KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Cześć. Własnie fermentuje się 9 moja warka - 1 w tym sezonie. Postanowiłem zmienić drożdże z Fermentis na Gozdawa ze wzgledu na wyższe deklarowane temperatury tych drugich. Jako pierwsze piwko robię mocno chmielone (Iunga Polaris) IPA na US West Coast. Po 2 tygodniach fermentacji na powierzchni unoszą się takie gluty drożdżowe (z 5 sztuk) i nie chcą utonąć. Co z nimi zrobić? olać? wyłowić? co to jest? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Przelać na cichą, same opadną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Przelać na cichą, same opadną nie zwykłem robić cichej... więc olewam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jacer Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 to błąd. Czas zacząć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 (edited) to błąd. Czas zacząć Są różne praktyki i różne opracowania na ten temat... w sumie to dość kontrowersyjna kwestia. Nie nazwał bym tego błędem bardziej różnice w pogladach Edited October 3, 2015 by KapitanPlaneta Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 (edited) Jakieś fotki tego co Ci pływa ? Co do cichej to jedni polecają inni odradzają bo utlenianie bo możliwość zakażenia . Ja robię Edited October 3, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Jakieś fotki tego co Ci pływa ? Co do cichej to jedni polecają inni odradzają bo utlenianie bo możliwość zakażenia . Ja robię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 (edited) trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ? Edited October 3, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ? 2 tygodnie fermentuje, już nie "bulka", w smaku jest ok - ostra goryczka, mało smaku, kwaśności brak. Nieprzyjemnego zapachu, który miałem przy US05 i U04 nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 zostaw jeszcze z tydzień i rozlewaj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek18 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 A czy ta taka jakby błona na wierchu nie wygląda podejrzanie ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 używasz starsana ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 używasz starsana ? czego??? (znaczy nie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 to błąd. Czas zacząć Co jest błędem w nie robieniu cichej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 infekcja jak nic ,przy najmniej na tej jakości zdjęcia i albo pleśń albo chleb dla kaczek drożdże górnej fermentacji mają to do siebie że nie zawsze wszystkie toną Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
przemek18 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 (edited) No właśnie mi też ta błonka nie pasuje, wygląda to jak jakiś tlenowiec trochę Edit: W pierwszym momencie z tym mi się jakoś skojarzyło: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page-33?do=findComment&comment=256905 Edited October 3, 2015 by przemek18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Czyli co? Szybko butelkować, szybko pić i mocno myć wiadro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szakal75 Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 (edited) daj jakieś lepsze zdjęcie może te drożdże gozdawy tak wyglądają. Ja żadnej błony nie widzę natomiast to białe coś jest trochę niepokojące Edited October 3, 2015 by morfitru75 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 3, 2015 Author Share Posted October 3, 2015 Z lepszej jakości zdjęciem będzie problem;/ (błony nie stwierdzam) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Hynio Posted October 3, 2015 Share Posted October 3, 2015 Cześć , u mnie na tych drożdżach też takie białe plamy wyszły , może te drożdże tak mają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oskaliber Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Miałem ostatnio coś podobnego na S-33. U mnie to były po prostu zbite drożdże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
borsuk94 Posted October 4, 2015 Share Posted October 4, 2015 Tak kontrolnie spytam, dawałeś mech irlandzki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jerzdna Posted October 5, 2015 Share Posted October 5, 2015 Ja wczoraj rozlewale m AAA i też miałem podobne "gluty". To były drozdze US-05 A uprzedzając pytanie - dawałem mech. Osiadł na dnie w gęstwie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawon Posted October 12, 2015 Share Posted October 12, 2015 jak w gęstwie jak to do chmielenia się daje ? czy są jakieś nowe techniki, a ja sto lat za uchodźcami jestem ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KapitanPlaneta Posted October 12, 2015 Author Share Posted October 12, 2015 pierwsze próby smakowe pozytywne:) gluty glutami, ale już wiem, że te drożdże będą u mnie często używane... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.