cslysy Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Mój pierwszy post, także witam i na zdrówko Będe warzył pierwsze piwo i zamówiłem nastepujący zestaw surowców (ześrutowany), fermentowanie US-05: http://twojbrowar.pl/prestashop/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/728-aipa-american-india-pale-ale-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html Czy macie uwagi co do tego zestawu, mam na mysli proporcje i komponenty np. czy chmiele sa odpowiednie, czy nie jest ich za mało itp. Generalnie czy jest coś co kłuje oczy w tym zestawie? Warzenie dopiero za jakis czas także jestem w stanie wprowadzić jeszcze modyfikacje. Edytowane 9 Września 2015 przez cslysy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacu Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Nie wiem jak tam jest rozpisane chmielenie. Mysle ze moze byc odrobine za malo, chociaz Citra robi robote podczas cichej. Jakis czas temu trafilem na stronke: http://piwomani.blogspot.com/2013/10/ilosci-chmielu.htmlWarze APA'y i staram sie sypać w środkowy bądź pod górny zakres wg. tabelki ze stronki. Co do zasypu to jest ok. Zrobisz, spróbujesz i sam wyciagniesz wnioski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dżazder Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Robiłem piwo z tego zestawu i chmiele czuć w piwie było bardzo fajnie (opinia nie tylko moja). Będzie pan zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Zestaw wygląda bardzo w porządku. Chłopacy z TB mają dopracowane receptury bo sami często warzą, więc bez obaw Zrób wszystko wg. instrukcji i powinno być dobrze. Najważniejsza jest i tak temperatura fermentacji i jej przypilnuj. Przepis jaki by nie był nie jest na początku najważniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Dodam tylko, że to piwo wyjdzie ci raczej dosyć ciemne (pewnie coś w stylu Ataku Chmielu). Jeżeli chciałbyś bardziej west coast IPA to możesz zredukować lub wywalić w całości te karmele. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cslysy Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Lubie słodko/gorzki IPA także nawet spoko jak nie bedzie to wytrawny west coast. Dziękuje wszystkim za odpowiedz. Reasumując można warzyć "bez żadnych obawień" Jak piwo bedzie gotowe to odgrzeje kotelta i napisze jak wyszło! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 9 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Kupuj ten zestaw i nic nie kombinuj... Warzylem i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 robilem to jako swoje pierwsze piwo, wlasnie z tego zestawu, pomijajac to ze zle wysladzalem, pozniej zostalo troche z chmielinami i wyszlo mniej niz mialo wyjsc to koncowy produkt jak najbardziej ok. a i wychodzi ciemniejsze niz atak chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi