opeciarz Opublikowano 18 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2016 Mam starą, dwukomorową lodówkę. Jak pewnie w każdej z lodówek można w niej zmieniać temperaturę chłodzenia. Najwyższą temperaturą chłodzenia jest 8 stopni z kolei w drugą stronę najniżej schodzi do 3 stopni. Próbował ktoś w takich warunkach fermentować i leżakować dolniaki? Wydaje mi się, że regularnie wymieniając zamrożone butelki z zamrażalnika, który cały czas pracuje, jestem w stanie obniżyć temperaturę lagerowania do 1 stopnia. Z drugiej strony 8 stopni to odpowiednia temperatura do fermentacji lagerów. Będzie co z tego bez dodatkowego inwestowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 20 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2016 Bez mierzenia temperatury piwa może być ciężko ją precyzyjnie kontrolować. W lodówce może być 8 stopni, ale piwo może mieć więcej. Pytanie też jaka histereza jest w standardowym termostacie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Mam starą, dwukomorową lodówkę. Jak pewnie w każdej z lodówek można w niej zmieniać temperaturę chłodzenia. Najwyższą temperaturą chłodzenia jest 8 stopni z kolei w drugą stronę najniżej schodzi do 3 stopni. Próbował ktoś w takich warunkach fermentować i leżakować dolniaki? Wydaje mi się, że regularnie wymieniając zamrożone butelki z zamrażalnika, który cały czas pracuje, jestem w stanie obniżyć temperaturę lagerowania do 1 stopnia. Z drugiej strony 8 stopni to odpowiednia temperatura do fermentacji lagerów. Będzie co z tego bez dodatkowego inwestowania? Pewnie by się dało jakoś tym operować. Z drugiej strony niewielka inwestycja w chiński sterownik (~60zł) robi Ci z tego niezły kombajn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Mam starą, dwukomorową lodówkę. Jak pewnie w każdej z lodówek można w niej zmieniać temperaturę chłodzenia. Najwyższą temperaturą chłodzenia jest 8 stopni z kolei w drugą stronę najniżej schodzi do 3 stopni. Próbował ktoś w takich warunkach fermentować i leżakować dolniaki? Wydaje mi się, że regularnie wymieniając zamrożone butelki z zamrażalnika, który cały czas pracuje, jestem w stanie obniżyć temperaturę lagerowania do 1 stopnia. Z drugiej strony 8 stopni to odpowiednia temperatura do fermentacji lagerów. Będzie co z tego bez dodatkowego inwestowania? Jak kupiłem a AliExpress coś takiego. I teraz sterowanie temperatury w lodówce to czysta przyjemność. Można chłodzić oraz grzać. W moim przypadku grzanie odbywa się podpatrzoną tu na forum metodą z suszarką. W przypadku chłodzenia wiadomo Polecam! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Jak kupiłem a AliExpresscoś takiego. I teraz sterowanie temperatury w lodówce to czysta przyjemność. Można chłodzić oraz grzać. W moim przypadku grzanie odbywa się podpatrzoną tu na forum metodą z suszarką. W przypadku chłodzenia wiadomo Polecam! Nie paruje Ci w środku? Moim zdaniem grzybens murowany przy grzaniu i chłodzeniu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 21 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2016 Nie paruje Ci w środku? Moim zdaniem grzybens murowany przy grzaniu i chłodzeniu Heh, albo grzeję albo chłodzę. Teraz gdy na zewnątrz jest chłodno grzeję, celem podniesienia temperatury (nieogrzewany garaż w którym stoi lodówka). Nie ma nigdy tak abym w jednym procesie fermentacji używał i jednego i drugiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 22 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2016 Na dolniaki jakoś specjalnie się nie nastawiam, mając już lodówkę chciałem spróbować czegoś nowego i zobaczyć co wyjdzie ale macie rację, nie ma co odpierniczać popeliny. Lodówka tak jak dotychczas będzie służyć jako dodatkowa skrzynia, a na lagery trzeba się lepiej przygotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się