Skocz do zawartości

białe "gluty" po 2 tygodniach fermentacji


KapitanPlaneta

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć.

Własnie fermentuje się 9 moja warka - 1 w tym sezonie. Postanowiłem zmienić drożdże z Fermentis na Gozdawa ze wzgledu na wyższe deklarowane temperatury tych drugich. Jako pierwsze piwko robię mocno chmielone (Iunga Polaris) IPA na US West Coast. Po 2 tygodniach fermentacji na powierzchni unoszą się takie gluty drożdżowe (z 5 sztuk) i nie chcą utonąć. Co z nimi zrobić? olać? wyłowić? co to jest?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to błąd. Czas zacząć

Są różne praktyki i różne opracowania na ten temat... w sumie to dość kontrowersyjna kwestia. Nie nazwał bym tego błędem :) bardziej różnice w pogladach

Edytowane przez KapitanPlaneta
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ?

2 tygodnie fermentuje, już nie "bulka", w smaku jest ok - ostra goryczka, mało smaku, kwaśności brak. Nieprzyjemnego zapachu, który miałem przy US05 i U04 nie ma.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No właśnie mi też ta błonka nie pasuje, wygląda to jak jakiś tlenowiec trochę ;)

Edit: 
W pierwszym momencie z tym mi się jakoś skojarzyło: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page-33?do=findComment&comment=256905

Edytowane przez przemek18
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.