QQRQ Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 nie nie, jęczmienne oczywiscie, dokladniej to byly te : http://allegro.pl/slod-ekstrakt-plynny-1-7kg-na-23l-piwa-5-1gratis-i5450417216.html Kurcze, nawet producenta nie ma na opakowaniu... Może to wina jakości tego słodu (np. może zawierać jakiś % mieszanki cukru) ale z drugiej strony piszesz, że poprzednie malinowe już miało zapaszek więc pewnie jakieś małe zakażonko... Wygląda na ekstrakt Bruntala ale inaczej oklejony. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 (edytowane) No, słoik identyczny jak Bruntal. Ale jeśli to prawda, to nie może być wina ekstraktu. Dużo osób z nich korzysta, ja też na niego nie narzekałem. Edit: Po spojrzeniu na tył etykiety, to wygląda po prostu jakby był tylko oklejony etykietą innej firmy. Edytowane 20 Stycznia 2016 przez Arielos etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 Ostatnio jak od nich brałem te 6 słodów za 99zł to się okazało że słody w środku były "czarne" - a piwa w smaku wychodziły jakby przypalone (no i oczywiście ciemne jak smoła). Na etykiecie jest podany producent (drugie zdjęcie na aukcji z allegro) BrowPol sc z Wrocławia. Więc pewnie ciężko u nich z kontrolą jakości. Przez ten incydent zniechęciłem się do ekstraktów płynnych, załatwiłem sobie lodówkę turystyczną i pierwsze pełne zacieranie już za mną. etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 tu akurat nie było problemów z tym ekstraktem. Był jasny, żadnych dziwnych zapachów nie było. Mogę komuś podesłać butelkę, żeby na 100% określić że to infekcja. Najgorsze jest to że mam tego z 70 butelek.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 skąd jesteś mniej więcej? etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Północ Mazowsza, ale mogę pocztą wysłać jeśli ktoś chętny. Tylko od razu uprzedzam że to naprawdę jest kiepskie. Jak butelkowałem to myślałem że dojrzeje jakoś, a tu nici Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2016 Północ Mazowsza to gdzieś niedaleko mnie etr 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 no niestety na razie nie mam możliwości spotkania sie z użytkownikiem Azizi1926 tak więc szukam kogoś innego, kto mógłby być moim królikiem doświadczalnym, jak i doradzić, co robić, żeby uniknąc takich butelek. Bo mi już pomysły się skończyły.Wymyśliłem jedynie że to piwo które mam, nada się do grzańca, jak odpowiednio przyprawię itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 26 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2016 no niestety na razie nie mam możliwości spotkania sie z użytkownikiem Azizi1926 tak więc szukam kogoś innego, kto mógłby być moim królikiem doświadczalnym, jak i doradzić, co robić, żeby uniknąc takich butelek. Bo mi już pomysły się skończyły.Wymyśliłem jedynie że to piwo które mam, nada się do grzańca, jak odpowiednio przyprawię itd Sprawdzałeś mapę piwowarów? Widziałem, że jeden użytkownik oznaczył się w Twojej miejscowości. Odezwij się do niego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 minęło sporo czasu, ale znalazł się kolega który sprawdził piwo, okazało się że faktycznie był kwas, a winowajcę na 99% znalazłem - niedoczyszczony kranik, był tam taki pomarańczowy nalot, który został po ostatnim myciu, teraz pare razy przelałem tam wrzątek i do tego piro. Myślę że pomoże. Mam do zużycia 2 ekstrakty słodowe + marynkę, lubelski, drożdże us 05. A potem (jeśli ostatnia warka wyjdzie) chcę uderzyć w zacieranie. Co potrzebuję do przeprowadzenia tego procesu? Garnek mam, brak mi filtratora z oplotu tak? I co jeszcze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arielos Opublikowano 19 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2016 Oprócz tego możesz jeszcze kupić jodowy wskaźnik skrobi, no i oczywiście w miarę dokładny termometr to konieczność. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zamerstary Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Jodowy wskaźnik skrobi to nic innego jak płyn Lugola, który dostępny jest w aptekach, koszt ok. 3-5zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
etr Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 termometr posiadam, dokładnie pokazuje temp, używany do pasteryzacji przetworów. A płyn, to tak, trzeba zakupić żeby tą próbę jodową przeprowadzać, choć planuje zacieranie jednotemperaturowe na początek, to tak łatwiej będzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się