vettis Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Witam, Mam pytanko do kogoś kto używał już tych drożdży. Jak wysoka może być piana przy tych drożdżach WARKA około 15 °Blg przy temp 9-10 °C Chodzi mi o to by nie "wyskoczyły" z fermentatora. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 4 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2009 Używałem właśnie ostatnio na koźlaku (hm, prawie bo wyszedł mi 13.5°Blg). Piana około 7cm, mocna zbita, później z typowymi dużymi bąblami. Fermentacja między 10°C - 14°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 (edytowane) Dla mnie przy 27-28 litrach brzeczki w fermentorze z BA piana nie wyszła jeszcze ani razu. Temp fermentacji 11-12°C . Piszę o Urquellach oczywiście. Edytowane 5 Grudnia 2009 przez Dagome Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 No to fajnie, bo akurat taką warkę chciałem postawić, około 27-28 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 A w czym problem? Jak piana zaczyna wychodzić ściągasz dekiel i robisz fermentacje otwartą. THG zawsze mi wychodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dagome Opublikowano 5 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2009 A w czym problem? Jak piana zaczyna wychodzić ściągasz dekiel i robisz fermentacje otwartą. THG zawsze mi wychodzą. Problem w tym, żeby dekla nie ściągać. Bo np. w moich warunkach nie poważyłbym się fermentować sposobem otwartym. A tak spokojna głowa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się