konrados78 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Witam, nurtuje mnie jedna kwesta dotyczaca dodawania przypraw (nie tylko chmielu) w koncowej fazie gotowania brzeczki. Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik. Brzeczke przed zadaniem drożdży przelewam do fermentora i chłodze w wannie z zimna wodą i lodem. Moje pytanie brzmi:Czy dodajac przyprawy na ostatnich kilka minut i zlewajac brzeczke do fermentora przez filtr nie pozbawiam piwa tych aromatów. Chodzi mi o to ze chmiel nie zdaży oddac aromatu i zostanie odfiltrowany. Jak długo po wyłaczeniu palnikow pod kadzią warzelną przyprawy powinny być w brzeczce? A może należy je wlać do fermentora na fermentacje burzliwą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 (edytowane) Poczytaj o metodzie hop stand. http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Nie popełnij mojego błędu i pamiętaj że hop stand nie zaczyna się zaraz po wyłączeniu palnika Edytowane 15 Września 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quhcik Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 . Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik. Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mm1985 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Wkładając garnek do wanny, szybciej schłodzić brzeczkę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
konrados78 Opublikowano 16 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania. No to ma do wiatraka, ze po wylaczeniu palników od razu przelewam do fermentora i do studzenia. I wydaje mi sie ze przyprawy wrzucona w ostatniej chwili (5 lub 0 minut) nie zdaza oddac swoich aromatów. Moj dylemat to czy trzymac dłużej (ile?) te przyprawy w gorącej brzeczce czy nie ma takiej potrzeby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Musisz metodą prób i błędów dojść do efektu jaki cię zadowoli. Ludzie wrzucają przyprawy i dodatki wszelkie na cichą i aromaty i smaki też przechodzą. Spójrz na wątek o kawie, ile osób tyle metod - do warzenia, na koniec warzenia, ziarna całe, tłuczone, mielone, na cichą suche zaiarna, zaparzone, coldbrew... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się