Wiatrol Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 kupilem pils gozdawa do tego polepszacz do piwa i pol kg glukozy w sumie blg poczatkowe pomiedzy 12-14 mija dwa tygodnie blg mierzone rano 10-8 pomiary sa srednio dokladne mierze dwoma belingometrami pomiary zawsze wachaja sie o jakies dwa stopnie niechce otwierac wiadra i mierzyc besposrednio pewnie efekt bylby lepszy temp fermentacji ok 15 stopni stopni -czy to normalne ze blg tak wolno schodzi -ile moze jeszcze potrwac fermentacja fermentacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) kupilem pils gozdawa do tego polepszacz do piwa i pol kg glukozy w sumie blg poczatkowe pomiedzy 12-14 mija dwa tygodnie blg mierzone rano 10-8 pomiary sa srednio dokladne mierze dwoma belingometrami pomiary zawsze wachaja sie o jakies dwa stopnie niechce otwierac wiadra i mierzyc besposrednio pewnie efekt bylby lepszy temp fermentacji ok 15 stopni stopni -czy to normalne ze blg tak wolno schodzi -ile moze jeszcze potrwac fermentacja fermentacja Na początek proponuje popracować nad stylistyką wypowiedzi. Weź to jakoś po ludzku napisz bo ni cholery nie rozumiem o co ci chodzi. Język Polski raczej nie jest taki ciężki, a pisanie postów nie wygląda inaczej niż pisanie czegokolwiek innego. Sam mistrzem ortografii nie jestem, ale to co napisałeś to gruba przesada i ludzie nie będą ci chcieli pomóc jak nie zrozumieją o co chodzi. Z postu dedukuje że 8-10 to blg piwa, a początkowe 12-14... Kutwa ja rozumiem 0,5 st różnicy ale 2 st to już nie "średnio dokładne". Skalibruj w wodzie na początek balingometry (w 20C w wodzie z kranu, albo destylowanej) Sprawdź czy będą wskazywały 0 blg. I używaj jednego bo bez sensu pisać taki zakres, nic się przez to nie nauczysz. Po 2 tygodniach Pils w temperaturze 15C powinien skończyć fermentacje więc sprawdź ile ma stopni DOKŁADNIE to piwo. I szykuj się do rozlewu powoli, jeżeli wskazania będą koło 3-4 blg. 8-10 blg to zdecydowanie za wysoko i coś jest nie tak z tym piwem jeżeli po takim czasie nie odfermentowało ci prawidłowo. Podejrzewam za małą ilość drożdży (pewnie sypałeś z saszetki z puchy prosto do wiadra). Drożdże mogły paść i nie dokończyć roboty, ratunkiem dla takiego piwa to dostarczyć nowe drożdże. Czytałeś w ogóle wiki czy tylko instrukcje z puchy? Polecam ogarnąć tematy one wszystko ci wyjaśnią: http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki http://www.wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_s%C5%82odu http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Problem:_niedoko.C5.84czona_fermentacja Edytowane 29 Września 2015 przez Undeath anteks 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 czytalem instrukcje z puszki jak tez te na forum przepraszam za wyglad wypowiedzi pisze z telefonu obecnie pracuje wydaje mi sie ze belingometr ma za cienka menzurke i dlatego sa odchylki jakby przylepial sie do scianek piwo po upuszczeniu wyglada normalnie zapach tez ok probowalem mocno wyczuwalna slodycz bez jakis dziwnych posmakow dlatego wierze w odczyt blg jedyna dziwna rzecz to ze drozdze od samogo poczatku pracuja bardzo powoli i po takim okresie przerobily malo cukru czytalem gdzies ze z gozdawa sa czasem problemy i potrafi zatrzymac fermentacje przy blg 7 dlatego pytam co jest czy mam otworzyc fermentator i sprawdzic wyglad calosci puscic belingometr besposrednio rurka nadal bulga wiem ze to nie wyznacznik fermentacji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 a drozdze byly uwodnione i staly w przykrytym pojemniczku w 200 ml wody jakas godzine Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Napisz jak będziesz w domu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 15°C dla drożdży górnej fermentacji to trochę mało, przenieś to do 18-20°C i będzie OK. Pils to to jest tylko z nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawith Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 15°C dla drożdży górnej fermentacji to trochę mało, przenieś to do 18-20°C i będzie OK. Pils to to jest tylko z nazwy. Gozdawa twierdzi, że dodają drożdże dolnej fermentacji do tych brewkitów więc 15C to nawet za dużo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 15°C dla drożdży górnej fermentacji to trochę mało, przenieś to do 18-20°C i będzie OK. Pils to to jest tylko z nazwy. Gozdawa twierdzi, że dodają drożdże dolnej fermentacji do tych brewkitów więc 15C to nawet za dużo A na puszce napis: "Temperatura brzeczki musi wynosić 18-20°C " i dalej: " Po 24/26 godzinach postaraj się delikatnie schłodzić brzeczkę do temp. 14-18°C " Po mojemu to tam są drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 Na stronie gozdawy pisali że wystarczy po 48 h zejść temperaturą do 19 stopni, a optymalna temp. fermentacji wynosi 14-18 stopni Dlatego trzymam fermentator w lodówce ze steropianu i staram sie utrzymywać stała niską temperature Oczywiście mierzę temp cieczy nie otoczenia Temat rozwiązalem wachania i błędne odczyty belingometru były winą dwutlenku węgla w menzurce Po odpowiednim wygazowaniu mam blg 5 Pomimo to uważam że całość już powinna się zakończyć Mam nadzieje że przynajmniej piwo odwdzieczy sie smakiem :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 To był mój pierwszy brewkit, zszedł do 5blg. Trzymałem go w jakiś 13-14°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiatrol Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 czekam do piątku i zlewam na cichą zrobię herbatke dochmiele 30g lubelskiego w szyszkach i zobaczymy co wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się