Jump to content

Braumeister 2hl


kopyr

Recommended Posts

Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda?

Dziadek, zastanawiales sie moze nad budowa HERMS albo RIMS? To moim zdaniem sa idealne systemy na "garazowe" warzenie na 40L+

Edited by scooby_brew
Link to comment
Share on other sites

Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda?

Wysładzanie jest szczątkowe. Tzn. podnosisz wkład z młótem, za pomocą tego wysięgnika. W wersji rozrzutnej - tyle, w wersji oszczędnej przelewasz to kilkudziesięcioma litrami wody (75°C) tylko tutaj już musisz sam ją wykombinować jak mniemam, bo urządzenie nie ma takiej opcji. Ale sądzę, że to najmniejszy problem.

Link to comment
Share on other sites

Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy.

Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. :beer:

Link to comment
Share on other sites

Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił :beer:

Link to comment
Share on other sites

Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy.

Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. :beer:

Czekam z niecierpliwością Scooby. I od razu z góry dziekuję. Też planuję ulepszenie swojego browaru.

Link to comment
Share on other sites

Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił :D

Brak możliwości przypalenia, karmelizowania zacieru oraz gotowa woda do wysładzania z HLT (po mash-out już masz zbiornik wody dogrzany do 76-78°C).

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie.

 

Przy okazji:

 

Na tej stronie są fermentory np 200 litrowe, ciekawe jak w garażowej konstrukcji sterylizuję się takie cuda?

Link to comment
Share on other sites

Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie.

Kilkanaście osób zrzuca się na minibrowar, fermentują, a potem każdy bierze swoją część lub jednego tygodnia warzy rodzina X, a drugiego rodzina Y.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...

Link to comment
Share on other sites

Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...

Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa.

Link to comment
Share on other sites

Bardzo ciekawa konstrukcja' date=' nie zatraca idei domowego piwowarstwa.

Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...[/quote']

Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa.

A no własnie a propos tego obiegu to jak to wygląda ? Pompa tłoczy tylko klarowny filtrat ? chciałem kiedys coś takiego wykorzystać w swoim sprzęcie, tylko grzenie byłoby inaczej rozwiązane, bo wkład przylegać miałby ściśle do kotła a nie moge tego rozkminić ...

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. ;)

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...
Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. :)

Ja używam 20-litrowca, ale nie sądzę, żeby warzenie w wersji 50l znacząco się różniło. Harmonogram warki wygląda mniej więcej następująco:

1. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i zacieranie: 2 - 2,5h

2. Pseudo-wysładzanie: 0,5 h

3. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i gotowanie: 1,5+ h

4. Chłodzenie: 0,5 h

5. Przelew do fermentora i mycie kotła: 0,5 h

 

W sumie wychodzi jakieś 5,5 godziny, w porywach do 6 godzin. To co najmniej 2 godziny zysku w porównaniu do tradycyjnego warzenia. Daje to szansę warzenia nawet w dni powszednie, po pracy.

 

Jeśli chodzi o gęstość zacieru, to limitowana jest przez dwa fakty:

- wody nie może być mniej niż 21 litrów, w przeciwnym razie grzałka nie będzie w całości zakryta.

- słodu zmieści się więcej niż 5,5 kg.

Daje to możliwość uzyskania maksymalnie około 17 Blg. Gdy chcemy mieć więcej, to musimy dłużej gotować dla odparowania wody albo dodać ekstraktu.

 

Mycia jest chyba więcej niż w tradycyjnej technologii (mimo braku filtracji), bo w kotle jest grzałka, a poza tym trzeba umyć też zbiornik na słód i sitka.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.