KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Cześć. Własnie fermentuje się 9 moja warka - 1 w tym sezonie. Postanowiłem zmienić drożdże z Fermentis na Gozdawa ze wzgledu na wyższe deklarowane temperatury tych drugich. Jako pierwsze piwko robię mocno chmielone (Iunga Polaris) IPA na US West Coast. Po 2 tygodniach fermentacji na powierzchni unoszą się takie gluty drożdżowe (z 5 sztuk) i nie chcą utonąć. Co z nimi zrobić? olać? wyłowić? co to jest? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Przelać na cichą, same opadną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Przelać na cichą, same opadną nie zwykłem robić cichej... więc olewam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 to błąd. Czas zacząć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) to błąd. Czas zacząć Są różne praktyki i różne opracowania na ten temat... w sumie to dość kontrowersyjna kwestia. Nie nazwał bym tego błędem bardziej różnice w pogladach Edytowane 3 Października 2015 przez KapitanPlaneta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) Jakieś fotki tego co Ci pływa ? Co do cichej to jedni polecają inni odradzają bo utlenianie bo możliwość zakażenia . Ja robię Edytowane 3 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Jakieś fotki tego co Ci pływa ? Co do cichej to jedni polecają inni odradzają bo utlenianie bo możliwość zakażenia . Ja robię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ? Edytowane 3 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 trochę dziwnie to wygląda ale zdjęcie niewyraźne nigdy nie miałem czegoś takiego ile fermentuje piwo ? 2 tygodnie fermentuje, już nie "bulka", w smaku jest ok - ostra goryczka, mało smaku, kwaśności brak. Nieprzyjemnego zapachu, który miałem przy US05 i U04 nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 zostaw jeszcze z tydzień i rozlewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 A czy ta taka jakby błona na wierchu nie wygląda podejrzanie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 używasz starsana ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 używasz starsana ? czego??? (znaczy nie) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 to błąd. Czas zacząć Co jest błędem w nie robieniu cichej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 infekcja jak nic ,przy najmniej na tej jakości zdjęcia i albo pleśń albo chleb dla kaczek drożdże górnej fermentacji mają to do siebie że nie zawsze wszystkie toną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) No właśnie mi też ta błonka nie pasuje, wygląda to jak jakiś tlenowiec trochę Edit: W pierwszym momencie z tym mi się jakoś skojarzyło: http://www.piwo.org/topic/7691-infekcja/page-33?do=findComment&comment=256905 Edytowane 3 Października 2015 przez przemek18 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Czyli co? Szybko butelkować, szybko pić i mocno myć wiadro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szakal75 Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 (edytowane) daj jakieś lepsze zdjęcie może te drożdże gozdawy tak wyglądają. Ja żadnej błony nie widzę natomiast to białe coś jest trochę niepokojące Edytowane 3 Października 2015 przez morfitru75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 3 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Z lepszej jakości zdjęciem będzie problem;/ (błony nie stwierdzam) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hynio Opublikowano 3 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2015 Cześć , u mnie na tych drożdżach też takie białe plamy wyszły , może te drożdże tak mają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Miałem ostatnio coś podobnego na S-33. U mnie to były po prostu zbite drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
borsuk94 Opublikowano 4 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Tak kontrolnie spytam, dawałeś mech irlandzki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jerzdna Opublikowano 5 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Października 2015 Ja wczoraj rozlewale m AAA i też miałem podobne "gluty". To były drozdze US-05 A uprzedzając pytanie - dawałem mech. Osiadł na dnie w gęstwie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 jak w gęstwie jak to do chmielenia się daje ? czy są jakieś nowe techniki, a ja sto lat za uchodźcami jestem ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KapitanPlaneta Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 pierwsze próby smakowe pozytywne:) gluty glutami, ale już wiem, że te drożdże będą u mnie często używane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się