Skocz do zawartości

Browar Domowy Biały Strug


RapTom

Rekomendowane odpowiedzi

#76 American Pale Ale

Warzenie 20.03.2017

11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4 SRM - Brewtarget

11,6°Blg / 42L / 36 IBU / 3 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58,8%)

Pszeniczny Malteurop - 1,50 kg (17,6%)

Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (11,8%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,41 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 66,0°C - 63,0°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Filtracja MASAKRA, utknęło chyba z pięć razy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 10,6°Blg

30 min - 50g Zeus/Columbus 2016 (16,8%)

10 min - 10g uwodnionego mchu irlandzkiego

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 65°C do 63°C - 30g Citra i 30g Mosaic

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,7°Blg + osad 6L - wydajność 86,2%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml świeżej gęstwy I pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #75, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml świeżej gęstwy IV pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #75, start po 16h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 13 dni w 20°C

 

05.04.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc)

 

08.04.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 100g Simcoe 2016

Fermentor B - 100g Centennial 2016

 

13.04.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,0°Blg / 5,4% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#77 American Pale Ale

Warzenie 30.03.2017

11,4°Blg / 42L / 36 IBU / 5 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend

 

Kolejne po warce #75 i #76 piwo sesyjne na lato.

Ciepło idzie wielkimi krokami, trzeba podkręcić tępo - 12 kegów czeka.

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Malteurop - 5,00 kg (58,8%)

Pilzneński Malteurop - 1,00 kg (11,8%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%)

Pszeniczny Malteurop - 0,50 kg (5,9%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

120 min - 67,0°C - 64,0°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min

30 min - 50g Zeus/Columbus 2016 (16,8%)

10 min - 10g uwodnionego mchu irlandzkiego

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 60g Amarillo

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,6°Blg + osad 6L - wydajność 86,3%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #75, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy IV pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #75, start po 12h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 12 dni w 20°C

 

14.04.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,2% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,2% alc)

 

20.04.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 100g Mosaic

Fermentor B - 100g Simcoe

 

25.04.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,1 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,0 brix (wg PrimeLab 2,1°Blg / 5,3% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#78 Szybki Ale z ekstraktów ;)

Warzenie 05.04.2017

11,6°Blg / 42L / 29 IBU / 5 SRM - Brewtarget

 

Szybkie piwo z ekstraktów na targi dla klientów

 

Ekstrakt słodowy płynny Bruntal - 7,00 kg (100%)

 

Woda i jej modyfikacje:

58% wody RO (30 litrów) + 42% kranówki (22 litry) profil wyliczony po zmieszaniu Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/5/8/10/30/70

 

Gotowanie: 75 min - na starcie 10,3°Blg, pH brzeczki przed chmieleniem 5,8

40 min - 30g Magnum (10,6%)

30 min - 50g Kazbek (5,6%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

10 min - 30g suszonej skórki słodkiej pomarańczy

 

po wyłączeniu palnika 40 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 65°C - 100g Green Bullet, 100g Wakatu, 50g Spalt Select (sprzątanie magazynu chmieli)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 41L - 11,5°Blg + osad 9L - sporo zostało w osadzie, mega sklarowana brzeczka i sporo chmielu (330g)

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20,5L - zadane 200 ml świeżej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #76, start po 8h

Fermentor B - 20,5L - zadane 200 ml świeżej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #76, start po 8h

 

Fermentacja 20 dni w temperaturze pokojowej ok. 19°C

 

25.04.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 4,8% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z 30g glukozy

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#79 Szybki Ale z ekstraktów v.2

Warzenie 09.04.2017

12,1°Blg / 40L / 30 IBU / 5 SRM - Brewtarget

 

Szybkie piwo na targi dla klientów i dokończenie 14kg kanistra ekstraktu słodowego

 

Ekstrakt słodowy płynny Bruntal - 7,00 kg (100%)

 

Woda i jej modyfikacje:

60% wody RO (30 litrów) + 40% kranówki (20 litry) profil wyliczony po zmieszaniu Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 30/5/8/10/30/70

 

Gotowanie: 75 min - na starcie 10,9°Blg

45 min - 30g Magnum (10,6%)

25 min - 35g Saaz (4,5%)

25 min - 35g Willamette (4,5%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

10 min - 40g suszonej skórki słodkiej pomarańczy

 

po wyłączeniu palnika 40 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C do 64°C - 200g Aramis, 100g Wakatu (sprzątanie magazynu chmieli)

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 11,9°Blg + osad 9L - znowu spory ale tym razem 400g chmielu :)

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19°C i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 20L - zadane 200 ml 4-dniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #76, start po 8h

Fermentor B - 20L - zadane 200 ml 4-dniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #76, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 0,7L, utrzymywanie 19°C

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 15 dni w 20°C

 

27.04.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,8 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 5,0% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z 30g glukozy

Fermentor B - 19L poszło do kega z 30g glukozy

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#80 Fruit Brett Ale

Warzenie 22.04.2017

10,9°Blg / 53 L / 24 IBU / ?? SRM - Brewtarget

11,3°Blg / 53 L / 25 IBU / ?? SRM - Brewer's Friend

 

Po wstępnej fermentacji pójdzie do jednego fermentora sok z mango, do pozostałych z granatu - tłoczone na zimno.

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Malteurop - 5,00 kg (50,0%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (20,0%)

Pszeniczny Malteurop - 1,00 kg (10,0%)

Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (10,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,00 kg (10,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

60% wody RO + 40% kranówki + 8 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 65/5/8/50/50/20

RA = - 3 / pH = 5,57 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapna

zacieranie 4,3/6,0


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C

90 min - 69,0°C - 67,5°C - próba jodowa negatywna

dolanie 11L wrzątku

10 min - 74°C

Wysładzanie 32L wody 78°C

Pod koniec wysładzania 3,3°Blg

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 11,7°Blg (9L wody nie poszło do wysładzania - brak miejsca w garze, będzie dolewane w trakcie gotowania)

25 min - 60g Mosaic (12,5%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 45 min - chmielenie whirpoolowe 65°C do 63°C - 90g Mosaic

 

Fermentacja:

 

Wyszło 54L - 11,4°Blg + osad 6L - wydajność 90,4%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C po 2h zadane drożdże

 

Fermentor A - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h

Fermentor B - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h

Fermentor C - 18L - dodane 250 ml gęstwy The Yeast Bay Amalgamation Blend II pokolenie, start po 12h

 

Fermentacja burzliwa w 21 - 22°C w temperaturze pokojowej

 

04.05.2017

Dodanie soków

 

Fermentor A - 2L soku z granatu

Fermentor B - 2L soku z granatu

Fermentor C - 2L soku z mango

 

21.06.2017

Rozlew - fermentor C

 

Fermentor C - pomiar refraktometrem 4,8 brix (wg PrimeLab 0,4°Blg / 6,1% alc) - 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 1,0 bara

 

08.05.2018

Rozlew - fermentor B

 

Fermentor B - pomiar refraktometrem 5,0 brix (wg PrimeLab 0,7°Blg / 5,9% alc) - 19L poszło do kega i lodówki z ciśnieniem 1,0 bara

PIWO ZLANE PO ROKU JEST IDEALNE, ZERO OZNAK UTLENIENIA

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#81 American Pale Ale

Warzenie 26.04.2017

11,4°Blg / 42L / 32 IBU / 5 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

120 min - 67,5°C - 65,0°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,2°Blg

30 min - 60g Mosaic 2016 (12,5%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C do 66°C - 90g Centennial 2016

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,2°Blg + osad 7L - wydajność 85,1%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #77, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy V pokolenie White Labs WLP028 Edinburgh Scottish Ale z warki #77, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 17 dni w 20-21°C

 

16.05.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,3°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,3°Blg / 4,5% alc)

 

Fermentor A - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial

Fermentor B - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial

 

21.05.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,8% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,8% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#82 American Pale Ale

Warzenie 29.04.2017

11,4°Blg / 42L / 32 IBU / 5 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 32 IBU / 4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pilzneński Malteurop - 4,00 kg (47,1%)

Pale Ale Malteurop - 2,50 kg (29,4%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 0,50 kg (5,9%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,50 kg (5,9%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,64 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,4

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

120 min - 67,0°C --> 65,5°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 10,7°Blg

30 min - 60g Mosaic 2016 (12,5%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C --> 67°C - 90g Simcoe 2016

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,5°Blg + osad 7L - wydajność 86,6%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #77, start po 10h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 2-tygodniowej gęstwy II pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #77, start po 10h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, następnie 15 dni w 20-21°C

 

17.05.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,0 brix (wg PrimeLab 3,6°Blg / 4,5% alc)

 

22.05.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 30g Simcoe, 30g Amarillo, 30g Centennial

Fermentor B - 100g Citra

 

28.05.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#83 American Pale Ale

Warzenie 22.05.2017

11,3°Blg / 42L / 36 IBU / 4.4 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 66,5°C --> 64,5°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg

30 min - 50g Zeus 2016 (16,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C --> 65°C - 100g Amarillo 2015

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,5°Blg + osad 6L - wydajność 84,4%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 4h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 1-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni 19°C, 3 dni w 20°C, 3 dni w 21°C reszta w 22°C

 

12.06.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,0% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 5,0% alc)

 

Fermentor A - 100g Mosaic

Fermentor B - 100g Citra

 

16.06.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,1% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,4°Blg / 5,1% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#84 American Pale Ale

Warzenie 29.05.2017

11,3°Blg / 42L / 36 IBU / 4.4 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 3.4 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Malteurop - 7,50 kg (88,2%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 90/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,3

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

80 min - 66,5°C --> 64,5°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg

30 min - 65g Chinook 2016 (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 30 min - chmielenie whirlpoolowe 70°C --> 67°C - 90g Amarillo 2016 i 35g Chinook 2016

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,4°Blg + osad 7L - wydajność 85,3%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 250 ml 2-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 250 ml 2-tygodniowej gęstwy III pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #82, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 4 dni 19°C, następnie 2 dni w 20°C i 18 dni w 21-22°C

 

22.06.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc)

 

Fermentor A - 100g Mosaic

Fermentor B - 100g Citra

 

26.06.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 4,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,3 brix (wg PrimeLab 2,6°Blg / 4,9% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#85 Witbier

Warzenie 05.06.2017

12,2°Blg / 40L / 17 IBU / 3.6 SRM - Brewtarget

12,2°Blg / 40L / 17 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58,8%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 3,50 kg (41,2%)

Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

135 min - 67,0°C --> 64,0°C - próba jodowa wykazała jeszcze trochę skrobi, mashout w temperaturze 75°C załatwił resztę i następna była negatywna

dolanie 15L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 22L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 11,0°Blg

60 min - 50g Challenger (5,8%)

05 min - 110g skórki z 5 pomarańczy

05 min - 40g skórki z 2 cytryn

05 min - 15g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 71°C --> 69°C - 100g Wakatu i 30g Styrian Goldings

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 11,9°Blg + osad 7L - wydajność 86,9%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C i po 3h zadane drożdże.

 

Fermentor B - 20,0L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM20 Białe Walonki, start po 8h

Fermentor B - 20,0L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM20 Białe Walonki, start po 8h

Dwie fiolki FM20 na 2L starter

 

Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 3 dni w 19°C, 3 dni w 20 i 15 dni w 21-22°C

 

26.06.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 4,0°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 4,0°Blg / 4,5% alc)

 

30.06.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 30g Centennial

Fermentor B - 30g Centennial

 

04.07.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,7°Blg / 4,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,2 brix (wg PrimeLab 3,7°Blg / 4,7% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,5 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,5 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#86 Session IPA

Warzenie 17.06.2017

12,4°Blg / 40L / 44 IBU / 4.6 SRM - Brewtarget

12,5°Blg / 40L / 43 IBU / 3.8 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,00 kg

Pilzneński Viking Malt - 5,00 kg (55,6%)

Pale Base Viking Malt - 2,00 kg (22,2%)

Colorado Honig Viking Malt - 1,00 kg (11,1%)

Pszeniczny Viking Malt - 1,00 kg (11,1%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 9 / pH = 5,42 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

90 min - 66,5°C --> 64,5°C

dolanie 14L wrzątku

10 min - 75°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 11,5°Blg

20 min - 100g Chinook (12,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 20 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C --> 66°C - 100g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 12,8°Blg + osad 7L - wydajność 87,5%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 21°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) fiolka FM54 Gorączka Kalifornijska, start po 6h

Fermentor B - 20,5L - zadane 200 ml tygodniowej gęstwy IV pokolenie California Ale V Yeast WLP051 z warki #83, start po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 2 dni w 18°C, 2 dni w 19, 2 dni w 20°C pozostał 17 dni w 22°C

 

10.07.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 5,7% alc)

 

Fermentor A - 90g Mosaic

Fermentor B - 90g Citra

 

17.07.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 5,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,1°Blg / 6,0% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#87 Hoppy Oatmeal Witbier

Warzenie 02.07.2017

12,3°Blg / 40L / 25 IBU / 3.4 SRM - Brewtarget

12,2°Blg / 40L / 26 IBU / 3.0 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pilzneński Malteurop - 5,00 kg (58.8%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (23.5%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,50 kg (17.6%)

Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

110 min - 68,0°C --> 65,0°C próba jodowa wykazała jeszcze sporo skrobi

dolanie 15L wrzątku

20 min - 75°C mashout w temperaturze 75°C załatwił resztę skrobi i następna próba była już negatywna

Wysładzanie 23L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 90 min - na starcie 10,8°Blg

60 min - 35g Citra (12,3%)

10 min - 110g skórki z 4 pomarańczy

10 min - 38g skórki z 2 cytryn

10 min - 15g rozgniecionych ziaren kolendry indyjskiej

skórki i kolendra w pończosze, wyciągnięte po whirlpoolu

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 69°C --> 65°C - 55g Citra

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 12,3°Blg + osad 6L - wydajność 87.5%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 22°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - zadane 120 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie FM20 Białe Walonki z warki #85, start po 10h

Fermentor B - zadane 120 ml tygodniowej gęstwy I pokolenie FM20 Białe Walonki z warki #85, start po 10h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni dwoma PET'ami 1,5L do 19°C w 12h

Fermentacja burzliwa 4 dni w 19°C, 2 dni w 20, 2 dni w 21°C i 19 dni w 22-23°C

 

29.07.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 4,6°Blg / 4,4% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,0 brix (wg PrimeLab 4,6°Blg / 4,4% alc)

 

Fermentor A - 30g Amarillo

Fermentor B - 30g Citra

 

02.08.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,8 brix (wg PrimeLab 4,3°Blg / 4,5% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#88 Kveik IPA

Warzenie 17.07.2017

13,9°Blg / 40L / 48 IBU / 5.0 SRM - Brewtarget

13,8°Blg / 40L / 51 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 9,60 kg

Colorado Pale Base Viking Malt - 5,00 kg (52.1%)

Carahell Weyermann - 0,70 kg (7.3%)

Płatki pszenne błyskawiczne - 2,00 kg (20.8%)

Płatki owsiane błyskawiczne - 1,50 kg (15.6%)

Płatki żytnie błyskawiczne - 0,40 kg (4.2%)

Łuska ryżowa zalana wodą 12h wcześniej - 250g

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 6 / pH = 5,43 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,5

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 24L o temperaturze 76°C

100 min - 67,0°C --> 64,5°C próba jodowa pozytywna jeszcze jest jeszcze sporo skrobi

dolanie 14L wrzątku

30 min - 74°C - następna próba negatywna

Wysładzanie 22L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 75 min - na starcie 12,3°Blg

20 min - 120g Mosaic (11,8%)

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 72°C --> 69°C - 60g Citra i 60g Mosaic

 

Fermentacja:

 

Wyszło 39L – 13,5°Blg + osad 6L - wydajność 84.1%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 26°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) FM53 Voss Kveik, start po 4h

Fermentor B - 19,5L + 1L startera (kręcony 24h) FM53 Voss Kveik, start po 4h

Jedna fiolka FM53 na 2L starter

 

Fermentacja burzliwa 2 dni w 30°C, 1 dzień w 29-28°C i 1 dzień w 27-26°C, pozostałe 48 dni w 25°C (pod koniec spadło do 23°C)

W dwa dni było po sprawie, piana opadła i wygląda na to że fermentacja się zakończyła.

W skrzyni temperatura wzrosła z 26°C do 30°C i trzydziestka utrzymywała się przez cały czas fermentacji, przy temperaturze zewnętrznej 24°C

 

07.09.2017

Zlanie na cichą i chmielenie na zimno - trochę przetrzymane ale wakacje :)

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 7,4 brix (wg PrimeLab 3,0°Blg / 5,9% alc)

 

Fermentor A - 30g Amarillo, 30g Simcoe, 30g Cenntenial

Fermentor B - 30g Amarillo, 30g Simcoe, 30g Cenntenial

 

13.09.2017

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 6,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,9 brix (wg PrimeLab 2,2°Blg / 6,3% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Fermentor B - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,2 bara (temperatura pokojowa, 10 dni)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

#89 Kveik APA

Warzenie 22.10.2017

11,2°Blg / 42L / 36 IBU / 5.5 SRM - Brewtarget

11,7°Blg / 42L / 36 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Strzegom - 7,50 kg (88,2%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (11,8%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 10 / pH = 5,38 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

80 min - 68,0°C - 66,0°C

dolanie 15L wrzątku

10 min - 76°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg

20 min - 90g Mosaic 2016 (11,8%)

10 min - 1 tablekta Whirlfloc

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 67°C do 65°C - 90g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 42L - 11,4°Blg + osad 7L - wydajność xx%

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 25°C i po 1h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie FM53 Voss Kveik z warki #88, start po 8h

Fermentor B - 21L - zadane 200 ml 5-tygodniowej gęstwy I pokolenie FM53 Voss Kveik z warki #88, start po 8h

 

Fermentacja burzliwa 2 dni w 27°C, 2 dni w 25°C do 24°C i 2 dni w 23°C do 21 °C, pozostałe 7 dni w 20°C

 

04.11.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,6 brix (wg PrimeLab 3,1°Blg / 4,7% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 4,9% alc)

 

15.11.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor B - 100g Mosaic

 

19.11.2017

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 100g Citra

 

19.11.2017

Butelkowanie fermentor B

 

Pomiar refraktometrem 6,2 brix (wg PrimeLab 2,5°Blg / 5,0% alc)

19,5L poszło do 39 butelek 0,5 - nagazowanie 2.2 vol - 112g glukozy + 0,5L wody

 

23.11.2017

Kegowanie fermentor A

 

Pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,8°Blg / 4,9% alc)

19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara od razu do kegeratora

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dnia 22.10.2017 o 21:12, zasada napisał:

Cześć,

już jakiś czas temu miałem napisać - masz w formatce opisu warki literówkę.

To nie literówka. Wstawiam gotowca w trakcie warzenia lub przed i sukcesywnie podmieniam parametry w miejsca X-ów. Już jest zrobione to co akurat dało się wpisać.

Ale dzięki za uwagę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 tygodni później...
  • 4 tygodnie później...

#90 Fruit IPA

Warzenie 05.11.2017

14,0°Blg / 38L / 50 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget (dane bez dodatku owoców)

14,0°Blg / 38L / 51 IBU / 4.5 SRM - Brewer's Friend

Dodatek pulp owocowych podbije gęstość początkową o 0,2-0,3 Blg

 

Zasyp: 9,70 kg

Pilzneński Strzegom - 5,00 kg (51,5%)

Pale Ale Strzegom - 2,50 kg (25,8%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,20 kg (12,4%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (10,3%)

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#91 Kveik APA

Warzenie 26.11.2017

11,4°Blg / 42L / 36 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget

11,5°Blg / 42L / 36 IBU / 4.2 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (%)

Pszeniczny Strzegom - 1,50 kg (%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (%)

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#92 APA

Warzenie 10.12.2017

11,4°Blg / 42L / 26 IBU / 4.9 SRM - Brewtarget

11,5°Blg / 42L / 26 IBU / 4.2 SRM - Brewer's Friend

Lekkie piwo na wesele ;)

 

Zasyp: 8,50 kg

Pale Ale Strzegom - 5,00 kg (%)

Pszeniczny Strzegom - 1,50 kg (%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (%)

Carahell Weyerman - 1,00 kg (%)

 

Woda i jej modyfikacje:

50% wody RO + 50% kranówki + 7 ml kwasu mlekowego - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 95/5/10/50/100/75

RA = 6 / pH = 5,4 (Brewer's Friend)

 

sole CaSO4/CaCl2 - tylko do uzupełniania chlorków, siarczanów i wapnia

zacieranie 9,0/4,5

 

Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 23L o temperaturze 76°C

70 min - 68,0°C --> 66,0°C

dolanie 15L wrzątku

20 min - 75°C

Wysładzanie 25L wody 78°C - woda przygotowana wcześniej 50/50 + kwas mlekowy

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 10,6°Blg

10 min - 100g Chinook (12,8%)

 

po wyłączeniu palnika 25 min - chmielenie whirlpoolowe 68°C --> 65°C - 100g Centennial

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L – 11,5°Blg + osad 7L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 20°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 2 dni, strat po 10h

Fermentor B - 21L - w tym starter 1,0L WLP090 San Diego Super kręcony 2 dni, strat po 10h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, następnie 11 dni w 19-20°C

 

23.12.2017

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

 

02.01.2018

Chmielenie na zimno

 

Fermentor A - 30g Amarillo, 30g Cenntenial

Fermentor B - 30g Amarillo, 30g Cenntenial

 

06.01.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 6,4 brix (wg PrimeLab 2,7°Blg / 4,9% alc)

 

2 x 20L poszło do 80 butelek 0,5L - nagazowanie 2.2 vol - 2 x 118g glukozy + 2 x 0,5L wody
 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

#93 Oatmeal Stout

Warzenie 05.01.2018

13,4°Blg / 40L / 30 IBU / 42 SRM - Brewtarget

14,0°Blg / 40L / 30 IBU / 37 SRM - Brewer's Friend

 

Zasyp: 10,00 kg

Pale Ale Strzegom - 4,00 kg (40,0%)

Monachijski I Strzegom - 3,00 kg (30,0%)

Płatki owsiane błyskawiczne- 1,00 kg (10,0%)

Caraaroma Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Caramunich II Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Palony jęcznień Weyerman - 0,50 kg (5,0%)

Prażona pszenica Strzegom - 0,50 kg (5,0%)

 

Woda i jej modyfikacje:

100% kranówki - profil docelowy Ca/Mg/Na/Cl/SO4/HCO3 ___ 150/10/20/20/40/500

RA = 300 / pH = 5,7 (Brewer's Friend) - zmierzone pH-metrem 5,6 (po 15 minutach zacierania)

 

sole CaCO3

zacieranie 20,0g


Zacieranie, filtracja, wysładzanie:
woda do zasypu 25L o temperaturze 78°C

140 min - 69,0°C - 66,0°C

dolanie 11L wrzątku

15 min - 76°C

Wysładzanie 26L wody 80°C - całość kranówka

 

Gotowanie: 80 min - na starcie 12,5°Blg

40 min - 60g Magnum 2016 (10,6%)

10 min - 1 tabletka Whirlfloc

 

Fermentacja:

 

Wyszło 40L - 13,5°Blg + osad 4L

 

Brzeczka schłodzona wężownicą do 19,5°C i po 2h zadane drożdże.

 

Fermentor A - 21L - w tym starter 1,0L Wyeast 1469 West Yorkshire Ale kręcony 2 dni, strat po 8h

Fermentor B - 21L - w tym starter 1,0L Wyeast 1469 West Yorkshire Ale kręcony 2 dni, strat po 8h

 

Fermentory chłodzone w skrzyni z PET'em 1,5L do 18°C w 12h

Fermentacja burzliwa 2 dni 18°C, następnie 16 dni w 19-20°C

 

23.01.2011

Zlanie na cichą

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc)

 

03.02.2018

Rozlew

 

Fermentor A - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc)

Fermentor B - pomiar refraktometrem 8,2 brix (wg PrimeLab 4,2°Blg / 5,3% alc)

 

Fermentor A - 19L poszło do kega z podpiętym ciśnieniem 1,0 bara (temperatura pokojowa, 2 tygodnie)

Fermentor B - 20L poszło do 40 butelek 0,5L - nagazowanie 2.0 vol - 100g glukozy + 0,3L wody

 

Edytowane przez RapTom
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.