konrados78 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Witam, nurtuje mnie jedna kwesta dotyczaca dodawania przypraw (nie tylko chmielu) w koncowej fazie gotowania brzeczki. Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik. Brzeczke przed zadaniem drożdży przelewam do fermentora i chłodze w wannie z zimna wodą i lodem. Moje pytanie brzmi:Czy dodajac przyprawy na ostatnich kilka minut i zlewajac brzeczke do fermentora przez filtr nie pozbawiam piwa tych aromatów. Chodzi mi o to ze chmiel nie zdaży oddac aromatu i zostanie odfiltrowany. Jak długo po wyłaczeniu palnikow pod kadzią warzelną przyprawy powinny być w brzeczce? A może należy je wlać do fermentora na fermentacje burzliwą? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zielczi Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 (edited) Poczytaj o metodzie hop stand. http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Nie popełnij mojego błędu i pamiętaj że hop stand nie zaczyna się zaraz po wyłączeniu palnika Edited September 15, 2015 by zielczi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
quhcik Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 . Niestety nie posiadam jeszcze chłodnicy zanurzeniowej a moja kadź warzelna ma filtr z oplotu i kranik. Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mm1985 Posted September 15, 2015 Share Posted September 15, 2015 Wkładając garnek do wanny, szybciej schłodzić brzeczkę... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrados78 Posted September 16, 2015 Author Share Posted September 16, 2015 Sory ale co ma piernik do wiatraka. Ja wszelkie przyprawy daje na 10min przed końcem gotowania. No to ma do wiatraka, ze po wylaczeniu palników od razu przelewam do fermentora i do studzenia. I wydaje mi sie ze przyprawy wrzucona w ostatniej chwili (5 lub 0 minut) nie zdaza oddac swoich aromatów. Moj dylemat to czy trzymac dłużej (ile?) te przyprawy w gorącej brzeczce czy nie ma takiej potrzeby Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
camilos Posted September 16, 2015 Share Posted September 16, 2015 Musisz metodą prób i błędów dojść do efektu jaki cię zadowoli. Ludzie wrzucają przyprawy i dodatki wszelkie na cichą i aromaty i smaki też przechodzą. Spójrz na wątek o kawie, ile osób tyle metod - do warzenia, na koniec warzenia, ziarna całe, tłuczone, mielone, na cichą suche zaiarna, zaparzone, coldbrew... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts