rkkr Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Witam. Czy przetrzymanie piwa w tym samym fermentorze, w którym miała miejsce fermentacja burzliwa, i obniżenie temperatury piwa do np. 10 stopni Celsjusza już po skończeniu fermentacji wpłynie korzystnie na klarowność piwa? I czy wyliczając ilość surowca do refermentacji podaję do kalkulatora 10 stopni C czy też mogę zrobić tak, że np. dzień przed rozlewem pozwalam piwu ogrzać się do np. 20 stopni C i wtedy do kalkulatora podaję wartość 20 stopni C? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HoppyFlowers Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Dwa razy tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 6 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 Dwa razy tak.Na drugie też? (w sumie to tam są dwa pytania) Jeżeli obniżysz temp piwa na końcu fermentacji w celu sklarowania(cold crush), w kalkulator wpisz wcześniejszą temperaturę, w której odbywała się rzeczywista fermentacja. Chodzi o to, że to w tej temp następowało nasycenie piwa CO2 i obniżenie nie spowodowało większego nasycenia. rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 8 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2015 Jeżeli obniżysz temp piwa na końcu fermentacji w celu sklarowania(cold crush), w kalkulator wpisz wcześniejszą temperaturę, w której odbywała się rzeczywista fermentacja. Chodzi o to, że to w tej temp następowało nasycenie piwa CO2 i obniżenie nie spowodowało większego nasycenia. Tak jak kolega pisze. A dokładniej najwyższą temperaturę jaką piwo osiągnęło po zakończeniu fermentacji (blg nie spada). Tutaj dość dobrze temat rozpisany http://www.homebrewtalk.com/showthread.php?t=134347 rkkr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się