simonexsp Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Witam Na poczatku chcialbym sie przywitac. Rozpoczalem przygode z piwowarstwem troszke temu za mna kilka warek gornej fermentacji. Warze z ektraktow z samodzielnym chmieleniem. Poniewaz mieszkam w Norwegii, mam wspaniale warunki do warzenia piw dolnej fermentacji. Piwniczka ma stala temperature 10 stopni. Moje pytanie a zarazem prosba o wsparcie: Wstawilem dwa piwa dolnej fermentacji, bursztynowy kozlak oraz lager, fermentowaly w 10 stopniach przez 11 dni. Blq spadlo do 5 w oby dwoch warkach. Przelalem na cicha I problem pojawil sie. Blq caly czas stoi w miejscu od tygodnia. Nie wiem jak uratowac te piwa. Czy zostawic dalej w 10 stopniach. Czy przeniesc do wyzwj temperatury ( mam do wybory 15 lub 20 ) Czy zaaplikowac inne drozdze dolnej fermentacji. Zgory dziekuje za podpowiedz bardziej doswiadczonych kolegow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonexsp Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 I jeszcze jedno nurtujace mnie pytanie. W jakim tempie namnazaja sie drozdze w feermentujacej warce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Podnieś temperaturę do jakichś 14-15°C. A poza tym to jakie drożdże i jak zacierałeś te piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonexsp Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Baniaczki przeniesione do wyzszej temperatury. Piwa nie zacieralem poniewaz jest to piwo z brewkitu. Drozdze dolnej fermentacj jednak nie byly opisane na opakowaniu. Mam szaszetke jeszcze 34/70 ale prawde mowiac chcialem je zachowac na czeskiego pilsnera bo kolega wraca dzisiaj z Polski I wiezie mi troszke nowych ekstraktow I chmiel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Zostaw to na parę dni w tych 15°C i jak nie spadnie niżej to lej w butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonexsp Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dziekuje za odpowiedz. Tylko czy po przelaniu na fermentacje cicha bedzie wystarczajace stezenie drozdzy zeby jeszcze mialy moc przerobic te cukry ktore zostaly Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Po co przelewasz na cichą skoro fermentacja się nie skończyła? I w końcu z brewkitu czy z ekstraktów? Bo te dolniaki z brewkitów z tego co się orientuję to często są dolniakami tylko z nazwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonexsp Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dolniaki sa z brewkita. Gazdowa. Pospieszylem sie zgadzam sie. Rozumiem blad ale czlowiek uczy sie na bledach. Moje pytanie Jak uratowac jeszcze ta warke. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Bo te dolniaki z brewkitów z tego co się orientuję to często są dolniakami tylko z nazwy. dolniak z brewkitu może być dolniakiem jak najbardziej ,warunek ,drożdże dolnej fermentacji i odpowiednia do nich temperatura Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Patrickll Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Na stronie gozdawy jest napisane żeby to fermentować w 14-18°C więc podnieś trochę temp to drożdże pewnie dojedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Bo te dolniaki z brewkitów z tego co się orientuję to często są dolniakami tylko z nazwy. dolniak z brewkitu może być dolniakiem jak najbardziej ,warunek ,drożdże dolnej fermentacji i odpowiednia do nich temperatura Nie mówię, że nie może, tylko że warto się upewnić. Często są to lagery z nazwy a mają drożdże górnej fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 z tego co czytałem podobno typowo lagerowych drożdży nie dają nigdy ,do lagerów podobno hybrydy idą dlatego mają od 16C ale i w 12 dają radę ,a ci co próbowali w 10 mieli problemy bo z 12blg do 6-5 schodziło tylko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
simonexsp Opublikowano 1 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Poszlo w butle przed chwila, rurka zero ruchu. Blq okolo 3. Czas pokaze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się