Jump to content

białe "gluty" po 2 tygodniach fermentacji


Recommended Posts

Cześć.

Własnie fermentuje się 9 moja warka - 1 w tym sezonie. Postanowiłem zmienić drożdże z Fermentis na Gozdawa ze wzgledu na wyższe deklarowane temperatury tych drugich. Jako pierwsze piwko robię mocno chmielone (Iunga Polaris) IPA na US West Coast. Po 2 tygodniach fermentacji na powierzchni unoszą się takie gluty drożdżowe (z 5 sztuk) i nie chcą utonąć. Co z nimi zrobić? olać? wyłowić? co to jest?

Link to comment
Share on other sites

trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ?

2 tygodnie fermentuje, już nie "bulka", w smaku jest ok - ostra goryczka, mało smaku, kwaśności brak. Nieprzyjemnego zapachu, który miałem przy US05 i U04 nie ma.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.