Andrzej_ Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Witam, Jest to mój pierwszy post na forum, więc proszę o wyrozumiałość i cierpliwość jeśli walnę jakąś gafę. Ma za sobą już kilka warek uwarzonych na standardowym sprzęcie: garnek + 2 fermentatory. Ostatnio zacząłem myśleć o modernizacji mojego mikro browaru w coś większego. Na początek chciałem zoptymalizować proces zacierania z filtrowaniem w związku z tym mam kilka wątpliwości jak zbudować coś takiego aby dobrze mi służyło. Jako źródło ciepła dla kotła zacierno-filtracyjnego chcę wykorzystać taboret gazowy. Jako filtr fałszywe dno poniżej którego będzie zawór odprowadzający brzeczkę. Chcę do zaworu przyłączyć pompę która zapewni mi cyrkulację cieczy z dna kotła na górę. Czy w takim przypadku mieszadło można sobie odpuścić czy nadal jest niezbędne? Coś podobnego tylko zautomatyzowanego jest pokazane na tym filmie: Proszę o porady, wszelkie uwagi mile widziane Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
needmorehops Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Wg. mnie możesz odpuścić sobie mieszadło, recyrkulacja powinna zrobić robotę. Jak jest ze spadkami temperatury przy takim rozwiązaniu? Bo jeśli są znaczne, to taboretem będzie to ciężko dokładnie kontrolować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 27 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Tyle, że mieszadło IMO lepiej się sprawdzi, z pompą więcej komplikacji, więcej mycia, a w ostateczności słód może się zbijać i recyrkulacja będzie utrudniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_ Opublikowano 27 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2015 Oczywiście mieszadło jest prostszym rozwiązaniem ale czy mieszadło sprawdza się przy kotle zacierno-filtracyjnym z fałszywym dnem ? Bo wydaje mi sie że będzie ono mieszało tylko młóto, a to co będzie pod fałszywym dnem będzie stało i się spali... Mylę się ? Po krótce, chciałbym stworzyć kocioł zacierno-filtracyjny grzany palnikiem gazowym, pytanie jakie rozwiązanie jest najbardziej optymalne i sprawdzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Ja buduje kocioł zacierny z kega z FD i mieszadłem jednak przy grzałkach elektrycznych. Mimo innego systemu grzania odpowiem na twoje pytanie. Odpowiednio skonstruowane mieszadło rozwiąże Twoje problemy. Chodzi o to by kręcąc się mieszadło podrywało młóto z dna do góry. http://www.piwo.org/topic/15519-kadz-zacierno-filtracyjna-warzelna-tez-z-kega/mieszadło ramowo-łopatowe z ukośnymi łopatami. Edytowane 28 Września 2015 przez zielczi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Nie znam się na tych waszych wynalazkach zacierno-warzelnych jednak chciałbym zwrócić uwagę na możliwość przegrzewania/przypalania brzeczki w przestrzeni pod FD przy ogrzewaniu gazowym. Myślę, że jest to duży mankament takiego rozwiązania i należy konstrukcję i technologię dobrze przemyśleć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) Pod FD nie ma prawa być młóta, tam będzie woda, która będzie "naciągać" trochę słodkim. Trudno powiedzieć jak bardzo będzie utrudniony rozkład temperatur. Robię obecnie podobne urządzenia 36l i 50l i skłaniam się raczej do filtratorów z rurki nierdzewnej. Dodatkowo mieszadła będą u mnie zamienne, jedno do zacierania, drugie do wysładzania. Idealnie byłoby mieś FD, mieszadło i pompę, ale to trochę za dużo dobroci ;-) Edytowane 28 Września 2015 przez panta_rei Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielczi Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Pod FD nie ma prawa być młuta, tam będzie woda, która będzie "naciągać" trochę słodkim. Trudno powiedzieć jak bardzo będzie utrudniony rozkład temperatur. Robię obecnie podobne urządzenia 36l i 50l i skłaniam się raczej do filtratorów z rurki nierdzewnej. Dodatkowo mieszadła będą u mnie zamienne, jedno do zacierania, drugie do wysładzania. Idealnie byłoby mieś FD, mieszadło i pompę, ale to trochę za dużo dobroci ;-) Mógłbyś zdradzić jak będzie wyglądało mieszadło do wysładzania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 System z mieszadłem, grzaniem na gazie i fd stosuje z powodzeniem Jejski. Browar Kar-Kamis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Pod FD nie ma prawa być młuta, tam będzie woda, która będzie "naciągać" trochę słodkim Tak??? To dziwne bo u mnie pod FD jest pełno mąki po zacieraniu. Pierwszy litr filtratu to praktycznie ciasto naleśnikowe . Z tego co czytałem tutaj na forum u innych też więc nie wiem skąd takie wnioski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 (edytowane) stosuje z powodzeniem Jejski. ja bym powiedział "powodzeniem", ale wg mnie właściwszym określeniem jest skutecznie. O szczegóły to się Jejskiego trzeba spytać osobiście bo konstrukcja acz prosta, to jednak wymaga wprawy w obsłudze i doskonałej znajomości sprzętu. Edytowane 28 Września 2015 przez Dr2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Mógłbyś zdradzić jak będzie wyglądało mieszadło do wysładzania? Jak w "prawdziwej" kadzi filtracyjnej, noże do nacinania złoża. Jak pospawam, to na pewno fotki będą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Pod FD nie ma prawa być młóta, tam będzie woda, która będzie "naciągać" trochę słodkim Tak??? To dziwne bo u mnie pod FD jest pełno mąki po zacieraniu. Pierwszy litr filtratu to praktycznie ciasto naleśnikowe . Z tego co czytałem tutaj na forum u innych też więc nie wiem skąd takie wnioski. Mąka tak, ale nie młóto. Są tacy co mają grzanie gazowe i się wypowiedzą jak wygląda sprawa rozkładu temperatur i przypalania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 28 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 Jak zwał tak zwał. Chodzi o to, że będzie się przypalało i już niejeden to przetestował. Przejrzyj dział sprzęt a znajdziesz wypowiedzi na ten temat. Nie wiem jak z rozkładem temperatur ale obstawiam, że grzanie gazem z FD będą duże różnice. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się