Skocz do zawartości

Wysokość piany - Wyeast 2001 Urquell Lager


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

Mam pytanko do kogoś kto używał już tych drożdży. Jak wysoka może być piana przy tych drożdżach WARKA około 15 °Blg przy temp 9-10 °C Chodzi mi o to by nie "wyskoczyły" z fermentatora.

 

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dla mnie przy 27-28 litrach brzeczki w fermentorze z BA piana nie wyszła jeszcze ani razu. Temp fermentacji 11-12°C .

Piszę o Urquellach oczywiście.

Edytowane przez Dagome
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A w czym problem? Jak piana zaczyna wychodzić ściągasz dekiel i robisz fermentacje otwartą. THG zawsze mi wychodzą.

Problem w tym, żeby dekla nie ściągać. Bo np. w moich warunkach nie poważyłbym się fermentować sposobem otwartym. A tak spokojna głowa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.