Lodzermensch Posted August 20, 2015 Share Posted August 20, 2015 (edited) Czy orientuje sie ktos moze jakie przyjac bezpieczne cisnienie dla zbiornikow fermentacyjnych (unitank/zbiornik stozkowy). Co do zasady powyzej 0,5 bara zbiornik podlega pod UDT. Producent normalnie produkuje zbiorniki do 3bara, nastepnie wykonuje testy wytrzymalosci zbiornika i uzyskuje krajowy certyfikat (cos jak ichniejszy UDT). Zaproponowalem zeby na tabliczce zbiornika zrobic 0,5 bara a zbiornik wykonac w technologii 3 i nie przeprowadzac certyfikacji. Poinformowano mnie, ze takie rozwiazanie jest mozliwe tylko dla zbiornika o cisnieniu do 1,5 bara (wtedy na tabliczce bedzie 0,5), ale nie beda tez przeprowadzone testy cisnienia i ew. ryzyko lezy po mojej stronie. I teraz pytanie - czy cisnienie 1,5 bara bedzie wystarczajace dla unitanka? Czy moze jednak powinienem kupowac te na 3 bary i nastepnie wymienic tabliczke samodzielnie na 0,5 w Polsce (jesli w ogole to mozliwe)? Edited August 20, 2015 by Lodzermensch xwery89 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rabbek Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 może zapytaj Rafała z Browar Bednary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
panta_rei Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Sprawdź tabelę nasycenia CO2 i będziesz wiedział czy wystarczy Ci 1,5bar ;-) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
leszcz007 Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Z doświadczenia powiem, że 1,5bara nie wystarczy. A wymiana tabliczki nic nie da, bo potrzebujesz zatwierdzenia typu - jeżeli jest zatwierdzony na 3 bary to tabliczka nic nie zmieni. camilos and Lodzermensch 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lodzermensch Posted August 21, 2015 Author Share Posted August 21, 2015 Moj celnik nie wymaga zatwierdzenia typu zbiornika, ktore jak rozumiem jest niezbedne przy legalizacji, wiec to akurat nie jest problem. Jedynym elementem, ktory jest dla mnie istotny w tym momencie to wymagania produkcji. Zatem musze celowac w 3 bary. Dzieki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Ale 1,2 bara, pils od 1,5 bara, pszenica do 2,2 bara Tak to wygląda. camilos and Lodzermensch 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted August 21, 2015 Share Posted August 21, 2015 Zależy od technologii jaką stosujesz. Jeżeli masz możliwość schłodzenia piwa do <2°C przed nagazowaniem, to 1.5 bara wystarczą. Możesz też nie zgłaszać tanku do UDT, w sumie ryzyko niewiele większe niż używanie tanków 0.5 bara. Albo po prostu zgłosić, jak producent daje cetryfikat, to połowa problemu z głowy. A przy tym pierdylionie papierków jakie i tak musisz wypełniać jeden więcej nawet nie zauważysz. Lodzermensch 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
karkan Posted September 19, 2015 Share Posted September 19, 2015 Odnośnie zbiorników fermentacyjnych. Gdzie najlepiej kupić manometr z wzorcowaniem GUM? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
coder Posted September 20, 2015 Share Posted September 20, 2015 Kupujesz dowolny manometr z zatwierdzeniem typu, i zanosisz go do OUM do wzorcowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.