Skocz do zawartości

Browar Domowy Biały Strug


RapTom

Rekomendowane odpowiedzi

Zapiski Browaru Domowego Biały Strug

Nowe logo

 

Od sezonu 2015/16 postanowiłem prowadzić w tym dziale zapiski swoich "dokonań". Poprzednie z sezonu 1 i 2 potraktuję jako lepszą lub gorszą naukę i nie będę ich szczegółowo opisywał. Wymienię je tylko w celach statystycznych i dla pamięci jak zaczynałem i jakie błędy popełniłem :D

 

SEZON 8 - 2020/2021

xx.10.2020 - warka #159

 

W ósmym sezonie uwarzyłem 1 warkę (xxL)

W sumie od początku browaru 159 warek (xxL)

 

SEZON 7 - 2019/2020

02.10.2019 - warka #138 Foreign Extra Stout 14,6°P (24L)

13.10.2019 - warka #139 Pastry Imperial Stout / RIS 25,2°P (23L)

31.10.2019 - warka #140 Hazy Pale Ale 11,5°P (40L)

24.11.2019 - warka #141 Session NEIPA 13,5°P (38L)

15.12.2019 - warka #142 NEIPA 14,4°P (19L)

28.12.2019 - warka #143 Juicy Sour 15,2°P (50L)

06.01.2020 - warka #144 Session NEIPA 13,5°P (40L)

26.01.2020 - warka #145 NEIPA 14,4°P (40L)

02.02.2020 - warka #146 Pastry Stout 17,1°P (25L)

16.02.2020 - warka #147 Pastry Imperial Stout 30°P (25L)

23.02.2020 - warka #148 Session NEIPA 13,4°P (40L)

15.03.2020 - warka #149 Catharina Sour 10,6°P (60L)

22.03.2020 - warka #150 Session NEIPA 13,5°P (40L)

xx.xx.2020 - warka #151

xx.xx.2020 - warka #152

xx.xx.2020 - warka #153

xx.xx.2020 - warka #154

xx.xx.2020 - warka #155

xx.xx.2020 - warka #156

xx.xx.2020 - warka #157

xx.xx.2020 - warka #158

 

W siódmym sezonie uwarzyłem 13 warek (464L)

W sumie od początku browaru 150 warek (5.224L)

 

SEZON 6 - 2018/2019

11.11.2018 - warka #110 Brett Barleywine 24,0°P (15L)

12.11.2018 - warka #111 Berliner Weisse 8,8°P (44L) / Gose 11,4°P (15L)

18.11.2018 - warka #112 Vermont IPA 13,5°P (41L)

09.12.2018 - warka #113 Brut IPA 13,6°P (40L)

31.12.2018 - warka #114 Milkshake IPA 15,0°P (42L) - I miejsce w VII Karpackim Konkursie Piw Domowych 2019, uwarzone w Browar Łańcut

26.01.2019 - warka #115 American Wheat 13,0°P (40L)

13.02.2019 - warka #116 American Wheat 12,2°P (41L)

16.02.2019 - warka #117 Berliner Weisse z dodatkami 7,3°P (62L)

24.02.2019 - warka #118 American Pale Ale 11,5°P (58L)

27.02.2019 - warka #119 Italian Grape Ale 13,5°P (15L)

09.03.2019 - warka #120 Smoked Foreign Extra Stout 17,5°P (18L)

14.03.2019 - warka #121 Pinacolada Milkshake IPA 15,5°P (56L) - V miejsce na II Festiwalu Piwowarów Domowych w Warszawie 2019

17.03.2019 - warka #122 Brett IPA 15,4°P (21L)

24.03.2019 - warka #123 Saison 14,2°P (35L)

14.04.2019 - warka #124 Brut IPA 14,6°P (36L)

23.04.2019 - warka #125 American Pale Ale 11,8°P (60L)

07.05.2019 - warka #126 Berliner Weisse z dodatkami 8,3°P (58L)

21.05.2019 - warka #127 Session IPA 12,1°P (59L)

02.06.2019 - warka #128 American Pale Ale 12,1°P (60L)

22.06.2019 - warka #129 Juicy Sour 12,5°P (58L)

04.07.2019 - warka #130 Session IPA 12,5°P (60L)

12.07.2019 - warka #131 Saison / Brett Saison 13,5°P (36L)

16.07.2019 - warka #132 Flanders 13,2°P (52L)

18.07.2019 - warka #133  100% Brett 10,8°P (11L)

04.08.2019 - warka #134 Smoked Dry Stout 10,0°P (25L)

10.08.2019 - warka #135 Sour Imperial IPA 18,3°P (18L)

24.08.2019 - warka #136 Catharina Sour 10,4°P (62L)

04.09.2019 - warka #137 Session IPA 12,5°P (58L)

 

W szóstym sezonie uwarzyłem 27 warek (1.136)

W sumie od początku browaru 137 warek (4.770L)


SEZON 5 - 2017/2018
22.10.2017 - warka #89 Kveik APA 11,4°P (42L)

05.11.2017 - warka #90 Friut IPA 14,0°P (38L)

26.11.2017 - warka #91 Kveik APA 11,2°P (42L)

10.12.2017 - warka #92 APA 11,5°P (40L)

05.01.2018 - warka #93 Oatmeal Stout 13,5°P (40L)

30.01.2018 - warka #94 APA 14,2°P (40L)

01.02.2018 - warka #95 Funky Pale Ale 11,2°P (40L)

04.02.2018 - warka #96 Oatmeal Stout 13,8°P (40L)

11.02.2018 - warka #97 APA 12,5°P (40L)

25.02.2018 - warka #98 Oatmeal/Rye Stout 13,6°P (40L)

05.03.2018 - warka #99 APA 12,5°P (40L)

05.03.2018 - warka #100 APA 13,3°P (38L)

30.03.2018 - warka #101 Hefeweizen 11,9°P (39L)

03.04.2018 - warka #102 Oatmeal Stout 13,5°P (40L)

17.04.2018 - warka #103 American Weizen 11,9°P (41L)
14.05.2018 - warka #104 Fruit Brett Ale 10,4°P (57L)

20.05.2018 - warka #105 APA 12,7°P (60L)

18.06.2018 - warka #106 APA 11,1°P (42L)

24.06.2018 - warka #107 Witbier 11,7°P (42L)

02.07.2018 - warka #108 Oatmeal Stout 12,7°P (42L)

16.07.2018 - warka #109 Fruit Brett Ale 11,0°P (42L)

 

W piątym sezonie uwarzyłem 21 warek (885L)

W sumie od początku browaru 109 warek (3.634L)

 

 

SEZON 4 - 2016/2017
22.08.2016 - warka #61 Tea American Pale Ale 12,5°Blg (44L)

08.10.2016 - warka #62 Session IPA 12,5°Blg (42L)

22.10.2016 - warka #63 Golden Ale 11,0°Blg (42L)

27.10.2016 - warka #64 Raspberry Ale 11,7°Blg (14L)

30.10.2016 - warka #65 Funky Brett / Wild Raspberry 10,5°Blg (35L)

06.11.2016 - warka #66 Tropical Stout 17,1°Blg (23L) - finał III Kuźni Piwowarów 2017

20.11.2016 - warka #67 Lite American Pale Ale 11,7°Blg (41L)

04.12.2016 - warka #68 Brett Saison 14,2°Blg (30L) - I miejsce w XV KPD 2017 w Cieszynie,  I miejsce w I MPPD 2018 w Warszawie

18.12.2016 - warka #69 American Pale Ale 11,7°Blg (42L)

28.12.2016 - warka #70 American Porter 16,3°Blg (23L)

21.01.2017 - warka #71 AIPA / 100% Brett Fruit IPA 15,8°Blg (34L)

30.01.2017 - warka #72 Brown Porter 13,1°Blg (25L) - II miejsce w V Karpackim KPD 2017 w kategorii otwartej English Brown

05.02.2017 - warka #73 Lambic 12,5°Blg (35L)

18.02.2017 - warka #74 American Witbier (Zlotowe) 12,5°Blg (42L)

28.02.2017 - warka #75 American Pale Ale 12,3°Blg (40L)

20.03.2017 - warka #76 American Pale Ale 11,7°Blg (42L)

30.03.2017 - warka #77 American Pale Ale 11,6°Blg (42L)

05.04.2017 - warka #78 Szybki Ale z ekstraktów v.1 11,5°Blg (40L)

09.04.2017 - warka #79 Szybki Ale z ekstraktów v.2 12,1°Blg (40L)

22.04.2017 - warka #80 Fruit Brett Ale 11,4°Blg (54L)

26.04.2017 - warka #81 American Pale Ale 11,2°Blg (42L)

29.04.2017 - warka #82 American Pale Ale 11,5°Blg (42L)

22.05.2017 - warka #83 American Pale Ale 11,5°Blg (42L)

29.05.2017 - warka #84 American Pale Ale 11,4°Blg (42L)

05.06.2017 - warka #85 Witbier 11,9°Blg (40L)

17.06.2017 - warka #86 Session IPA 12,8°Blg (41L)

02.07.2017 - warka #87 Hoppy Oatmeal Witbier 12,3°Blg (40L)

17.07.2017 - warka #88 Kveik IPA 13,5°Blg (41L)

 

W czwartym sezonie uwarzyłem 28 warek (1.060L)

W sumie od początku browaru 88 warek (2.749L)

 

SEZON 3 - 2015/2016
15.09.2015 - warka #33 American Pale Ale v.6 12,5°Blg (42L)

21.09.2015 - warka #34 American Wheat v.2 12,0°Blg (43L)

27.09.2015 - warka #35 Black IPA v.3 14,6°Blg (41L)

05.10.2015 - warka #36 Best Bitter 11,6°Blg (45L)

17.10.2015 - warka #37 Coffee Oatmeal Stout 14,6°Blg (44L)

02.11.2015 - warka #38 Russian Imperial Stout 23,5°Blg (28L)

21.11.2015 - warka #39 Hoppy Cherry Sour Ale 11,0°Blg (14L)

22.11.2015 - warka #40 Session Rye IPA 13,5°Blg (41L)

01.12.2015 - warka #41 Imperial Porter 24,0°Blg (27L)

28.12.2015 - warka #42 Havana Club Extra Stout 17,3°Blg (24L) - I miejsce w IV Karpackim KPD 2016 w kategorii otwartej Stout

06.01.2016 - warka #43 Red Rye IPA 16,0°Blg (36L)

10.01.2016 - warka #44 Cherry/Chokeberry Ale 12,5°Blg (14L)

15.01.2016 - warka #45 Pils 11,5°Blg (22L)

24.01.2016 - warka #46 Brown IPA 15,8°Blg (35L) - I miejsce w IV Karpackim KPD 2016 w kategorii otwartej IPA - piwo uwarzone w Starym Browarze Rzeszowskim

03.02.2015 - warka #47 Session IPA 12,7°Blg (43L)

07.02.2016 - warka #48 Bohemian Pils 12,5°Blg (25L)

07.02.2016 - warka #49 German Rauchpils 12,5°Blg (27L)

22.02.2016 - warka #50 Mosaic Pale Ale 12,5°Blg (43L)

12.03.2016 - warka #51 Smoked Plum Baltic Porter 20,6°Blg (23L)

13.03.2016 - warka #52 Simcoe Pale Ale 12,7°Blg (43L)

21.03.2016 - warka #53 Podwójne A'la Grodziskie 11,0°Blg (28L)

04.04.2016 - warka #54 Pacific Pale Ale 12,5°Blg (43L)

18.04.2016 - warka #55 Imperial IPA 19,4°Blg (11L)

18.04.2016 - warka #56 Summer Ale 12,2°Blg (28L) - z wysłodzin po Imperial IPA - III miejsce w XIV KPD 2016 w Cieszynie

02.05.2016 - warka #57 Witbier 11,3°Blg (45L)

25.05.2015 - warka #58 American Wit 10,3°Blg (42L)

02.06.2016 - warka #59 American Saison 11,6°Blg (40L)

28.06.2016 - warka #60 Saison 11,3°Blg (40L)

 

W trzecim sezonie uwarzyłem 28 warek (937L)

W sumie od początku browaru 60 warek (1689L)

 

SEZON 2 - 2014/2015

02.11 - 29.11.2015 - warki #11 do #16 - ekstrakty słodowe Bruntal + własne chmielenie, razem 146L

02.01.2015 - warka #17 Black IPA v.1 16,5°Blg (23L) - pierwsze moje piwo z zacieraniem

04.01.2015 - warka #18 Dubbel Belgijski 17,0°Blg (23L)

04.01.2015 - warka #19 American Pale Ale v.1 12,7°Blg (22L)

03.02.2015 - warka #20 American Pale Ale v.2 13,5°Blg (22L)

04.02.2015 - warka #21 Black IPA v.2 16,5°Blg (23L) - II miejsce w III Karpackim KPD 2015

26.02.2015 - warka #22 American Brown Ale 12,5°Blg (22L)

27.02.2015 - warka #23 American Pale Ale v.3 12,0°Blg (23L)

11.03.2015 - warka #24 American Pale Ale v.4 12,5°Blg (21L)

12.03.2015 - warka #25 Summer Ale 11,8°Blg (22L)

02.04.2015 - warka #26 Grodziskie 8,2°Blg (26L)

04.04.2015 - warka #27 Pacific Pale Ale 11,0°Blg (24L)

07.04.2015 - warka #28 Equinox Pale Ale 12,2°Blg (22L)

02.05.2015 - warka #29 American Wheat 12,5°Blg (22L)

04.05.2015 - warka #30 Witbier 11,5°Blg (21L)

10.05.2015 - warka #31 American Amber Wheat 11,8°Blg (21L)

16.05.2015 - warka #32 American Pale Ale v.5 12,0°Blg (42L) - pierwsza moja duża warka na nowym sprzęcie

W drugim sezonie uwarzyłem 22 warki (525L)

W sumie od początku browaru 32 warki (750L)

 

SEZON 1 - 2013/2014

19.12.2013 - warka #1 puszka Coopers PREMIUM TRADITIONAL DRAUGHT (23L)

07.01 - 30.04.2014 - warki #2 do #10 różne puszki nachmielone Coopers i Gozdawa razem 202L

W pierwszym sezonie uwarzyłem 10 warek (225L)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#33 American Pale Ale v.6

Warzenie 15.09.2015

12,0°Blg / 42L / 37 IBU / 6 SRM - Brewtarget

12,4°Blg / 42L / 41 IBU / 5 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,0 kg

Pale Ale Weyermann - 6,00 kg (66,7%)

Monachijski I Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

Carahell® Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

Pszeniczny jasny Weyermann - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil   Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/10/5/80/80/40

RA = - 23 / pH = 5,63 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,1/2,8/0,4/4,2/1,9

gotowanie 2,1/2,8/0,4/4,2/1,9

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

90 min - 67°C

dolanie 13L wrzątku

10 min - 75°C

Po 10 minutach zacierania pomiar PH 5,6

Wysładzanie 25L wody 76°C

 

Gotowanie: 70 min

60 min - 25g Chinook (13,4%)

20 min - 50g Cenntenial (8,5%)

10 min - 50g Cenntenial (8,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 42L - 12,5°Blg

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21L - starter 24h 1000 ml FM10 O Czym Szumią Wierzby, start po 12h

Fermentor 2 - 21L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h

 

Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 16°C do 20°C w skrzyni i 5 dni w 20-21°C (temperaturze pokojowej)

 

26.09.2015

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg

Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg

 

Fermentor 1 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Mosaic (w 20-21°C)

Fermentor 2 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Mosaic (w 20-21°C)

 

02.10.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg - FM10 nic nie dojadły. 19L poszło do kega z 50g glukozy - będzie musiało poczekać trochę na swoją kolej.

Fermentor 2 - pomiar 2,0°Blg - US-05 zjechały na cichej jeszcze 0,5°Blg. Poszło do kega i od razu z gazem do lodówki - za tydzień degustacja.

 

Uwagi

Na US-05 ładnie się sklarowało i niżej zeszło. FM10 słabo flokuowały i mniej zjadły. Na wrażenia smakowe trzeba poczekać :D

10.10.2015

Piwo, które poszło od razu do kegeratora rewelacja. Gazowało się przez tydzień w temperaturze 6°C i ciśnieniu 1,2 bara. Czuję, że szybko zniknie. Modyfikacja wody (bardzo niskie wodorowęglany) robi robotę. Goryczka średnio mocna, ale nie ściągająca, ani nachalna, ani zalegająca.

post-8314-0-67275600-1443674719_thumb.jpg

post-8314-0-57886700-1443674732_thumb.jpg

post-8314-0-31798200-1443674746_thumb.jpg

post-8314-0-21329000-1443674757_thumb.jpg

post-8314-0-08495000-1443674771_thumb.jpg

post-8314-0-92254800-1443674778_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#34 American Wheat v.2

Warzenie 21.09.2015

12,1°Blg / 42 L / 21 IBU / 4.0 SRM - Brewtarget

12,3°Blg / 42 L / 22 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,0 kg

Pale Ale Weyermann - 4,50 kg (50,0%)

Pszeniczny jasny Weyermann - 4,50 kg (50,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/5/70/70/20

RA = - 30 / pH = 5,69 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,4/1,8/0,4/3,8/1,0

gotowanie 2,4/1,8/0,4/3,8/1,0

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

90 min - 67°C

dolanie 13L wrzątku

10 min - 75°C

Po 10 minutach zacierania pomiar PH 5,7

Wysładzanie 26L wody 76°C

 

Gotowanie: 70 min

60 min - 15g Chinook (13,4%)

20 min - 25g Amarillo (9,2%)

10 min - 25g Amarillo (9,2%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 43L - 12,0°Blg

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 45 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 21,5L - uwodnione 200 ml Danstar Nottingham, start po 24h

Fermentor 2 - 21,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h

 

Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 16°C do 20°C w skrzyni i 6 dni w 20°C (temperaturze pokojowej)

 

03.10.2015

Zlanie na cichą

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg

 

05.10.2015

Chmielenie na zimno

Fermentor 1 - 50g Amarillo (w 20°C)

Fermentor 2 - 50g Citra (w 20°C)

 

11.10.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 130g glukozy + 1L wody - nagazowanie 2,4 vol.

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 130g glukozy + 1L wody - nagazowanie 2,4 vol.

 

Uwagi

19.10.2015

Wersja z Citrą i na US-05 dużo lepsza w smaku o zapachu, lepiej też się klaruje w butelkach. Danstarów chyba więcej nie użyję, szczególnie że przy Stoucie który teraz robię nie wystartowały wcale po 2,5 doby i musiałem zadać US-05.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#35 Black IPA v.3

Warzenie 27.09.2015

14,5°Blg / 40 L / 56 IBU / 39 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 9,8 kg

Pale Ale Weyermann - 4,50 kg (78,6%)

CARAMUNICH typ I Weyermann - 0,70 kg (7,1%)

CARAAROMA® Weyermann - 0,35 kg (3,6%)

Pszeniczny jasny Weyermann - 0,35 kg (3,6%)

CARAFA® Special typ II Weyermann - 0,35 kg (3,6%) - dodane podczas mash out

Pszenica prażona 1600 IREKS - 0,35 kg (3,6%) - dodane podczas mash out

Cukier trzcinowy Dry Demerara - 0,50 kg - dodane w ostatnich 10 minutach gotowania

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/15/25/30/70/225

RA = 125 / pH = 5,56 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/MgCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 1,0/3,7/1,4/0,5/7,6/2,6

gotowanie 1,0/3,7/1,4/0,6/7,5/2,6

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C

90 min - 67°C

dolanie 12L wrzątku (dodanie słodów palonych)

10 min - 74°C

Po 10 minutach zacierania pomiar PH 5,5

Wysładzanie 25L wody 76°C

 

Gotowanie: 75 min

60 min - 50g Chinook (13,4%)

20 min - 30g Chinook (13,4%)

10 min - 50g Cenntenial (8,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

10 min - 500g cukru trzcinowego Dry Demerara

05 min - 50g Cenntenial (8,5%)

 

Fermentacja:

Wyszło 41L - 14,6°Blg

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h

Fermentor 2 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h

 

Fermentory schłodzone do 15°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 15°C do 20°C w skrzyni i 6 dni w 20-21°C (temperaturze pokojowej)

 

10.10.2015

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg

Fermentor 2 - pomiar 4,5°Blg

 

Fermentor 1 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C)

Fermentor 2 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C)

 

19.10.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg - 19L poszło do butelek z dodatkiem 102g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol.

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg - 19L poszło do butelek z dodatkiem 102g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol.

 

Uwagi

Wyszło tak jak chciałem. Kolor, smak i zapach przy butelkowaniu super. Czekam, aż się nagazuje.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#36 Best Bitter

Warzenie 06.10.2015

11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 11 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 8,5 kg

Pale Ale Maris Otter Fawcett  - 7,50 kg (88,2%)

Crystal 160 EBC Fawcett - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/10/40/90/50

RA = - 2 / pH = 5,62 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 3,7/1,5/0,7/1,5/2,4

gotowanie 3,7/1,5/0,8/1,5/2,4

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 75°C

90 min - 67°C

dolanie 13L wrzątku

10 min - 75°C

PH nie mierzyłem, bo przy tym zasypie i tym zestawie soli to martwił był się, żeby nie było za niskie ;)

Wysładzanie 25L wody 76°C

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 50g Challenger (8,3%)

20 min - 33g East Kent Goldings (5,7%)

10 min - 33g East Kent Goldings (5,7%)

00 min - 34g East Kent Goldings (5,7%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 45L - 11,6°Blg - Celowałem w 42L / 11,7°Blg Słód Maris Otter Fawcett jest niesamowicie ekstraktywny. Wydajność wyszła powyżej 90%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 22,5L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 6h

Fermentor 2 - 22,5L - uwodnione 200 ml Mangrove Jack's - Burton Union Ale M79, strat po 12h

 

Fermentory schłodzone do 18°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 18°C do 20°C w skrzyni i 7 dni w 20°C (temperaturze pokojowej)

 

20.10.2015

Zlanie na cichą

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg

 

29.10.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg - S-04 nic nie dojadły. 19L poszło do kega z 60g cukru i do leżakowania.

Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg - M79 też nic nie dojadły. 19L poszło do kega i od razu z gazem do kegeratora.

 

Uwagi

Drożdże Mangrove Jack's - Burton Union Ale M79 wolne jak cholera. Niby wystartowały od razu, ale prawdziwa fermentacja zaczęła się po 4 dniach od ich zadania, jak już S-04 skończyły swoją robotę.

20.10.2015

Po burzliwej oba mega klarowne ale i tak pójdą na cichą, żeby jeszcze dojadły bo 3,5°Blg to trochę za dużo. Lepiej pachną na M79, zobaczymy po cichej.

29.10.2015

Po 9 dniach cichej nie drgnęły ani trochę i zostały na 3,5°Blg (7,0*brix na refraktometrze). Po nalaniu obu kegów zostało 6L - zmieszałem to i z 2,2g na 0,5L poszło do 12 butelek.

07.12.2015

Po ponad miesiącu nagazowanie w butelkach znikome. Dziwne jak na założone w kalkulatorze 2,0 vol i 2,2 grama glukozy na butelkę. Z drugiej strony książkowe nagazowanie dla tego stylu to 0,8-2,1 więc widełki szerokie i na pewno jest w stylu. Osobiście bardziej odpowiada mi wersja z kega i jej średnio-mocne nagazowanie.

post-8314-0-55919400-1446366086_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#37 Coffee Oatmeal Stout

Warzenie 17.10.2015

14,3°Blg / 42 L / 33 IBU / 35 SRM - Brewtarget

14,4°Blg / 42 L / 38 IBU / 31 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,6 kg

Pale Ale Maris Otter Fawcett- 7,80 kg (73,6%)

Płatki owsiane (lekko podpiekane ok. 20 EBC) - 0,90 kg (8,5%)

Dark Crystal 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,7%)

Biscuit® 50 EBC Castle Malting - 0,50 kg (4,7%)

CARAFA® typ I Weyermann - 0,50 kg (4,7%)

Jęczmień palony Weyermann - 0,40 kg (3,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 120/5/30/60/60/285

RA = 149 / pH = 5,58 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 2,1/1,5/3,7/10,3/3,3

gotowanie 2,2/1,5/3,7/10,2/3,2

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 26L o temperaturze 77°C

120 min - 67,5°C

dolanie 10L wrzątku

10 min - 74°C (więcej nie weszło)

PH nie mierzyłem.

Wysładzanie 29L wody 76°C

Filtracja 70 min (0,8 l/min) bez najmniejszych przestojów, jak wszyscy straszą przy Stoucie Owsianym :D

 

Gotowanie: 70 min

60 min - 50g Challenger (8,3%)

30 min - 50g Fuggles (4,5%)

20 min - 50g Fuggles (4,5%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 44L - 14,6°Blg - Celowałem w 42L / 14,3°Blg. Wydajność wyszła powyżej 88%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 40 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 22L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 12h

Fermentor 2 - 22L - uwodnione 200 ml Danstar Nottingham nie wystartowały. To moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami. Po 56h lagu zadałem US-05, te ruszyły po 12h.

 

Fermentory schłodzone do 15°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 15°C do 20°C w skrzyni i 10 dni w 20°C (temperaturze pokojowej)

 

02.11.2015

Zlanie na cichą

Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg

Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg

 

10.11.2015

Dodanie kawy "na zimno"

Fermentor 1 - 150g grubo zmielonej GUATEMALA Finca El Morito z Kawa Rzeszowska (kawa Speciality - opis na zdjęciu poniżej)

Fermentor 2 - 100g rozbitej w moździerzu Woseba Brasil 100% Arabica - to bardziej w fermie eksperymentu/porównania do kawy Speciality.

 

11.11.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 113g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol.

Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg - 22L poszło do butelek z dodatkiem 118g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol.

 

Uwagi

Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg - Jest słodko i kawowo ;) Tego oczekiwałem.

Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg - Niestety na razie z aromacie fusy :( Mam nadzieję, że to minie.

post-8314-0-76063100-1445014603_thumb.jpg

post-8314-0-57600700-1445014606_thumb.jpg

post-8314-0-54347900-1445076287_thumb.jpg

post-8314-0-57678300-1447187928_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jakbym już gdzieś widział takie zapiski :D

 

Fajnie, że zacząłeś prowadzić dziennik, osobiście uważam że dostęp online do zapisków bardzo się przydaje, oczywiście poza samym ich prowadzeniem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko. Mimo elektronizacji zapisków wprowadziłem ostatnio dodatkowe zapiski papierowe - dotyczą głównie kontroli fermentacji, głównie temperatury, raz dziennie i tak robię "obchód" więc przy okazji zapisuje co się dzieje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko. Mimo elektronizacji zapisków wprowadziłem ostatnio dodatkowe zapiski papierowe - dotyczą głównie kontroli fermentacji, głównie temperatury, raz dziennie i tak robię "obchód" więc przy okazji zapisuje co się dzieje.

Ja też ale w Excelu, bo i tak mam prawie cały czas lapka odpalonego to mi wygodniej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#38 Russian Imperial Stout (Bourbon Barrel Aged)

Warzenie 02.11.2015

24,2°Blg / 28 L / 96 IBU / 60 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 11,5 kg

Pale Ale Weyermann - 5,20 kg (45,2%)

Monachijski II Weyermann - 3,00 kg (26,1%)

CARAAROMA® Weyermann - 1,00 kg (8,7%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%)

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%)

CARAFA® I Weyermann - 0,50 kg (4,3%)

Jęczmień prażony Weyermann - 0,60 kg (5,2%)

Cukier biały - 1,00 kg - dodane w ostatnich 10 minutach gotowania

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/5/30/30/60/280

RA = 159 / pH = 5,48 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 2,2/1,7/2,0/11,0/3,6

gotowanie 0,9/0,6/0,7/4,0/1,2

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 27L o temperaturze 76°C

120 min - 66°C

dolanie 9L wrzątku

10 min - 73°C

Wysładzanie 12L wody 76°C - pod koniec wysładzania 12,0°Blg

Filtracja 50 min (~0,8 l/min)

Przed gotowaniem 18,3°Blg - dokładnie tyle ile wyliczył Brewtarget

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 100g Zeus/Columbus (15,5%)

60 min - 30g Chinook (13,4%)

10 min - 8g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

Przed dodaniem 1kg cukru - w 70 minucie gotowania 20,6°Blg

 

Fermentacja:

Wyszło 27L - 23,5°Blg - Celowałem w 28L / 24,2°Blg. Wydajność wyszła niestety tylko 82% i na dodatek aż 6L osadu, który za cholerę nie chciał się rozdzielić przez kilka godzin. Uratowałem tylko 0,5L do testu FFT.

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 13,5L - 200 ml świeżej gęstwy S-04 po Oatmeal Stout, strat po 6h

Fermentor 2 - 14,5L - 13,5L + starter 1L US-05, ruszyły po 4h.

 

Fermentory schłodzone do 15°C w 8h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 10 dni rosnąco od 15°C do 19°C w skrzyni i 10 dni w 20°C (temperaturze pokojowej)

 

22.11.2015

Zlanie na cichą

Fermentor 1 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 14,6 brix)

Fermentor 2 - pomiar 5,5°Blg (refraktometr 13,0 brix) dodanie płatków dębowych z bourbonem

 

13.12.2015

Rozlew

Fermentor 1 - pomiar 7.5°Blg - S-04

Fermentor 2 - pomiar 5,5°Blg - US-05

 

Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 51g glukozy + 50ml gęstwy S-04 z warki #40 (nagazowanie 1,8 vol.) / wyszło 39 butelek 0,33L

Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 55g glukozy + 50ml gęstwy US-05 z warki #40 (nagazowanie 1,8 vol.) / wyszło 43 butelki 0,33L

 

Uwagi

Straszenie dużo osadu (6L), który nie chciał się na dodatek nawet po kilku godzinach rozdzielić - spore straty. Chyba z powrotem wrócę do Fawcetta, jest dużo czystszy i nie zostaje tyle syfu na dnie.

Piwo (jeden z fermentorów) będzie leżakowane na cichej miesiąc z 50g (4g/l) płatków dębowych amerykańskich średnio opiekanych, moczonych wcześniej w Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whiskey (250ml)

 

03.11.2015

Fermentacja po 24h w 15°C idzie pełną parą. Piana na 4-5cm. Na razie nie "ucieka" z wiadra - pewnie to zasługa niskiej temperatury.

08.11.2015

Test fermentowalności brzeczki wyszedł tak jak chciałem i wyliczył Brewtarget - 6,5°Blg. Na wszelki wypadek zrobiłem też refraktometrem i wyszło 13,8 Brix. Jak się nic nie spieprzy będzie zaj...cie. Wypiłem cały test (oczywiście bez drożdży) i było pyszne. Oczywiście na tym etapie czuć alkohol, ale to normalne przy 10,6% alk (licząc wg wzoru na piwa mocne /23,5-6,5/:1,6=10,6%)

22.11.2015

Na S-04 jest na razie słodko, może doje na cichej. Na US-05 jest OK.

13.12.2015

Na cichej przez trzy tygodnie ani S-04, ani US-05 nic nie dojadły. To dobrze wróży, że raczej wszystko odfermentowało.

Niestety na S-04 jest dość słodko, na szczęście prawie 100 IBU dość udanie to kontruje. Na US-05 mocno zjechało, jest takie jak chciałem. Mocny alkohol na pewno z czasem się ukryje. Płatki dębowe w ilości 50g na 14,5L w takim piwie wg mnie na idealnym poziomie.

20.12.2015

Po tygodniu, nagazowane jak trzeba. Dodanie świeżej gęstwy zrobiło robotę.

post-8314-0-70933500-1446486630_thumb.jpg

post-8314-0-62078900-1446995309_thumb.jpg

post-8314-0-18366400-1446995317_thumb.jpg

post-8314-0-74212500-1448210677_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tyle co burzliwa. Pewnie ze trzy tygodnie. Łychę już mam, płatki dębowe dopiero zamawiam. Potem z tym bourbonem pójdą na cichą do szklanego słoja na miesiąc może dwa. Już policzyłem, że 300ml podniesie alko w całym piwie o 0,4%, a podobno mocne procenty lepiej wyciągają charakter z drzewa. Zabaczymy za kilka miesięcy ☺

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tu dużo zmiennych jest. Zależy jak mocno opiekane. Te co ma Piotr są małe i cienkie stąd będą dość intensywne. Części garbników można się pozbyć przez gotowanie w wodzie.

Edytowane przez WiHuRa
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na pewno wygotuję wcześniej, żeby pozbyć się jakiejś części garbników. Niestety jest sporo zmiennych. Najwyżej będę miał dwadzieścia-kilka litrów "oryginalnego" piwa.

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#39 Hoppy Cherry Sour Ale

Warzenie 21.11.2015

11,0°Blg / 12L + 2L sok wiśniowy / 30 IBU

 

Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,70 kg

Po odebraniu części gęstwy do #41 Imperialnego Portera dodanie soku na dalszą część fermentacji.

Sok wiśniowy 100% - 2,0 L (12,0% cukrów)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/90/60/0

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2

gotowanie 1,6/1,1/0,3/3,8

12 litrów wody RO + 1,7 kg ekstraktu słodowego

 

Gotowanie: 40 min

30 min - 22g Perle (6,3%)

00 min - 11g Tomahawk (15,8%)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 12L - 11,0°Blg

 

Brzeczka schłodzona na zewnątrz do 20°C w 5 godzin i od razu zadane drożdże, uwodnione w 200 ml Danstar Nottingham, strat po 12h

Fermentacja burzliwa 10 dni w 17-18°C (kotłownia) + 8 dni po dodaniu 2L soku wiśniowego w tej samej temperaturze.

 

01.12.2015

Zlanie na drugą fermentację i dodanie soku wiśniowego

Odzyskanie 350 ml gęstwy do warki #41 Imperial Porter.

Dolanie 2 litrów kwaśnego jak cholera soku z wiśni z pierwszego tłoczenia. Kolor i kwaśność jak zakładałem.

Przed rozlewem zobaczę jeszcze czy nie dodam kwasu mlekowego.

 

09.12.2015

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Pomiar 2,0°Blg (refraktometr 5,9 brix)

Dodanie chmielu na zimno - Warrior - 30g

 

16.12.2015

Rozlew

Pomiar 1,5°Blg (5,3 brix) - 14L + 1L wody z dodatkiem 80g glukozy poszło do 30 butelek  + 7,5 ml kwasu mlekowego 88% - nagazowanie 2,2 vol.

 

Uwagi

Piwo warzone w celu uzyskania gęstwy do warki #41 Imperial Porter. Przy okazji lekkie wiśniowe kwaśne piwo dla żony :) Po odzyskaniu gęstwy, pójdzie na drugą fermentację z 2L naturalnego soku (100% z wiśni bez cukru) i kwasem mlekowym.

09.12.2015

Jest kwaśno od wiśni, ale jak dla mnie trochę za mało. Przed rozlewem pójdzie jeszcze 7,5 ml kwasu mlekowego (0,5 ml/l)

post-8314-0-07999700-1448093775_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej.

 

 

 

Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej.

 

 

 

Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek.

 

Dzięki za info. U mnie pójdzie 50g średnio opiekanych z 250ml bourbona dość intensywnego w smaku i aromacie na 14 litrów. Mam nadzieję, że to wystarczy żeby było coś czuć. To chyba kwestia czasu, ja planuję cichą z płatkami 3-4 tygodnie w szklanym słoju.

Czego się nie nagazował ? Dałeś gęstwę przy butelkowaniu ?

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#40 Session Rye IPA

Warzenie 22.11.2015

13,5°Blg / 41L / 47 IBU / 7 SRM - Brewtarget

 

Zasyp: 10,0 kg

Pale Ale Weyermann - 7,00 kg (70,0%)

Żytni Weyermann - 2,00 kg (20,0%)

Carared® Weyermann - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO
- profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/5/5/90/60/20

RA = - 34 / pH = 5,63 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3

zacieranie 2,2/1,5/0,4/5,1/1,0

gotowanie 2,1/1,5/0,4/5,0/1,0

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 77°C

120 min - 67,0-66,5°C (długo, bo w tym czasie zlewałem RIS'a na cichą)

dolanie 12L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 27L wody 76°C

 

Gotowanie: 70 min

60 min - 50g Chinook (13,4%)

20 min - 25g Citra (13,1%)

10 min - 25g Citra (13,1%)

10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

 

Fermentacja:

Wyszło 41L - 13,5°Blg

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 40 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 20,5L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 12h

Fermentor 2 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 18h

 

Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L

Fermentacja burzliwa 9 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 8 dni w 20°C

 

09.12.2015

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,0 brix)

Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,4 brix)

 

Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C)

Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C)

 

16.12.2015

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 7,0 brix) - 19L poszło do kega z 50g glukozy

Fermentor 2 - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,7 brix) - 19L poszło do kega z 50g glukozy

 

Uwagi

Piwo warzone w celu uzupełnienia zapasów sesyjnego trunku dla gości oraz uzyskania świeżej gęstwy do butelkowania RIS'a.

Filtracja masakra. Najpierw nie chciała ruszyć, bo napchało młóta w wężyk między fałszywym dnem, a zaworem. Potem utknęła pod koniec i zostało jakieś 2-3 litry. Sporo, bo aż 6 litrów osadu.

post-8314-0-63921900-1448211590_thumb.jpg

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej.

 

 

 

Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek.

 

Dzięki za info. U mnie pójdzie 50g średnio opiekanych z 250ml bourbona dość intensywnego w smaku i aromacie na 14 litrów. Mam nadzieję, że to wystarczy żeby było coś czuć. To chyba kwestia czasu, ja planuję cichą z płatkami 3-4 tygodnie w szklanym słoju.

Czego się nie nagazował ? Dałeś gęstwę przy butelkowaniu ?

 

Nie gęstwy nie dałem bo w poprzednim RISie też nie dałem i było OK. Teraz drożdże odmówiły współpracy i się nie nagazował. Mam świeżą gęstwę i zadam po parę kropel do każdej butelki z nadzieją że to pomoże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#41 Imperial Porter

Warzenie 01.12.2015

23,9°Blg / 27L / 54 IBU / 43 SRM - Brewtarget

24,0°Blg / 27L / 60 IBU / 36 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 12,0 kg

Pale Ale Maris Otter Fawcett - 5,00 kg (41,7%)

Monachijski typ I Weyermann - 2,00 kg (16,7%)

Monachijski typ II Weyermann - 2,00 kg (16,7%)

Pszeniczny jasny Weyermann - 1,00 kg (8,3 %)

Crystal 160 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%)

Crystal Dark 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%)

Crystal Rye 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%)

Prażona pszenica 1000 EBC Strzegom - 0,25 kg (2,1%)

Carafa® Special typ II Weyermann - 0,25 kg (2,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:
Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/5/40/60/50/270

RA = 150 / pH = 5,59 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3

zacieranie 2,0/2,0/4,7/9,6/5,4

gotowanie 0,4/0,3/0,8/2,2/1,1

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:

woda do zasypu 30L o temperaturze 75°C

135 min - 66,5-66,0°C

dolanie 6L wrzątku (max co weszło do 48L coolera)

10 min - 70°C

Bez pomiaru PH

Wysładzanie 10L wody 95°C

 

Gotowanie: 80 min

60 min - 70g Warrior (15,5%)

20 min - 25g korzeń lukrecji (zalany godzinę wcześniej wrzątkiem)

10 min - 08g mech irlandzki (uwodniony 60 min)

10 min - 500g cukier trzcinowy Dry Demerara (musiałem dosypać, bo znowu nie trafiłem przy mocnym piwie w celowane Blg)

 

Fermentacja:

Wyszło 27L - 24,0°Blg

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże.

 

Fermentor 1 - 13,5L - 175 ml gęstwy Danstar Nottingham z warki #39 "obudzone" 8h wcześniej w 300 ml brzeczki, strat po 4h

Fermentor 2 - 13,5L - 175 ml gęstwy Danstar Nottingham z warki #39 "obudzone" 8h wcześniej w 300 ml brzeczki, strat po 4h

 

Fermentory schłodzone do 14°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L, po wymianie dwóch petów w 24h zjechało do 12°C

Fermentacja burzliwa 8 dni w 12°C potem 8 dni w 14°C, następnie 16 dni w 19°C

 

02.01.2016

Zlanie na cichą

 

Fermentor 1 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix) - dodanie 25g chipsów wiśniowych średnio opalanych moczonych w bourbonie.

Fermentor 2 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix)

 

19.01.2016

Rozlew

 

Fermentor 1 - pomiar 7.5°Blg (refraktometr 15,0 brix)

Fermentor 2 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix)

 

Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 62g glukozy + 50ml świeżej gęstwy z warki #44 (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 40 butelki 0,33L

Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 62g glukozy + 50ml świeżej gęstwy z warki #44 (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 39 butelek 0,33L

 

Uwagi

Dla porównania w załącznikach dwa pliki z obliczeniami - Brewtarget 2.1.0 i Brewer's Friend. Zasadniczo różną się tylko i to sporo IBU, ale jak wiadomo odczucie goryczki to rzecz względna ;) Mała różnica jest też w kolorze, ale to to pewnie przez to, że nie da się w Brewer's Friend wpisać barwy słodu i założone w programie mogą być inne (szczególnie te czarne). Znowu coś poszło nie tak z celowaniem w Blg. Niestety dzieje się to u mnie tylko przy piwach mocnych, jak robię małe warki i duży zasyp. Z wyliczeń miało być prawie 25 Blg, a wyszło 22,6. Musiałem dać 500g cukru trzcinowego, żeby uzyskać przynajmniej 24 Blg. Już mniej więcej wiem gdzie robię błąd (za krótkie gotowanie i zbyt optymistyczne założenie wydajności przy tak małej iloci wody do wysładzania). 0,5L odzyskane z chmielin na test FFT.

02.12.2015

Po 24h w 12°C piana na 3-4 cm i fermentacja idzie na całego.

07.12.2015

Fermentacja w 12°C idzie już trochę wolniej. Piana na 1-2 cm. Od jutra zaczynam powoli podnosić temperaturę.

08.12.2015

Test FFT po ustaniu oznak fermentacji 6 Blg. W smaku słodycz, kawa i ostry alkohol (ponad 11% :)) . Z tym ostatnim to normalne, bardzo burzliwa fermentacja testowej ilości w wysokiej temperaturze.

02.01.2016

Po 32 dniach burzliwej (trochę długo, ale tak zeszło) nie było już oznak fermentacji i skończyło się na 7,5 Blg. W smaku słodko i kawowo. Alkohol gdzieś około 10,3%. Do 13 litrów poszło 25g chipsów wiśniowych średnio opalanych moczonych w bourbonie na 2-3 tygodnie. Do pozostałych 13 litrów na razie nic, ale chyba dodam dąb amerykański średnio opiekany na ostatnie 2-3 dni.

19.01.2016

Na cichej nie drgnęło nic w dół. Na pewno jest w pełni odfermentowane. W smaku zajefajne :)

.

.

.

Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku.

 

#41 Imperial Porter - Beer Recipe - Brewer's Friend.pdf

#41 Imperial Porter - Brewtarget 2.1.0.pdf

Metryczka Porter.pdf

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.