RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) Zapiski Browaru Domowego Biały Strug Od sezonu 2015/16 postanowiłem prowadzić w tym dziale zapiski swoich "dokonań". Poprzednie z sezonu 1 i 2 potraktuję jako lepszą lub gorszą naukę i nie będę ich szczegółowo opisywał. Wymienię je tylko w celach statystycznych i dla pamięci jak zaczynałem i jakie błędy popełniłem SEZON 8 - 2020/2021 xx.10.2020 - warka #159 W ósmym sezonie uwarzyłem 1 warkę (xxL) W sumie od początku browaru 159 warek (xxL) SEZON 7 - 2019/2020 02.10.2019 - warka #138 Foreign Extra Stout 14,6°P (24L) 13.10.2019 - warka #139 Pastry Imperial Stout / RIS 25,2°P (23L) 31.10.2019 - warka #140 Hazy Pale Ale 11,5°P (40L) 24.11.2019 - warka #141 Session NEIPA 13,5°P (38L) 15.12.2019 - warka #142 NEIPA 14,4°P (19L) 28.12.2019 - warka #143 Juicy Sour 15,2°P (50L) 06.01.2020 - warka #144 Session NEIPA 13,5°P (40L) 26.01.2020 - warka #145 NEIPA 14,4°P (40L) 02.02.2020 - warka #146 Pastry Stout 17,1°P (25L) 16.02.2020 - warka #147 Pastry Imperial Stout 30°P (25L) 23.02.2020 - warka #148 Session NEIPA 13,4°P (40L) 15.03.2020 - warka #149 Catharina Sour 10,6°P (60L) 22.03.2020 - warka #150 Session NEIPA 13,5°P (40L) xx.xx.2020 - warka #151 xx.xx.2020 - warka #152 xx.xx.2020 - warka #153 xx.xx.2020 - warka #154 xx.xx.2020 - warka #155 xx.xx.2020 - warka #156 xx.xx.2020 - warka #157 xx.xx.2020 - warka #158 W siódmym sezonie uwarzyłem 13 warek (464L) W sumie od początku browaru 150 warek (5.224L) SEZON 6 - 2018/2019 11.11.2018 - warka #110 Brett Barleywine 24,0°P (15L) 12.11.2018 - warka #111 Berliner Weisse 8,8°P (44L) / Gose 11,4°P (15L) 18.11.2018 - warka #112 Vermont IPA 13,5°P (41L) 09.12.2018 - warka #113 Brut IPA 13,6°P (40L) 31.12.2018 - warka #114 Milkshake IPA 15,0°P (42L) - I miejsce w VII Karpackim Konkursie Piw Domowych 2019, uwarzone w Browar Łańcut 26.01.2019 - warka #115 American Wheat 13,0°P (40L) 13.02.2019 - warka #116 American Wheat 12,2°P (41L) 16.02.2019 - warka #117 Berliner Weisse z dodatkami 7,3°P (62L) 24.02.2019 - warka #118 American Pale Ale 11,5°P (58L) 27.02.2019 - warka #119 Italian Grape Ale 13,5°P (15L) 09.03.2019 - warka #120 Smoked Foreign Extra Stout 17,5°P (18L) 14.03.2019 - warka #121 Pinacolada Milkshake IPA 15,5°P (56L) - V miejsce na II Festiwalu Piwowarów Domowych w Warszawie 2019 17.03.2019 - warka #122 Brett IPA 15,4°P (21L) 24.03.2019 - warka #123 Saison 14,2°P (35L) 14.04.2019 - warka #124 Brut IPA 14,6°P (36L) 23.04.2019 - warka #125 American Pale Ale 11,8°P (60L) 07.05.2019 - warka #126 Berliner Weisse z dodatkami 8,3°P (58L) 21.05.2019 - warka #127 Session IPA 12,1°P (59L) 02.06.2019 - warka #128 American Pale Ale 12,1°P (60L) 22.06.2019 - warka #129 Juicy Sour 12,5°P (58L) 04.07.2019 - warka #130 Session IPA 12,5°P (60L) 12.07.2019 - warka #131 Saison / Brett Saison 13,5°P (36L) 16.07.2019 - warka #132 Flanders 13,2°P (52L) 18.07.2019 - warka #133 100% Brett 10,8°P (11L) 04.08.2019 - warka #134 Smoked Dry Stout 10,0°P (25L) 10.08.2019 - warka #135 Sour Imperial IPA 18,3°P (18L) 24.08.2019 - warka #136 Catharina Sour 10,4°P (62L) 04.09.2019 - warka #137 Session IPA 12,5°P (58L) W szóstym sezonie uwarzyłem 27 warek (1.136) W sumie od początku browaru 137 warek (4.770L) SEZON 5 - 2017/2018 22.10.2017 - warka #89 Kveik APA 11,4°P (42L) 05.11.2017 - warka #90 Friut IPA 14,0°P (38L) 26.11.2017 - warka #91 Kveik APA 11,2°P (42L) 10.12.2017 - warka #92 APA 11,5°P (40L) 05.01.2018 - warka #93 Oatmeal Stout 13,5°P (40L) 30.01.2018 - warka #94 APA 14,2°P (40L) 01.02.2018 - warka #95 Funky Pale Ale 11,2°P (40L) 04.02.2018 - warka #96 Oatmeal Stout 13,8°P (40L) 11.02.2018 - warka #97 APA 12,5°P (40L) 25.02.2018 - warka #98 Oatmeal/Rye Stout 13,6°P (40L) 05.03.2018 - warka #99 APA 12,5°P (40L) 05.03.2018 - warka #100 APA 13,3°P (38L) 30.03.2018 - warka #101 Hefeweizen 11,9°P (39L) 03.04.2018 - warka #102 Oatmeal Stout 13,5°P (40L) 17.04.2018 - warka #103 American Weizen 11,9°P (41L)14.05.2018 - warka #104 Fruit Brett Ale 10,4°P (57L) 20.05.2018 - warka #105 APA 12,7°P (60L) 18.06.2018 - warka #106 APA 11,1°P (42L) 24.06.2018 - warka #107 Witbier 11,7°P (42L) 02.07.2018 - warka #108 Oatmeal Stout 12,7°P (42L) 16.07.2018 - warka #109 Fruit Brett Ale 11,0°P (42L) W piątym sezonie uwarzyłem 21 warek (885L) W sumie od początku browaru 109 warek (3.634L) SEZON 4 - 2016/2017 22.08.2016 - warka #61 Tea American Pale Ale 12,5°Blg (44L) 08.10.2016 - warka #62 Session IPA 12,5°Blg (42L) 22.10.2016 - warka #63 Golden Ale 11,0°Blg (42L) 27.10.2016 - warka #64 Raspberry Ale 11,7°Blg (14L) 30.10.2016 - warka #65 Funky Brett / Wild Raspberry 10,5°Blg (35L) 06.11.2016 - warka #66 Tropical Stout 17,1°Blg (23L) - finał III Kuźni Piwowarów 2017 20.11.2016 - warka #67 Lite American Pale Ale 11,7°Blg (41L) 04.12.2016 - warka #68 Brett Saison 14,2°Blg (30L) - I miejsce w XV KPD 2017 w Cieszynie, I miejsce w I MPPD 2018 w Warszawie 18.12.2016 - warka #69 American Pale Ale 11,7°Blg (42L) 28.12.2016 - warka #70 American Porter 16,3°Blg (23L) 21.01.2017 - warka #71 AIPA / 100% Brett Fruit IPA 15,8°Blg (34L) 30.01.2017 - warka #72 Brown Porter 13,1°Blg (25L) - II miejsce w V Karpackim KPD 2017 w kategorii otwartej English Brown 05.02.2017 - warka #73 Lambic 12,5°Blg (35L) 18.02.2017 - warka #74 American Witbier (Zlotowe) 12,5°Blg (42L) 28.02.2017 - warka #75 American Pale Ale 12,3°Blg (40L) 20.03.2017 - warka #76 American Pale Ale 11,7°Blg (42L) 30.03.2017 - warka #77 American Pale Ale 11,6°Blg (42L) 05.04.2017 - warka #78 Szybki Ale z ekstraktów v.1 11,5°Blg (40L) 09.04.2017 - warka #79 Szybki Ale z ekstraktów v.2 12,1°Blg (40L) 22.04.2017 - warka #80 Fruit Brett Ale 11,4°Blg (54L) 26.04.2017 - warka #81 American Pale Ale 11,2°Blg (42L) 29.04.2017 - warka #82 American Pale Ale 11,5°Blg (42L) 22.05.2017 - warka #83 American Pale Ale 11,5°Blg (42L) 29.05.2017 - warka #84 American Pale Ale 11,4°Blg (42L) 05.06.2017 - warka #85 Witbier 11,9°Blg (40L) 17.06.2017 - warka #86 Session IPA 12,8°Blg (41L) 02.07.2017 - warka #87 Hoppy Oatmeal Witbier 12,3°Blg (40L) 17.07.2017 - warka #88 Kveik IPA 13,5°Blg (41L) W czwartym sezonie uwarzyłem 28 warek (1.060L) W sumie od początku browaru 88 warek (2.749L) SEZON 3 - 2015/2016 15.09.2015 - warka #33 American Pale Ale v.6 12,5°Blg (42L) 21.09.2015 - warka #34 American Wheat v.2 12,0°Blg (43L) 27.09.2015 - warka #35 Black IPA v.3 14,6°Blg (41L) 05.10.2015 - warka #36 Best Bitter 11,6°Blg (45L) 17.10.2015 - warka #37 Coffee Oatmeal Stout 14,6°Blg (44L) 02.11.2015 - warka #38 Russian Imperial Stout 23,5°Blg (28L) 21.11.2015 - warka #39 Hoppy Cherry Sour Ale 11,0°Blg (14L) 22.11.2015 - warka #40 Session Rye IPA 13,5°Blg (41L) 01.12.2015 - warka #41 Imperial Porter 24,0°Blg (27L) 28.12.2015 - warka #42 Havana Club Extra Stout 17,3°Blg (24L) - I miejsce w IV Karpackim KPD 2016 w kategorii otwartej Stout 06.01.2016 - warka #43 Red Rye IPA 16,0°Blg (36L) 10.01.2016 - warka #44 Cherry/Chokeberry Ale 12,5°Blg (14L) 15.01.2016 - warka #45 Pils 11,5°Blg (22L) 24.01.2016 - warka #46 Brown IPA 15,8°Blg (35L) - I miejsce w IV Karpackim KPD 2016 w kategorii otwartej IPA - piwo uwarzone w Starym Browarze Rzeszowskim 03.02.2015 - warka #47 Session IPA 12,7°Blg (43L) 07.02.2016 - warka #48 Bohemian Pils 12,5°Blg (25L) 07.02.2016 - warka #49 German Rauchpils 12,5°Blg (27L) 22.02.2016 - warka #50 Mosaic Pale Ale 12,5°Blg (43L) 12.03.2016 - warka #51 Smoked Plum Baltic Porter 20,6°Blg (23L) 13.03.2016 - warka #52 Simcoe Pale Ale 12,7°Blg (43L) 21.03.2016 - warka #53 Podwójne A'la Grodziskie 11,0°Blg (28L) 04.04.2016 - warka #54 Pacific Pale Ale 12,5°Blg (43L) 18.04.2016 - warka #55 Imperial IPA 19,4°Blg (11L) 18.04.2016 - warka #56 Summer Ale 12,2°Blg (28L) - z wysłodzin po Imperial IPA - III miejsce w XIV KPD 2016 w Cieszynie 02.05.2016 - warka #57 Witbier 11,3°Blg (45L) 25.05.2015 - warka #58 American Wit 10,3°Blg (42L) 02.06.2016 - warka #59 American Saison 11,6°Blg (40L) 28.06.2016 - warka #60 Saison 11,3°Blg (40L) W trzecim sezonie uwarzyłem 28 warek (937L) W sumie od początku browaru 60 warek (1689L) SEZON 2 - 2014/2015 02.11 - 29.11.2015 - warki #11 do #16 - ekstrakty słodowe Bruntal + własne chmielenie, razem 146L 02.01.2015 - warka #17 Black IPA v.1 16,5°Blg (23L) - pierwsze moje piwo z zacieraniem 04.01.2015 - warka #18 Dubbel Belgijski 17,0°Blg (23L) 04.01.2015 - warka #19 American Pale Ale v.1 12,7°Blg (22L) 03.02.2015 - warka #20 American Pale Ale v.2 13,5°Blg (22L) 04.02.2015 - warka #21 Black IPA v.2 16,5°Blg (23L) - II miejsce w III Karpackim KPD 2015 26.02.2015 - warka #22 American Brown Ale 12,5°Blg (22L) 27.02.2015 - warka #23 American Pale Ale v.3 12,0°Blg (23L) 11.03.2015 - warka #24 American Pale Ale v.4 12,5°Blg (21L) 12.03.2015 - warka #25 Summer Ale 11,8°Blg (22L) 02.04.2015 - warka #26 Grodziskie 8,2°Blg (26L) 04.04.2015 - warka #27 Pacific Pale Ale 11,0°Blg (24L) 07.04.2015 - warka #28 Equinox Pale Ale 12,2°Blg (22L) 02.05.2015 - warka #29 American Wheat 12,5°Blg (22L) 04.05.2015 - warka #30 Witbier 11,5°Blg (21L) 10.05.2015 - warka #31 American Amber Wheat 11,8°Blg (21L) 16.05.2015 - warka #32 American Pale Ale v.5 12,0°Blg (42L) - pierwsza moja duża warka na nowym sprzęcie W drugim sezonie uwarzyłem 22 warki (525L) W sumie od początku browaru 32 warki (750L) SEZON 1 - 2013/2014 19.12.2013 - warka #1 puszka Coopers PREMIUM TRADITIONAL DRAUGHT (23L) 07.01 - 30.04.2014 - warki #2 do #10 różne puszki nachmielone Coopers i Gozdawa razem 202L W pierwszym sezonie uwarzyłem 10 warek (225L) Edytowane 12 Października 2020 przez RapTom WiHuRa 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) #33 American Pale Ale v.6 Warzenie 15.09.2015 12,0°Blg / 42L / 37 IBU / 6 SRM - Brewtarget 12,4°Blg / 42L / 41 IBU / 5 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 9,0 kg Pale Ale Weyermann - 6,00 kg (66,7%) Monachijski I Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Carahell® Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Pszeniczny jasny Weyermann - 1,00 kg (11,1%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/10/5/80/80/40 RA = - 23 / pH = 5,63 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 2,1/2,8/0,4/4,2/1,9 gotowanie 2,1/2,8/0,4/4,2/1,9Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C90 min - 67°C dolanie 13L wrzątku 10 min - 75°CPo 10 minutach zacierania pomiar PH 5,6 Wysładzanie 25L wody 76°C Gotowanie: 70 min 60 min - 25g Chinook (13,4%) 20 min - 50g Cenntenial (8,5%) 10 min - 50g Cenntenial (8,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 42L - 12,5°Blg Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 21L - starter 24h 1000 ml FM10 O Czym Szumią Wierzby, start po 12h Fermentor 2 - 21L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 16°C do 20°C w skrzyni i 5 dni w 20-21°C (temperaturze pokojowej) 26.09.2015 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg Fermentor 2 - pomiar 2,5°Blg Fermentor 1 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Mosaic (w 20-21°C) Fermentor 2 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Mosaic (w 20-21°C) 02.10.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg - FM10 nic nie dojadły. 19L poszło do kega z 50g glukozy - będzie musiało poczekać trochę na swoją kolej. Fermentor 2 - pomiar 2,0°Blg - US-05 zjechały na cichej jeszcze 0,5°Blg. Poszło do kega i od razu z gazem do lodówki - za tydzień degustacja. Uwagi Na US-05 ładnie się sklarowało i niżej zeszło. FM10 słabo flokuowały i mniej zjadły. Na wrażenia smakowe trzeba poczekać 10.10.2015 Piwo, które poszło od razu do kegeratora rewelacja. Gazowało się przez tydzień w temperaturze 6°C i ciśnieniu 1,2 bara. Czuję, że szybko zniknie. Modyfikacja wody (bardzo niskie wodorowęglany) robi robotę. Goryczka średnio mocna, ale nie ściągająca, ani nachalna, ani zalegająca. Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) #34 American Wheat v.2 Warzenie 21.09.2015 12,1°Blg / 42 L / 21 IBU / 4.0 SRM - Brewtarget 12,3°Blg / 42 L / 22 IBU / 3.5 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,0 kg Pale Ale Weyermann - 4,50 kg (50,0%) Pszeniczny jasny Weyermann - 4,50 kg (50,0%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/5/70/70/20 RA = - 30 / pH = 5,69 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 2,4/1,8/0,4/3,8/1,0 gotowanie 2,4/1,8/0,4/3,8/1,0Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C90 min - 67°C dolanie 13L wrzątku 10 min - 75°CPo 10 minutach zacierania pomiar PH 5,7 Wysładzanie 26L wody 76°C Gotowanie: 70 min 60 min - 15g Chinook (13,4%) 20 min - 25g Amarillo (9,2%) 10 min - 25g Amarillo (9,2%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 43L - 12,0°Blg Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 45 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 21,5L - uwodnione 200 ml Danstar Nottingham, start po 24h Fermentor 2 - 21,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 16°C do 20°C w skrzyni i 6 dni w 20°C (temperaturze pokojowej) 03.10.2015 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg 05.10.2015 Chmielenie na zimno Fermentor 1 - 50g Amarillo (w 20°C) Fermentor 2 - 50g Citra (w 20°C) 11.10.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 130g glukozy + 1L wody - nagazowanie 2,4 vol. Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 130g glukozy + 1L wody - nagazowanie 2,4 vol. Uwagi 19.10.2015 Wersja z Citrą i na US-05 dużo lepsza w smaku o zapachu, lepiej też się klaruje w butelkach. Danstarów chyba więcej nie użyję, szczególnie że przy Stoucie który teraz robię nie wystartowały wcale po 2,5 doby i musiałem zadać US-05. Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) #35 Black IPA v.3 Warzenie 27.09.2015 14,5°Blg / 40 L / 56 IBU / 39 SRM - Brewtarget Zasyp: 9,8 kg Pale Ale Weyermann - 4,50 kg (78,6%) CARAMUNICH typ I Weyermann - 0,70 kg (7,1%) CARAAROMA® Weyermann - 0,35 kg (3,6%) Pszeniczny jasny Weyermann - 0,35 kg (3,6%) CARAFA® Special typ II Weyermann - 0,35 kg (3,6%) - dodane podczas mash out Pszenica prażona 1600 IREKS - 0,35 kg (3,6%) - dodane podczas mash out Cukier trzcinowy Dry Demerara - 0,50 kg - dodane w ostatnich 10 minutach gotowania Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 75/15/25/30/70/225 RA = 125 / pH = 5,56 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/MgCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 1,0/3,7/1,4/0,5/7,6/2,6 gotowanie 1,0/3,7/1,4/0,6/7,5/2,6Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 76°C90 min - 67°C dolanie 12L wrzątku (dodanie słodów palonych) 10 min - 74°CPo 10 minutach zacierania pomiar PH 5,5 Wysładzanie 25L wody 76°C Gotowanie: 75 min 60 min - 50g Chinook (13,4%) 20 min - 30g Chinook (13,4%) 10 min - 50g Cenntenial (8,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) 10 min - 500g cukru trzcinowego Dry Demerara 05 min - 50g Cenntenial (8,5%) Fermentacja: Wyszło 41L - 14,6°Blg Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h Fermentor 2 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 24h Fermentory schłodzone do 15°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 15°C do 20°C w skrzyni i 6 dni w 20-21°C (temperaturze pokojowej) 10.10.2015 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg Fermentor 2 - pomiar 4,5°Blg Fermentor 1 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C) Fermentor 2 - 50g - Simco, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C) 19.10.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 3,0°Blg - 19L poszło do butelek z dodatkiem 102g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol. Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg - 19L poszło do butelek z dodatkiem 102g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol. Uwagi Wyszło tak jak chciałem. Kolor, smak i zapach przy butelkowaniu super. Czekam, aż się nagazuje. Edytowane 28 Listopada 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) #36 Best Bitter Warzenie 06.10.2015 11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 11 SRM - Brewtarget Zasyp: 8,5 kg Pale Ale Maris Otter Fawcett - 7,50 kg (88,2%) Crystal 160 EBC Fawcett - 1,00 kg (11,8%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 60/5/10/40/90/50 RA = - 2 / pH = 5,62 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 3,7/1,5/0,7/1,5/2,4 gotowanie 3,7/1,5/0,8/1,5/2,4Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 75°C90 min - 67°C dolanie 13L wrzątku 10 min - 75°CPH nie mierzyłem, bo przy tym zasypie i tym zestawie soli to martwił był się, żeby nie było za niskie Wysładzanie 25L wody 76°C Gotowanie: 80 min 60 min - 50g Challenger (8,3%) 20 min - 33g East Kent Goldings (5,7%) 10 min - 33g East Kent Goldings (5,7%) 00 min - 34g East Kent Goldings (5,7%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 45L - 11,6°Blg - Celowałem w 42L / 11,7°Blg Słód Maris Otter Fawcett jest niesamowicie ekstraktywny. Wydajność wyszła powyżej 90% Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C w 40 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 22,5L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 6h Fermentor 2 - 22,5L - uwodnione 200 ml Mangrove Jack's - Burton Union Ale M79, strat po 12h Fermentory schłodzone do 18°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 7 dni rosnąco od 18°C do 20°C w skrzyni i 7 dni w 20°C (temperaturze pokojowej) 20.10.2015 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg 29.10.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg - S-04 nic nie dojadły. 19L poszło do kega z 60g cukru i do leżakowania. Fermentor 2 - pomiar 3,5°Blg - M79 też nic nie dojadły. 19L poszło do kega i od razu z gazem do kegeratora. Uwagi Drożdże Mangrove Jack's - Burton Union Ale M79 wolne jak cholera. Niby wystartowały od razu, ale prawdziwa fermentacja zaczęła się po 4 dniach od ich zadania, jak już S-04 skończyły swoją robotę. 20.10.2015 Po burzliwej oba mega klarowne ale i tak pójdą na cichą, żeby jeszcze dojadły bo 3,5°Blg to trochę za dużo. Lepiej pachną na M79, zobaczymy po cichej. 29.10.2015 Po 9 dniach cichej nie drgnęły ani trochę i zostały na 3,5°Blg (7,0*brix na refraktometrze). Po nalaniu obu kegów zostało 6L - zmieszałem to i z 2,2g na 0,5L poszło do 12 butelek. 07.12.2015 Po ponad miesiącu nagazowanie w butelkach znikome. Dziwne jak na założone w kalkulatorze 2,0 vol i 2,2 grama glukozy na butelkę. Z drugiej strony książkowe nagazowanie dla tego stylu to 0,8-2,1 więc widełki szerokie i na pewno jest w stylu. Osobiście bardziej odpowiada mi wersja z kega i jej średnio-mocne nagazowanie. Edytowane 7 Grudnia 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 30 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Września 2015 (edytowane) #37 Coffee Oatmeal Stout Warzenie 17.10.2015 14,3°Blg / 42 L / 33 IBU / 35 SRM - Brewtarget 14,4°Blg / 42 L / 38 IBU / 31 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 10,6 kg Pale Ale Maris Otter Fawcett- 7,80 kg (73,6%) Płatki owsiane (lekko podpiekane ok. 20 EBC) - 0,90 kg (8,5%) Dark Crystal 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,7%) Biscuit® 50 EBC Castle Malting - 0,50 kg (4,7%) CARAFA® typ I Weyermann - 0,50 kg (4,7%) Jęczmień palony Weyermann - 0,40 kg (3,8%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 120/5/30/60/60/285 RA = 149 / pH = 5,58 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 2,1/1,5/3,7/10,3/3,3 gotowanie 2,2/1,5/3,7/10,2/3,2Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 26L o temperaturze 77°C120 min - 67,5°C dolanie 10L wrzątku 10 min - 74°C (więcej nie weszło)PH nie mierzyłem. Wysładzanie 29L wody 76°C Filtracja 70 min (0,8 l/min) bez najmniejszych przestojów, jak wszyscy straszą przy Stoucie Owsianym Gotowanie: 70 min 60 min - 50g Challenger (8,3%) 30 min - 50g Fuggles (4,5%) 20 min - 50g Fuggles (4,5%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 44L - 14,6°Blg - Celowałem w 42L / 14,3°Blg. Wydajność wyszła powyżej 88% Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C w 40 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 22L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 12h Fermentor 2 - 22L - uwodnione 200 ml Danstar Nottingham nie wystartowały. To moja ostatnia przygoda z tymi drożdżami. Po 56h lagu zadałem US-05, te ruszyły po 12h. Fermentory schłodzone do 15°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 6 dni rosnąco od 15°C do 20°C w skrzyni i 10 dni w 20°C (temperaturze pokojowej) 02.11.2015 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg 10.11.2015 Dodanie kawy "na zimno" Fermentor 1 - 150g grubo zmielonej GUATEMALA Finca El Morito z Kawa Rzeszowska (kawa Speciality - opis na zdjęciu poniżej) Fermentor 2 - 100g rozbitej w moździerzu Woseba Brasil 100% Arabica - to bardziej w fermie eksperymentu/porównania do kawy Speciality. 11.11.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg - 21L poszło do butelek z dodatkiem 113g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol. Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg - 22L poszło do butelek z dodatkiem 118g glukozy + 0,8L wody - nagazowanie 2,2 vol. Uwagi Fermentor 1 - pomiar 4,5°Blg - Jest słodko i kawowo Tego oczekiwałem. Fermentor 2 - pomiar 4,0°Blg - Niestety na razie z aromacie fusy Mam nadzieję, że to minie. Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Jakbym już gdzieś widział takie zapiski Fajnie, że zacząłeś prowadzić dziennik, osobiście uważam że dostęp online do zapisków bardzo się przydaje, oczywiście poza samym ich prowadzeniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Zawsze dobrze się wzorować na lepszych niż gorszych Zacząłem już doceniać dostęp online. Mam wszystko w telefonie pod ręką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 14 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Spoko. Mimo elektronizacji zapisków wprowadziłem ostatnio dodatkowe zapiski papierowe - dotyczą głównie kontroli fermentacji, głównie temperatury, raz dziennie i tak robię "obchód" więc przy okazji zapisuje co się dzieje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 14 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Października 2015 Spoko. Mimo elektronizacji zapisków wprowadziłem ostatnio dodatkowe zapiski papierowe - dotyczą głównie kontroli fermentacji, głównie temperatury, raz dziennie i tak robię "obchód" więc przy okazji zapisuje co się dzieje.Ja też ale w Excelu, bo i tak mam prawie cały czas lapka odpalonego to mi wygodniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 22 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) #38 Russian Imperial Stout (Bourbon Barrel Aged) Warzenie 02.11.2015 24,2°Blg / 28 L / 96 IBU / 60 SRM - Brewtarget Zasyp: 11,5 kg Pale Ale Weyermann - 5,20 kg (45,2%) Monachijski II Weyermann - 3,00 kg (26,1%) CARAAROMA® Weyermann - 1,00 kg (8,7%) Płatki owsiane błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%) Płatki pszenne błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%) Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,40 kg (3,5%) CARAFA® I Weyermann - 0,50 kg (4,3%) Jęczmień prażony Weyermann - 0,60 kg (5,2%) Cukier biały - 1,00 kg - dodane w ostatnich 10 minutach gotowania Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/5/30/30/60/280 RA = 159 / pH = 5,48 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 2,2/1,7/2,0/11,0/3,6 gotowanie 0,9/0,6/0,7/4,0/1,2Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 27L o temperaturze 76°C120 min - 66°C dolanie 9L wrzątku 10 min - 73°CWysładzanie 12L wody 76°C - pod koniec wysładzania 12,0°Blg Filtracja 50 min (~0,8 l/min) Przed gotowaniem 18,3°Blg - dokładnie tyle ile wyliczył Brewtarget Gotowanie: 80 min 60 min - 100g Zeus/Columbus (15,5%) 60 min - 30g Chinook (13,4%) 10 min - 8g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Przed dodaniem 1kg cukru - w 70 minucie gotowania 20,6°Blg Fermentacja: Wyszło 27L - 23,5°Blg - Celowałem w 28L / 24,2°Blg. Wydajność wyszła niestety tylko 82% i na dodatek aż 6L osadu, który za cholerę nie chciał się rozdzielić przez kilka godzin. Uratowałem tylko 0,5L do testu FFT. Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 13,5L - 200 ml świeżej gęstwy S-04 po Oatmeal Stout, strat po 6h Fermentor 2 - 14,5L - 13,5L + starter 1L US-05, ruszyły po 4h. Fermentory schłodzone do 15°C w 8h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 10 dni rosnąco od 15°C do 19°C w skrzyni i 10 dni w 20°C (temperaturze pokojowej) 22.11.2015 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 14,6 brix) Fermentor 2 - pomiar 5,5°Blg (refraktometr 13,0 brix) dodanie płatków dębowych z bourbonem 13.12.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 7.5°Blg - S-04 Fermentor 2 - pomiar 5,5°Blg - US-05 Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 51g glukozy + 50ml gęstwy S-04 z warki #40 (nagazowanie 1,8 vol.) / wyszło 39 butelek 0,33L Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 55g glukozy + 50ml gęstwy US-05 z warki #40 (nagazowanie 1,8 vol.) / wyszło 43 butelki 0,33L Uwagi Straszenie dużo osadu (6L), który nie chciał się na dodatek nawet po kilku godzinach rozdzielić - spore straty. Chyba z powrotem wrócę do Fawcetta, jest dużo czystszy i nie zostaje tyle syfu na dnie. Piwo (jeden z fermentorów) będzie leżakowane na cichej miesiąc z 50g (4g/l) płatków dębowych amerykańskich średnio opiekanych, moczonych wcześniej w Maker's Mark Kentucky Straight Bourbon Whiskey (250ml) 03.11.2015 Fermentacja po 24h w 15°C idzie pełną parą. Piana na 4-5cm. Na razie nie "ucieka" z wiadra - pewnie to zasługa niskiej temperatury. 08.11.2015 Test fermentowalności brzeczki wyszedł tak jak chciałem i wyliczył Brewtarget - 6,5°Blg. Na wszelki wypadek zrobiłem też refraktometrem i wyszło 13,8 Brix. Jak się nic nie spieprzy będzie zaj...cie. Wypiłem cały test (oczywiście bez drożdży) i było pyszne. Oczywiście na tym etapie czuć alkohol, ale to normalne przy 10,6% alk (licząc wg wzoru na piwa mocne /23,5-6,5/:1,6=10,6%) 22.11.2015 Na S-04 jest na razie słodko, może doje na cichej. Na US-05 jest OK. 13.12.2015 Na cichej przez trzy tygodnie ani S-04, ani US-05 nic nie dojadły. To dobrze wróży, że raczej wszystko odfermentowało. Niestety na S-04 jest dość słodko, na szczęście prawie 100 IBU dość udanie to kontruje. Na US-05 mocno zjechało, jest takie jak chciałem. Mocny alkohol na pewno z czasem się ukryje. Płatki dębowe w ilości 50g na 14,5L w takim piwie wg mnie na idealnym poziomie. 20.12.2015 Po tygodniu, nagazowane jak trzeba. Dodanie świeżej gęstwy zrobiło robotę. Edytowane 7 Stycznia 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Jak długo będą płatki moczone? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Tyle co burzliwa. Pewnie ze trzy tygodnie. Łychę już mam, płatki dębowe dopiero zamawiam. Potem z tym bourbonem pójdą na cichą do szklanego słoja na miesiąc może dwa. Już policzyłem, że 300ml podniesie alko w całym piwie o 0,4%, a podobno mocne procenty lepiej wyciągają charakter z drzewa. Zabaczymy za kilka miesięcy ☺ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 A ile gram płatków? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Właśnie myślę czy 50g czy 100g. Nie wiem ile jest to objętościowo i jak to się da w całości zalać bourbonem. Zobaczę jutro u Piotrka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 50g to jak dla mnie aż nadto. Nie przesadzaj bo będziesz miał drewno w smaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 Dzięki za podpowiedź. Nie mam jeszcze doświadczenie z takimi dodatkami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Tu dużo zmiennych jest. Zależy jak mocno opiekane. Te co ma Piotr są małe i cienkie stąd będą dość intensywne. Części garbników można się pozbyć przez gotowanie w wodzie. Edytowane 25 Października 2015 przez WiHuRa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 25 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2015 (edytowane) Na pewno wygotuję wcześniej, żeby pozbyć się jakiejś części garbników. Niestety jest sporo zmiennych. Najwyżej będę miał dwadzieścia-kilka litrów "oryginalnego" piwa. Edytowane 25 Października 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) #39 Hoppy Cherry Sour Ale Warzenie 21.11.2015 11,0°Blg / 12L + 2L sok wiśniowy / 30 IBU Płynny ekstrakt słodowy jasny Bruntal - 1,70 kg Po odebraniu części gęstwy do #41 Imperialnego Portera dodanie soku na dalszą część fermentacji. Sok wiśniowy 100% - 2,0 L (12,0% cukrów) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/5/90/60/0 sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2 gotowanie 1,6/1,1/0,3/3,812 litrów wody RO + 1,7 kg ekstraktu słodowego Gotowanie: 40 min 30 min - 22g Perle (6,3%) 00 min - 11g Tomahawk (15,8%) Fermentacja: Wyszło 12L - 11,0°Blg Brzeczka schłodzona na zewnątrz do 20°C w 5 godzin i od razu zadane drożdże, uwodnione w 200 ml Danstar Nottingham, strat po 12h Fermentacja burzliwa 10 dni w 17-18°C (kotłownia) + 8 dni po dodaniu 2L soku wiśniowego w tej samej temperaturze. 01.12.2015 Zlanie na drugą fermentację i dodanie soku wiśniowego Odzyskanie 350 ml gęstwy do warki #41 Imperial Porter. Dolanie 2 litrów kwaśnego jak cholera soku z wiśni z pierwszego tłoczenia. Kolor i kwaśność jak zakładałem. Przed rozlewem zobaczę jeszcze czy nie dodam kwasu mlekowego. 09.12.2015 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Pomiar 2,0°Blg (refraktometr 5,9 brix) Dodanie chmielu na zimno - Warrior - 30g 16.12.2015 Rozlew Pomiar 1,5°Blg (5,3 brix) - 14L + 1L wody z dodatkiem 80g glukozy poszło do 30 butelek + 7,5 ml kwasu mlekowego 88% - nagazowanie 2,2 vol. Uwagi Piwo warzone w celu uzyskania gęstwy do warki #41 Imperial Porter. Przy okazji lekkie wiśniowe kwaśne piwo dla żony Po odzyskaniu gęstwy, pójdzie na drugą fermentację z 2L naturalnego soku (100% z wiśni bez cukru) i kwasem mlekowym. 09.12.2015 Jest kwaśno od wiśni, ale jak dla mnie trochę za mało. Przed rozlewem pójdzie jeszcze 7,5 ml kwasu mlekowego (0,5 ml/l) Edytowane 13 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej. Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej. Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek. Dzięki za info. U mnie pójdzie 50g średnio opiekanych z 250ml bourbona dość intensywnego w smaku i aromacie na 14 litrów. Mam nadzieję, że to wystarczy żeby było coś czuć. To chyba kwestia czasu, ja planuję cichą z płatkami 3-4 tygodnie w szklanym słoju. Czego się nie nagazował ? Dałeś gęstwę przy butelkowaniu ? Edytowane 18 Listopada 2015 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 18 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 (edytowane) #40 Session Rye IPA Warzenie 22.11.2015 13,5°Blg / 41L / 47 IBU / 7 SRM - Brewtarget Zasyp: 10,0 kg Pale Ale Weyermann - 7,00 kg (70,0%) Żytni Weyermann - 2,00 kg (20,0%) Carared® Weyermann - 1,00 kg (10,0%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 70/5/5/90/60/20 RA = - 34 / pH = 5,63 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/NaCl/CaCl2/CaCO3 zacieranie 2,2/1,5/0,4/5,1/1,0 gotowanie 2,1/1,5/0,4/5,0/1,0Zacieranie, filtracja, wysładzanie:woda do zasypu 25L o temperaturze 77°C120 min - 67,0-66,5°C (długo, bo w tym czasie zlewałem RIS'a na cichą) dolanie 12L wrzątku 10 min - 75°CWysładzanie 27L wody 76°C Gotowanie: 70 min 60 min - 50g Chinook (13,4%) 20 min - 25g Citra (13,1%) 10 min - 25g Citra (13,1%) 10 min - 10g mech irlandzki (uwodniony 60 min) Fermentacja: Wyszło 41L - 13,5°Blg Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 40 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 20,5L - uwodnione 200 ml S-04, strat po 12h Fermentor 2 - 20,5L - uwodnione 200 ml US-05, strat po 18h Fermentory schłodzone do 16°C w 12h w skrzyni z dwoma PET'ami 1,5L Fermentacja burzliwa 9 dni rosnąco od 16°C do 19°C w skrzyni i 8 dni w 20°C 09.12.2015 Zlanie na cichą i chmielenie na zimno Fermentor 1 - pomiar 3,5°Blg (refraktometr 8,0 brix) Fermentor 2 - pomiar 3,0°Blg (refraktometr 7,4 brix) Fermentor 1 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C) Fermentor 2 - 50g - Simcoe, 50g - Amarillo, 50g - Citra (w 20°C) 16.12.2015 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 2,5°Blg (refraktometr 7,0 brix) - 19L poszło do kega z 50g glukozy Fermentor 2 - pomiar 2,0°Blg (refraktometr 6,7 brix) - 19L poszło do kega z 50g glukozy Uwagi Piwo warzone w celu uzupełnienia zapasów sesyjnego trunku dla gości oraz uzyskania świeżej gęstwy do butelkowania RIS'a. Filtracja masakra. Najpierw nie chciała ruszyć, bo napchało młóta w wężyk między fałszywym dnem, a zaworem. Potem utknęła pod koniec i zostało jakieś 2-3 litry. Sporo, bo aż 6 litrów osadu. Edytowane 14 Lutego 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojen Opublikowano 19 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 Poniżej masz moje zapiski z dodawania płatków do RISa, nie jest nagazowany niestety i czeka go akcja naprawcza w najbliższych dniach, ale płatków w sumie nie czuć, jak je zalałem łychą to ładnie było czuć wanilię a po dodaniu na cichą nie wiele z tego pozostało. W następnej warce dam trochę więcej i potrzymam trochę dłużej. Ris przelany na cichą. Wyszło ok 21L, do których wrzuciłem 40g płatków dębowych mocno opiekanych i 20g średnio opiekanych moczonych w whiskey. Zszedł z 26Blg do 7,5-8. Czuć dużą ilość palonych słodów, mocno czekoladowy, bardzo mocno, alkohol jest ale jak na 11% to całkiem przyjemny. Potrzymam 10-14 dni na cichej bo nie wiem ile wniosą mi te płatki. Potem do butelek. Dzięki za info. U mnie pójdzie 50g średnio opiekanych z 250ml bourbona dość intensywnego w smaku i aromacie na 14 litrów. Mam nadzieję, że to wystarczy żeby było coś czuć. To chyba kwestia czasu, ja planuję cichą z płatkami 3-4 tygodnie w szklanym słoju. Czego się nie nagazował ? Dałeś gęstwę przy butelkowaniu ? Nie gęstwy nie dałem bo w poprzednim RISie też nie dałem i było OK. Teraz drożdże odmówiły współpracy i się nie nagazował. Mam świeżą gęstwę i zadam po parę kropel do każdej butelki z nadzieją że to pomoże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RapTom Opublikowano 21 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2015 (edytowane) #41 Imperial Porter Warzenie 01.12.2015 23,9°Blg / 27L / 54 IBU / 43 SRM - Brewtarget 24,0°Blg / 27L / 60 IBU / 36 SRM - Brewer's Friend Zasyp: 12,0 kg Pale Ale Maris Otter Fawcett - 5,00 kg (41,7%) Monachijski typ I Weyermann - 2,00 kg (16,7%) Monachijski typ II Weyermann - 2,00 kg (16,7%) Pszeniczny jasny Weyermann - 1,00 kg (8,3 %) Crystal 160 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%) Crystal Dark 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%) Crystal Rye 200 EBC Fawcett - 0,50 kg (4,2%) Prażona pszenica 1000 EBC Strzegom - 0,25 kg (2,1%) Carafa® Special typ II Weyermann - 0,25 kg (2,1%) Woda i jej modyfikacje:Woda RO - profil Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 100/5/40/60/50/270 RA = 150 / pH = 5,59 (Brewer's Friend) sole CaSO4/MgSO4/CaCl2/CaCO3/NaHCO3 zacieranie 2,0/2,0/4,7/9,6/5,4 gotowanie 0,4/0,3/0,8/2,2/1,1 Zacieranie, filtracja, wysładzanie: woda do zasypu 30L o temperaturze 75°C135 min - 66,5-66,0°C dolanie 6L wrzątku (max co weszło do 48L coolera) 10 min - 70°CBez pomiaru PH Wysładzanie 10L wody 95°C Gotowanie: 80 min 60 min - 70g Warrior (15,5%) 20 min - 25g korzeń lukrecji (zalany godzinę wcześniej wrzątkiem) 10 min - 08g mech irlandzki (uwodniony 60 min) 10 min - 500g cukier trzcinowy Dry Demerara (musiałem dosypać, bo znowu nie trafiłem przy mocnym piwie w celowane Blg) Fermentacja: Wyszło 27L - 24,0°Blg Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C w 30 minut i od razu zadane drożdże. Fermentor 1 - 13,5L - 175 ml gęstwy Danstar Nottingham z warki #39 "obudzone" 8h wcześniej w 300 ml brzeczki, strat po 4h Fermentor 2 - 13,5L - 175 ml gęstwy Danstar Nottingham z warki #39 "obudzone" 8h wcześniej w 300 ml brzeczki, strat po 4h Fermentory schłodzone do 14°C w 12h w skrzyni z trzema PET'ami 1,5L, po wymianie dwóch petów w 24h zjechało do 12°C Fermentacja burzliwa 8 dni w 12°C potem 8 dni w 14°C, następnie 16 dni w 19°C 02.01.2016 Zlanie na cichą Fermentor 1 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix) - dodanie 25g chipsów wiśniowych średnio opalanych moczonych w bourbonie. Fermentor 2 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix) 19.01.2016 Rozlew Fermentor 1 - pomiar 7.5°Blg (refraktometr 15,0 brix) Fermentor 2 - pomiar 7,5°Blg (refraktometr 15,0 brix) Fermentor 1 - dodanie 0,5L wody + 62g glukozy + 50ml świeżej gęstwy z warki #44 (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 40 butelki 0,33L Fermentor 2 - dodanie 0,5L wody + 62g glukozy + 50ml świeżej gęstwy z warki #44 (nagazowanie 2,0 vol.) / wyszło 39 butelek 0,33L Uwagi Dla porównania w załącznikach dwa pliki z obliczeniami - Brewtarget 2.1.0 i Brewer's Friend. Zasadniczo różną się tylko i to sporo IBU, ale jak wiadomo odczucie goryczki to rzecz względna Mała różnica jest też w kolorze, ale to to pewnie przez to, że nie da się w Brewer's Friend wpisać barwy słodu i założone w programie mogą być inne (szczególnie te czarne). Znowu coś poszło nie tak z celowaniem w Blg. Niestety dzieje się to u mnie tylko przy piwach mocnych, jak robię małe warki i duży zasyp. Z wyliczeń miało być prawie 25 Blg, a wyszło 22,6. Musiałem dać 500g cukru trzcinowego, żeby uzyskać przynajmniej 24 Blg. Już mniej więcej wiem gdzie robię błąd (za krótkie gotowanie i zbyt optymistyczne założenie wydajności przy tak małej iloci wody do wysładzania). 0,5L odzyskane z chmielin na test FFT. 02.12.2015 Po 24h w 12°C piana na 3-4 cm i fermentacja idzie na całego. 07.12.2015 Fermentacja w 12°C idzie już trochę wolniej. Piana na 1-2 cm. Od jutra zaczynam powoli podnosić temperaturę. 08.12.2015 Test FFT po ustaniu oznak fermentacji 6 Blg. W smaku słodycz, kawa i ostry alkohol (ponad 11% ) . Z tym ostatnim to normalne, bardzo burzliwa fermentacja testowej ilości w wysokiej temperaturze. 02.01.2016 Po 32 dniach burzliwej (trochę długo, ale tak zeszło) nie było już oznak fermentacji i skończyło się na 7,5 Blg. W smaku słodko i kawowo. Alkohol gdzieś około 10,3%. Do 13 litrów poszło 25g chipsów wiśniowych średnio opalanych moczonych w bourbonie na 2-3 tygodnie. Do pozostałych 13 litrów na razie nic, ale chyba dodam dąb amerykański średnio opiekany na ostatnie 2-3 dni. 19.01.2016 Na cichej nie drgnęło nic w dół. Na pewno jest w pełni odfermentowane. W smaku zajefajne . . . Piwo pojechało na XIV KPD, nie przeszło eliminacji - było bez wad ale nie podeszło sędziom. Metryczka w załączniku. #41 Imperial Porter - Beer Recipe - Brewer's Friend.pdf #41 Imperial Porter - Brewtarget 2.1.0.pdf Metryczka Porter.pdf Edytowane 19 Lipca 2016 przez RapTom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się