kowdi Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Dziś zauważyłem, że praktycznie pod domem, przy ulicy pewien kawałem żywopłotu został obrośnięty przez coś chmielopodobnego. Szyszki są strasznie wyschnięte, nie wąchałem ich ani nie zrywałem. Czy jest to jakiś zwykły dziki chmiel, czy może ktoś widzi w nim coś wskazującego na jakąś konkretną odmianę? Jak będzie mi się chciało i nie zapomnę to jutro podejdę i poszukam jakiejś zdrowszej szyszki, żeby sprawdzić jej walory zapachowe. Zdjęcia są w dość dużej rozdzielczości po kliknięciu w nie jakby co. Druga rzecz jaka zaczęła mnie zastanawiać to czy chmiel nadaje się jako pnącze doniczkowe? Na tarasie (1. piętro) mam barierkę idealną na pnącza i tak się zastanawiam czy chmiel dałby radę z doniczki normalnie rosnąć? Nie chodzi tu nawet o wykorzystanie go w piwowarstwie domowym, ale tak ze względów estetycznych. Coś ktoś kiedyś kombinował w tej kwestii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Temat był poruszany setki razy: http://www.piwo.org/topic/10879-jaki-to-chmiel/?hl=%2Bdziki+%2Bchmiel&do=findComment&comment=360639 http://www.piwo.org/topic/2783-dziki-chmiel/?hl=%2Bdziki+%2Bchmiel http://www.piwo.org/topic/107-dziki-chmiel/?hl=%2Bdziki+%2Bchmiel Każdy chmiel spoza uprawy jest to dziki chmiel, z którym jest różnie, raz to są mocno aromatyczne szyszki przypominający nasze odmiany, a raz mega goryczkowe bez aromatu. Pamiętajcie, że chmiel to roślina, która została udomowiona, jej odpowiedniki dzikie występują w przyrodzie, natomiast to co się uprawia są to krzyżówki, które były tworzone przez kilkadziesiąt lat! Tak by uzyskać takie efekty jak dają teraz. Dzikusy są nieprzewidywalne nie mamy pewności co do alfa i beta kwasów zawartych w nich, nie znamy ilości żywic twardych oraz olejków aromatycznych, które przy normalnym chmielu mamy podane i zbadane, o określają nam kluczowe cechy danej odmiany. Stosowanie takiego chmielu daje różne efekty, a szkoda moim zdaniem czasu żeby sobie spieprzyć piwo przez dodatek niego. Piłem do tej pory jedno piwo z dzikusem i powiem, że to nie był przyjemny eksperyment. Druga rzecz jaka zaczęła mnie zastanawiać to czy chmiel nadaje się jako pnącze doniczkowe? Na tarasie (1. piętro) mam barierkę idealną na pnącza i tak się zastanawiam czy chmiel dałby radę z doniczki normalnie rosnąć? Nie chodzi tu nawet o wykorzystanie go w piwowarstwie domowym, ale tak ze względów estetycznych. Coś ktoś kiedyś kombinował w tej kwestii? Co do pytań, są chmiele ozdobne tak zwany japoński. Każdy chmiel można trzymać w doniczce, ja w tym roku posadziłem tak Iungę i ładnie wyrosła na kila metrów (choć nie miałem w tym roku szyszek ale to pierwszoroczniak. Z tego co widziałem wiele ludzi za granicą trzyma chmiel w doniczkach. Ważne jest zapewnienie takiemu chmielowi tylko siatki/linki/płotu po którym będzie się on mógł wspinać i piąć, oraz oczywiście inne warunki - sporo słońca, regularne podlewanie. Ja powiem tak jak chcesz już mieć jakiś chmiel to zasadź sobie sprawdzoną odmianę (Lubelski, Marynkę, Sybille) na wiosnę pojawiają się na allegro aukcje z nimi związane, możesz kupić i mieć chociaż jakieś profity z takiego chmielu oprócz funkcji ozdobnej W zeszłym roku z 4 krzaków zebrałem 2 kg szyszki (po wysuszeniu) w tym niestety nie zadbałem o chmiele i mi 3 krzaki uschły, jutro zbieram marynkę zobaczę co z niej wyszło. Edytowane 18 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Przepraszam że sie czepiam, ale naprawdę z po za? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Przepraszam że sie czepiam, ale naprawdę z po za? To pisz PW nie wyjdzie, że się czepiasz No błąd karygodny, spacja wciśnięta źle, większe byki walę, a to zauważyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Właśnie widzę, że większe byki walisz. Pomogę: http://sjp.pwn.pl/szukaj/spoza.html Edytowane 18 Września 2015 przez dirk gently Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 (edytowane) Właśnie widzę że większe byki, walisz. Pomogę: http://sjp.pwn.pl/szukaj/spoza.html Teraz to już się czepiasz Mogłeś napisać w pierwszym poście, a ja byłem przekonany że piszę się przez z. Pisz na PW a nie zaśmiecasz temat taką "ważną sprawą", z nudów będziemy teraz poprawiać każdy post żeby był dobrze napisany? Mam problemy z ortografią ale gorsze z składnią zdania, ćwiczę to cały czas. Tak dla wiadomości dysleksją się nie zasłaniam. Nie lubię czepiania się pierdół jak samemu się nie świeci przykładem w tej sprawie. Edytowane 18 Września 2015 przez Undeath Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alechanted Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Kup jakieś solidne szyszki i zrób z nich napar zalewając wrzątkiem i momentalnie odcedzając szyszkę (na wodzie gorycz pojawia się momentalnie). Powąchaj, napij się, spisz wnioski i zrób to samo z dzikusem. Szyszka ze zdjęcia jest dość nietypowa w porównaniu do większości dzikusów, które widziałem w Gliwicach - być może to jakiś "zdziczały" i warto się nad nim pochylić. Tak czy inaczej po takim teście będziesz mniej-więcej wiedział na czym stoisz i czy warto w ogóle wrzucać to do piwa. No i o ile spotkałem odmiany, które miały w porządku aromat - bez szału, ale bez draki, o tyle nie spotkałem odmiany, która daje sensowną goryczkę - ale tu też na wodzie tego tak nie sprawdzisz i trzeba jednak "zmarnować piwo". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowdi Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Pytanie o odmianę tego dzikusa było w zasadzie przy okazji, bo jak go zobaczyłem jak w bok się na całym żywopłocie rozrósł to wpadłem na pomysł właśnie wykorzystania chmielu ogólnie, nie tego konkretnego, jako doniczkowe pnącze, a jakoś na pierwszym stronach googla nie pojawiało się dużo sensownych informacji, więc postanowiłem spytać na forum, gdzie ludzie chmiele uprawiają. Z ciekawości potem może test opisany przez alechanteda wykonam, chociaż nie mam aktualnie szyszek żadnych, ale jeżeli stwierdzę, że warto próbować to może i dla porównania jakieś zamówię. Dzięki wielkie za informacje, w takim razie muszę poczytać o uprawie chmielu w doniczkach i pogadać z domownikami, czy piszą się na takie coś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Tu masz cały dział o uprawie chmielu jakbyś nie wiedział gdzie szukać : http://www.piwo.org/forum/60-uprawa-chmielu/Polecam przewertować działy Chmielnik sezon 20XX Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Właśnie widzę, że większe byki walisz. Pomogę: http://sjp.pwn.pl/szukaj/spoza.html Do wychwytywania błędów i literówek został napisany odpowiedni temat (ąę...). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się