Jump to content

chmielenie na aromat


konrados78

Recommended Posts

Witam,

 

nurtuje mnie jedna kwesta dotyczaca dodawania przypraw (nie tylko chmielu) w koncowej fazie gotowania brzeczki. Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik. Brzeczke przed zadaniem drożdży przelewam do fermentora i chłodze w wannie z zimna wodą i lodem. Moje pytanie brzmi:Czy dodajac przyprawy na ostatnich kilka minut i zlewajac brzeczke do fermentora przez filtr nie pozbawiam piwa tych aromatów. Chodzi mi o to ze chmiel nie zdaży oddac aromatu i zostanie odfiltrowany.

Jak długo po wyłaczeniu palnikow pod kadzią warzelną przyprawy powinny być w brzeczce? A może należy je wlać do fermentora na fermentacje burzliwą?

 

Link to comment
Share on other sites

Poczytaj o metodzie hop stand.

http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/

Nie popełnij mojego błędu i pamiętaj że hop stand nie zaczyna się zaraz po wyłączeniu palnika ;)

Edited by zielczi
Link to comment
Share on other sites

 

 

. Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik.

 

Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania.

Link to comment
Share on other sites

 

 

Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania.

 

No to ma do wiatraka, ze po wylaczeniu palników od razu przelewam do fermentora i do studzenia. I wydaje mi sie ze przyprawy wrzucona w ostatniej chwili (5 lub 0 minut) nie zdaza oddac swoich aromatów. Moj dylemat to czy trzymac dłużej (ile?) te przyprawy w gorącej brzeczce czy nie ma takiej potrzeby

Link to comment
Share on other sites

Musisz metodą prób i błędów dojść do efektu jaki cię zadowoli. Ludzie wrzucają przyprawy i dodatki wszelkie na cichą i aromaty i smaki też przechodzą. Spójrz na wątek o kawie, ile osób tyle metod - do warzenia, na koniec warzenia, ziarna całe, tłuczone, mielone, na cichą suche zaiarna, zaparzone, coldbrew...

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.