kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ponieważ jeszcze nie było, a sprzęt jest piękny i cena jest piękna (bez ironii to piszę), więc zamieszam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Coś w tym rodzaju chcę zbudowac ale na 60L gotowego piwa -pare ciekawych rozwiazań.Do dzieła. Własciwie projekt leży od kilku dni.Teraz muszę jechać do hurtowni stali nierdzewnej i zamówić materiał. Edytowane 12 Grudnia 2009 przez dziadek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Aaa to jest ten, o którym Zdrój mówił. Edytowane 12 Grudnia 2009 przez jacer Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 (edytowane) Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda? Dziadek, zastanawiales sie moze nad budowa HERMS albo RIMS? To moim zdaniem sa idealne systemy na "garazowe" warzenie na 40L+ Edytowane 12 Grudnia 2009 przez scooby_brew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 12 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Wiesz co, nie rozumiem jak taki system dokladnie dzialala. To jest jeden pojemnik. Wiec np jak to wysladzasz? Bo w czasie wysladzania masz tam przeciesz slody po zacieraniu, prawda? Wysładzanie jest szczątkowe. Tzn. podnosisz wkład z młótem, za pomocą tego wysięgnika. W wersji rozrzutnej - tyle, w wersji oszczędnej przelewasz to kilkudziesięcioma litrami wody (75°C) tylko tutaj już musisz sam ją wykombinować jak mniemam, bo urządzenie nie ma takiej opcji. Ale sądzę, że to najmniejszy problem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Mam na tej samej zasadzie, tylko zrobiony z kega i warze 40l piwa.Wkład podnoszę do góry za pomocą bloczka i wysładzam wodą w ilości zaplanowenej.To jest prototyp.Teraz chcę zbudować podobny ale aby warzyć 60L gotowego piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Mam na tej samej zasadzie, tylko zrobiony z kega i warze 40l piwa. Ogrzewanie też masz elektryczne czy podobieństwo jest tylko w konstrukcji kadzi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziadek Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Ogrzewanie mam na gaz/taboret/,w następnym będzie elektryczne z programatorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy. Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ignac99 Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Dziadek, jak masz podobny system to przynajmniej bedzie ci latwiej przejsc na "podobny" tylko wiekszy. Mnie jednak najbardziej podobaja sie RIMS i HERMS i chyba wczesniej lub pozniej sobie taki zbuduje. Tymczasem chyba zrobie opis RIMS i HERMS na wiki.piwo.org , w ten sposob pomoge w budowie tej strony i przy okazji sam sie czegos naucze. Czekam z niecierpliwością Scooby. I od razu z góry dziekuję. Też planuję ulepszenie swojego browaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 12 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2009 Może jeszcze zmienię kierunek rozwoju mojego browaru... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wesoly Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ponieważ jeszcze nie było, a sprzęt jest piękny i cena jest piękna (bez ironii to piszę), więc zamieszam. Sprzęt tego typu uwłacza mojej godności osobistej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
admiro Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Mnie najbardziej interesuje jaka jest korzyść z grzania płynnej części brzeczki wymiennikiem, poza kotłem, a nie bezpośrednio w kotle.. Byłbym wdzięczny jakbyś wyjaśnił Brak możliwości przypalenia, karmelizowania zacieru oraz gotowa woda do wysładzania z HLT (po mash-out już masz zbiornik wody dogrzany do 76-78°C). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slotish Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie. Przy okazji: Na tej stronie są fermentory np 200 litrowe, ciekawe jak w garażowej konstrukcji sterylizuję się takie cuda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darko Opublikowano 13 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Jaka cena, taki sprzęt. Jak dla mnie to żadna rewelacja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 13 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2009 Ciekawy sprzęt... zastanawia mnie co oznaczają te "brewing communities" wspomniane w opisie. Kilkanaście osób zrzuca się na minibrowar, fermentują, a potem każdy bierze swoją część lub jednego tygodnia warzy rodzina X, a drugiego rodzina Y. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa. Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Bardzo ciekawa konstrukcja, nie zatraca idei domowego piwowarstwa. Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania... Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Belzebub Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Bardzo ciekawa konstrukcja' date=' nie zatraca idei domowego piwowarstwa. Prosta do odwzorowania baza, jedno co mi sie nie podoba to wkład filtracyjny, wg. mnie powinno być to sito, w takiej konstrukcji to zaistniałyby chyba znaczne różnice temperatury. No i brak gara do wody do wysładzania...[/quote'] Konstrukcja wzorowana na 20litrowym Braumeistrze. Różnic temp. nie ma, bo obieg brzeczki wymusza pompa. A no własnie a propos tego obiegu to jak to wygląda ? Pompa tłoczy tylko klarowny filtrat ? chciałem kiedys coś takiego wykorzystać w swoim sprzęcie, tylko grzenie byłoby inaczej rozwiązane, bo wkład przylegać miałby ściśle do kotła a nie moge tego rozkminić ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 Tu masz filmiki http://www.speidels-braumeister.de/shop_content.php/coID/35/content/Brauvideos Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart07 Opublikowano 14 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2009 analizowałem coś takiego, co by uprościć, w formie pływającego ssaka. Grzanie wówczas w jakiejś chłodnicy zasilanej gorącym olejem. Bart Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 17 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2009 44.900,00 zł w BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 18 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2010 Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piwochłon Opublikowano 11 Marca 2010 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2010 Wracam do tematu.Czy ktoś z szanownych kolegów używa tego sprzętu? Interesuje mnie przede wszystkim ten 50l, jak wyglądają w nim warki bardziej gęste / koźlak,porter,belgijskie/, czas trwania warki, czyszczenie sprzętu itd.Proszę o konkretne info. Ja używam 20-litrowca, ale nie sądzę, żeby warzenie w wersji 50l znacząco się różniło. Harmonogram warki wygląda mniej więcej następująco: 1. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i zacieranie: 2 - 2,5h 2. Pseudo-wysładzanie: 0,5 h 3. Podgrzanie do odpowiedniej temperatury i gotowanie: 1,5+ h 4. Chłodzenie: 0,5 h 5. Przelew do fermentora i mycie kotła: 0,5 h W sumie wychodzi jakieś 5,5 godziny, w porywach do 6 godzin. To co najmniej 2 godziny zysku w porównaniu do tradycyjnego warzenia. Daje to szansę warzenia nawet w dni powszednie, po pracy. Jeśli chodzi o gęstość zacieru, to limitowana jest przez dwa fakty: - wody nie może być mniej niż 21 litrów, w przeciwnym razie grzałka nie będzie w całości zakryta. - słodu zmieści się więcej niż 5,5 kg. Daje to możliwość uzyskania maksymalnie około 17 Blg. Gdy chcemy mieć więcej, to musimy dłużej gotować dla odparowania wody albo dodać ekstraktu. Mycia jest chyba więcej niż w tradycyjnej technologii (mimo braku filtracji), bo w kotle jest grzałka, a poza tym trzeba umyć też zbiornik na słód i sitka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się