TomaszM Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Po 9 dniach fermentacji RIS-a na WB-06 ekstrakt z 24 BLG spadł do 8 BLG. I chyba jeszcze spadnie, bo fermentacja trwa. Przy okazji pomiarów zrobiłem pierwszą degustację. Na szczęście nie czuć żadnego goździka i banana zarówno w aromacie jak i smaku. Fermentacja zacząłem od ok 15 stopni w trzecim dniu podniosłem do 17-18 stopni a obecnie temperatura osiągnęła 20 stopni. Potwierdza to opinię, że do powstanie bananowo-gozdzikoego profilu konieczna jest wyższa temperatura. Zauważyłem też pierwsze minusy. Mocno zredukował się ładny cytrusowy i czekoladowy aromat. Piwo jest gęste, ale ma dość nieprzyjemną teksturę. Mam nadzieję że to wina drożdży, które jeszcze nie opadły do końca. Poza tym już teraz widać, że długie leżakowanie będzie konieczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Poza tym już teraz widać, że długie leżakowanie będzie konieczne. To było oczywiste jeszcze zanim zacząłeś warzyć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 No ja swoje przymiarki do RISa już rozpocząłem. Ale będzie to zasyp ok 10kg słodów Pilzneńskiego, paleale po ok 3-4kg po ok kilogramie karmelowego i czekoladowego i ok kilograma do 2 pszenicy. Chmiele tylko na goryczkę do pozbycia się mam 200g sybilli w szyszkach i po ok 50g Chinook, Cascade i Citry. Czy cała Sybilla pójdzie to nie wiem ale raczej nie będę jej oszczędzał bo mi tylko miejsce zajmuje. Zamówiona 100l plastikowa beczka która zostanie zakopana w ziemi i dla wszelkiego spokoju z ewentualną korozją kapsli zdecydowałem się na plastikowe butelki, wielu twierdzi że plastiki dają nieprzyjemny posmak no ale na logikę gdyby te plastiki dawały cokolwiek do przechowywanych w nich napojach, nikt by ich nie dopuścił do używania w spożywce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 (edytowane) Pomijając ewentualnie posmaki plastiku, dochodzą kwestie, że plastik przepuszcza dużo więcej tlenu i światła niż szkło. Raczej marny wybór na piwo wymagające długiego leżakowania. Nie mówiąc już o całym aspekcie kulturowym. Wpakować jakieś APA do szybkiego spicia w plastiki jeszcze mógłbym zrozumieć, ale piwo, które wymaga tyle pracy i czasu? Edytowane 20 Września 2015 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 plastik przepuszcza dużo więcej tlenu i to jest realny argument (bo reszta to chyba tylko jakaś ideologia), dlatego jednak nie poleciłbym stosowania takiego rozwiązania w tym przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patryk.B Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 dużo więcej tlenu i światła niż szkło Kupiłem plastikowe butelki copersa kolor brąz, co do światła w plastikowej beczce na 2 metrach pod ziemią światła bym się raczej nie spodziewał. Szkło ok też jestem jego zwolennikiem no ale boje się o kapsle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się