Lodzermensch Opublikowano 20 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2015 (edytowane) Czy orientuje sie ktos moze jakie przyjac bezpieczne cisnienie dla zbiornikow fermentacyjnych (unitank/zbiornik stozkowy). Co do zasady powyzej 0,5 bara zbiornik podlega pod UDT. Producent normalnie produkuje zbiorniki do 3bara, nastepnie wykonuje testy wytrzymalosci zbiornika i uzyskuje krajowy certyfikat (cos jak ichniejszy UDT). Zaproponowalem zeby na tabliczce zbiornika zrobic 0,5 bara a zbiornik wykonac w technologii 3 i nie przeprowadzac certyfikacji. Poinformowano mnie, ze takie rozwiazanie jest mozliwe tylko dla zbiornika o cisnieniu do 1,5 bara (wtedy na tabliczce bedzie 0,5), ale nie beda tez przeprowadzone testy cisnienia i ew. ryzyko lezy po mojej stronie. I teraz pytanie - czy cisnienie 1,5 bara bedzie wystarczajace dla unitanka? Czy moze jednak powinienem kupowac te na 3 bary i nastepnie wymienic tabliczke samodzielnie na 0,5 w Polsce (jesli w ogole to mozliwe)? Edytowane 20 Sierpnia 2015 przez Lodzermensch xwery89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 może zapytaj Rafała z Browar Bednary Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Sprawdź tabelę nasycenia CO2 i będziesz wiedział czy wystarczy Ci 1,5bar ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leszcz007 Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Z doświadczenia powiem, że 1,5bara nie wystarczy. A wymiana tabliczki nic nie da, bo potrzebujesz zatwierdzenia typu - jeżeli jest zatwierdzony na 3 bary to tabliczka nic nie zmieni. camilos i Lodzermensch 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Moj celnik nie wymaga zatwierdzenia typu zbiornika, ktore jak rozumiem jest niezbedne przy legalizacji, wiec to akurat nie jest problem. Jedynym elementem, ktory jest dla mnie istotny w tym momencie to wymagania produkcji. Zatem musze celowac w 3 bary. Dzieki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Ale 1,2 bara, pils od 1,5 bara, pszenica do 2,2 bara Tak to wygląda. Lodzermensch i camilos 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2015 Zależy od technologii jaką stosujesz. Jeżeli masz możliwość schłodzenia piwa do <2°C przed nagazowaniem, to 1.5 bara wystarczą. Możesz też nie zgłaszać tanku do UDT, w sumie ryzyko niewiele większe niż używanie tanków 0.5 bara. Albo po prostu zgłosić, jak producent daje cetryfikat, to połowa problemu z głowy. A przy tym pierdylionie papierków jakie i tak musisz wypełniać jeden więcej nawet nie zauważysz. Lodzermensch 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkan Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Odnośnie zbiorników fermentacyjnych. Gdzie najlepiej kupić manometr z wzorcowaniem GUM? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 20 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Września 2015 Kupujesz dowolny manometr z zatwierdzeniem typu, i zanosisz go do OUM do wzorcowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się