amorph Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Potrzebuję informacji jak mając daną siłę diastatyczną słodu obliczyć ile mogę użyć w zasypie dodatków niesłodowanych. Dokładnie chodzi mi o pilznański + płatki ryżowe. Ile maksymalnie mogę ich dać żeby nie było problemów ze scukrzaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) 106-124 Wk jest potrzebne do zatarcia się zacieru. mając słód 300 WK liczysz z proporcji 50% słodu 50%ns masz 150 Wk zacieru 33% słodu 66% ns masz 100 Wk zacieru itp. Ale ja bym nie dawał więcej niż 50-60% płatków Edytowane 29 Września 2015 przez bart3q amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 (edytowane) Teoretycznie potrzebujesz chyba 40*L całości zasypu (obliczonego średnią ważoną), w praktyce zacierałem dla mniejszej przy dużym udziale karmelów ale one mają już mało skrobi. Edytowane 29 Września 2015 przez kantor amorph 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 29 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dzięki za odpowiedzi! A przy zasypie 50/50 widzicie sens zamawiać pilzneński premium? Mam pilzneński z soufflet i nie wiem czy jest sens zamawiać dla 1 czy 2 EBC różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 29 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2015 Dla siły diastatycznej, ja nie, jak chcesz super jasne to ten 1EBC może mieć znaczenie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 1 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2015 Ostatnio robiłem piwo z mielonego wiosną dwuletniego słodu pilzneńskiego z 50% dodatkiem kleikowanych płatków (pszenne i owsiane). Zacieranie 60 minut 68 stopni. Bez obserwowalnych problemów z konwersją skrobii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się