doradzić w tym temacie? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2015 Żyto nie za bardzo idzie w parze z wytrawnością. No ale jak tak chcesz to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby oprzeć zasyp tylko na pale ale i żytnim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Czy żyto wpływa na mętność piwa? po 1,5 tygodnia burzliwej jest bardzo mętne. Filtrowało się dobrze, brzeczka była klarowna. Zmętniła się podczas chmielenia i na razie się nie che za bardzo klarować. W smaku jest ok, nie kwaśne ani nic z tych rzeczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Green Fox Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Sierpnia 2015 Żyto dość mocno wpływa na mętność. W zależności od sposobu zacierania, procentu zasypu słodu żytniego, przełomu w trakcie gotowania brzeczki, stopnia nachmielenia, piwo sklaruje się albo dopiero w butelkach albo pozostanie mętne jeszcze przez długi czas. Taki urok piw żytnich - mętność nie świadczy w tym wypadku w żaden sposób o gorszych parametrach sensorycznych piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Czy żyto wpływa na mętność piwa? po 1,5 tygodnia burzliwej jest bardzo mętne. Filtrowało się dobrze, brzeczka była klarowna. Zmętniła się podczas chmielenia i na razie się nie che za bardzo klarować. Żyto dość mocno wpływa na mętność. W zależności od sposobu zacierania, procentu zasypu słodu żytniego, przełomu w trakcie gotowania brzeczki, stopnia nachmielenia, piwo sklaruje się albo dopiero w butelkach albo pozostanie mętne jeszcze przez długi czas. Taki urok piw żytnich - mętność nie świadczy w tym wypadku w żaden sposób o gorszych parametrach sensorycznych piwa. Nie wiem jakim cudem żyto ma mieć tu wpływ na mętność, skoro kolega wyraźnie napisał, że brzeczka była klarowna, a zmętniła się po chmieleniu na zimno. Moim zdaniem to jest 100% skutek chmielenia na zimno granulatem - u mnie też takie zmętnienie zawsze przy chmieleniu na zimno występuje! Jest to jeden z powodów dla którego nie lubię tego typu chmielenia.. to zmętnienie utrzymuje się dosyć długo nawet w butelkach (u mnie zwykle schodzi co najmniej miesiąc od butelkowania, zanim to trochę opadnie na dno). Dlatego też polecam przed butelkowaniem sklarować to piwko żelatyną - jak sypniesz, to 2-3 dni w chłodzie i masz eleganckie piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Nawet nie przy chmieleniu na zimno tylko podczas gotowania + hop stand. Na zimno też zamierzam chmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Aaa no to bardzo przepraszam - to, co kolega GreenFox pisze jest wtedy jak najbardziej aktualne Z chmieleniem na zimno zasugerowałem się tym, że pisałeś o burzliwej - myślałem, że zaraz po niej sypnąłeś coś na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Rozumiem klarować żelatyną przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zygberto Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 http://www.piwo.org/topic/2359-klarowanie-piwa-przy-uzyciu-zelatyny-spozywczej/Miej na uwadze, że piwo z udziałem słodu żytniego i tak będzie mętne. Taki urok żyta. Czy klarowanie pomoże? Jak to ktoś już na forum pisał "na kristal raczej nie licz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Warzyłem 2,5kg pale ale, 2kg żytniego (plus banany) i piwo jest klarowne. Chyba używałem żelatyny oraz zbicie temperatury podczas dodawania tejże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się