Konus Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 ja bym nie wywalał calkiem carafy tylko dał 250g carafy i 250g jęczmienia palonego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 Bez przesady, to piwo będzie pite za pół roku. Szkoda na to Carafy. Zostaw ją sobie na czarne ipę. https://brewlog.zgodowie.org/brew/228 ten jest dobry. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redgard Opublikowano 8 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2015 No dobra, przekonaliście mnie. Zwłaszcza tym robieniem black ipy Czyli zamieniam na coś palonego. Co do chmielu to mi goryczka magnuma pasuje, ale nie jestem przekonany czy pasuje do risa. Może ta iunga? Czy lepiej jakiś zeus? W każdym razie mam czas na myślenie bo ipa mi dalej intensywnie fermentuje i na gęstwę sobie poczekam. No i to gotowanie. Ja to bym mógł gotować i 4 godziny. Pytanie tylko czy to zdrowo? (dla piwa znaczy...) I jak wtedy chmielić, na początku czy na godzinę przed końcem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Przy lekkim jasnym piwie wydłużone gotowanie może wprowadzić niechciane smaczki, ale RIS tylko na tym zyska. Chmielisz sobie normalnie, na 60 minut przed końcem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Grudnia 2015 Rly?! Angole wszystko gotują 90 minut i tyle chmielą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się