pioturek Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2012 Warka nr 17 - Elefantao / "Dziesiątka" data warzenia 2012.02.25 Surowce: słód pilzneński – 2,5 kg słód monachijski – 0,1 kg Chmielenie – 70’ : pierwsze 10' bez chmielu + 60' z chmielem Chmiele : Marynka szyszki – 18g – 60’ Lubelski szyszki - 20g – 20’ Hallertauer Hersbrucker granulat - 15g – 5’ Drożdże : w 34/70- saszetka ¾ objętości Zacieranie: dekokcyjne 68*-wsypane słody 63*- 20' 72*- 55' (w 30 ‘odebrałem dekokt i gotowanie 10’ Zawrócenie dekoktu i podgrzanie do 72*) 76*- 15' Wysładzanie: ok.9 L wody o temp 75C Fermentacja: objętość początkowa ok 17 L Burzliwa - 20dni –temp.10*-14* C Cicha - 30 dni –6*-8* C Brzeczka nastawna:10 Blg Brzeczka po burzliwej: 2,2 Blg Brzeczka końcowa : 2 Blg Data butelkowania:2012.04.16 Wyszło ok. 15L piwa Refermentacja: 80g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 4 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2012 (edytowane) Warka nr 18 - QlTurka / Pils bohemski data warzenia 2012.03.17 Surowce: słód pilzneński – 3,5 kg słód monachijski – 0,5 kg Chmielenie – 60’ : Chmiele : Marynka granulat – 20g – 60’; 20g - 30' Saaz granulat - 25g - 10' ; 5g - 0' Drożdże : Bohemian Lager -gęstwa Zacieranie: dekokcyjne 57*-wsypane słody i mam 54* po 5 min 1/3 do dekokcji -> 62*-15' , 72*-15', gotowanie 10' zawrócenie dekoktu i mam 62* po 20' kolejna dekokcja,72*-10', gotowanie 20' zawrócenie dekoktu i pogrzanie do 73* 73*-71* - 30' 72*->76* 76* - 10' Wysładzanie: ok.14 L wody o temp 75C Fermentacja: objętość początkowa ok 22 L Burzliwa - 38dni –temp.10*-14* C Cicha - 9 dni –6*-8* C Brzeczka nastawna:11,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 1,5 Blg Brzeczka końcowa : 1,5 Blg Data butelkowania:2012.05.03 Wyszło ok. 21L piwa Refermentacja: 110g glukozy Edytowane 4 Maja 2012 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 29 Maja 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Maja 2012 Warka nr 19A - Czenstowit / Witbier Warka nr 19B - Świętowit / Witbier data warzenia 2012.03.17 Surowce: słód pilzneński – 2,4 kg słód Caraamber– 0,08 kg pszenica - 2,5 kg Chmielenie – 60’ : Chmiele : Saaz granulat - 25g - 60' Halterau Hasbrucker granulat – 15g – 10’ Dodatki: Kolendra - 5 g - 15'; 5g - 5' Curacao - 8g - 15'; 12g - 5' Drożdże : Warka nr 19A - 3944 Wyeast BELGIAN WITBIER -gęstwa od Admiro - dziękuje Warka nr 19B - 1214 Wyeast Belgian Ale - starter ok.0,9 L Zacieranie: infuzyjne kleikowanie pszenicy - 9 L wody temp.66°C - 30' i podgrzanie do 80°C zacier główny - 11 L wody 54*-wsypane słody i mam 52*-35' dodanie skleikowanej pszenicy i mam 64* - 40' 64*->72* 72* - 20' 72*->76* 76* - 10' Wysładzanie: ok.13 L wody o temp 75C Fermentacja: warka rozlana na dwa fermentory objętość początkowa: Warka nr 19A - ok 12 L Warka nr 19B - ok 9 L Burzliwa - 10dni –temp.20*-23* C (obie wersje) Brzeczka nastawna:11,0 Blg Brzeczka po burzliwej: 2,0 Blg (obie wersje) Data butelkowania:2012.05.29 Wyszło ok. 21L piwa Refermentacja: Warka nr 19A - 85g glukozy Warka nr 19B - 65g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Pora uzupełnić zapiski Warka nr 20 - Absturzsiecherung / Pils niemiecki data warzenia 2013.02.16 Piwo zajęło I miejsce w kategorii pils niemiecki podczas VI Wrocławskiego Konkursu Piw Domowych na VIII WROCŁAWSKICH WARSZTATACH PIWOWARSKICH Surowce: słód pilzneński – 3,5 kg słód monachijski – 0,5 kg Chmielenie – 60’ : Chmiele : Marynka granulat – 20g – 60’; Hallertauer Hersbrucker granulat - 20g - 15' ; Drożdże : Bavarian Lager 2206 – starter Zacieranie: dekokcyjne 63*-wsypane słody po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72* 72*-40', ->76* 76* - 5' Wysładzanie: ok.16 L wody o temp 75C Fermentacja: objętość początkowa ok 22 L Burzliwa - 14dni –temp.13* C Cicha - 19 dni –9* C Brzeczka nastawna:11,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 2 Blg Brzeczka końcowa : 1,5 Blg Data butelkowania:2013.03.24 Wyszło ok. 21L piwa Refermentacja: 140g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 Warka nr 21 - 10,5 / jasne lekkie data warzenia 2013.02.16 Piwo zajęło IV miejsce w kategorii jasne lekkie podczas konkursu piw domowych w Żywcu w 2013 roku Surowce: słód pilzneński – 3,9 kg słód monachijski – 0,1 kg słód karmelowy (197 EBC) - 0,15 kg Chmielenie – 60’ : Chmiele : Marynka szyszki – 22g – 60’; Lubelski szyszki - 15g - 20' ; Drożdże : Bavarian Lager 2206 – starter Zacieranie: dekokcyjne 63*-wsypane słody po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72* 72*-40', ->76* 76* - 5' Wysładzanie: ok.16 L wody o temp 75C Fermentacja: Burzliwa - 14dni –temp.11* C Cicha - 19 dni –10* C Brzeczka nastawna:10,5 Blg Brzeczka po burzliwej: 1,5 Blg Brzeczka końcowa : 1,5 Blg Data butelkowania:2013.03.24 Refermentacja: 90g glukozy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 4 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 (edytowane) Warka nr 22A - Be Beri / Weizenbock Warka nr 22B - Schizma / Eisbock data warzenia 2013.03.05 Surowce: słód pilzneński – 1,6 kg słód pszeniczny - 2,9 kg słód monachijski – 1,0 kg słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,5 kg słód caraamber - 0,15 kg słód caramunich I - 0,8kg ekstarkt - Vienna red - 1,8 kg Chmielenie – 10' + 70’ z chmielem : Chmiele : Lubelski granulat - 40g - 70' ; Drożdże : 3068 Wyeast– starter Zacieranie: dekokcyjne 10,6L wody 48°C+ pszeniczny -> 45C-30', 11Lwody 78C+ zacier pszeniczny o temp 44* + słody jęczmienne + podgrzanie ->63*; 63 - 30', po 30 ' odebrałem 1/3 dekoktu (ok. 8 L) i ->72°C-25' -> do wrzenia na 10', zawróciłem dekokt do ustaliłem temp 72°C - 15' i próba jodowa, odebrałem 1/3 i do wrzenia na 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C Wysładzanie: ok.15 L wody o temp 75C Fermentacja: Burzliwa - 20dni –temp.19* C Cicha - 9 dni –19* C Brzeczka nastawna:16 Blg Brzeczka po burzliwej: 5,5 Blg Brzeczka końcowa : 5 Blg Data butelkowania:2013.04.03 Warka po fermentacji burzliwej rozlana na dwa fermentory: 22A) 8Litrów i 22B) 6 Litrów. Warka 22B została wymrożona w temp. max -9°C i zebrałem lód około 0,6 litra po rozmrozeniu. Refermentacja: 22A - glukoza - 110g 22B - glukoza - 40g Edytowane 5 Marca 2014 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2014 No, kolega widzę, że ma podobnie głębokie odfermentowanie przy zacieraniu dekokcyjnym (warka 21 i 22) jak ja. Jak widać nie przeszkodziło to w wysokiej ocenie piwa więc chyba nie mam się czym martwić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Warka nr 23 - Dunkelweizen / Alfonsomorfoza data warzenia 2013.03.05 Surowce: słód pilzneński – 1,6 kg słód pszeniczny - 2,9 kg słód monachijski – 1,0 kg słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,5 kg słód caraamber - 0,15 kg słód caramunich I - 0,8kg Chmielenie – 10' + 70’ z chmielem : Chmiele : Lubelski granulat - 40g - 70' ; Drożdże : 3068 Wyeast– starter Zacieranie: dekokcyjne 10,6L wody 48°C+ pszeniczny -> 45C-30', 11Lwody 78C+ zacier pszeniczny o temp 44* + słody jęczmienne + podgrzanie ->63*; 63 - 30', po 30 ' odebrałem 1/3 dekoktu (ok. 8 L) i ->72°C-25' -> do wrzenia na 10', zawróciłem dekokt do ustaliłem temp 72°C - 15' i próba jodowa, odebrałem 1/3 i do wrzenia na 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C Wysładzanie: ok.15 L wody o temp 75C Fermentacja: Burzliwa - 16dni –temp.19* C Brzeczka nastawna:13 Blg Brzeczka po burzliwej: 3 Blg Brzeczka końcowa : 3 Blg Data butelkowania:2013.03.21 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Warka nr 24 - Kon'nichiwa / czeska dziesiątka data warzenia 2014.03.01 Surowce: słód pilzneński – 4 kg słód monachijski – 0,5 kg słód karmelowy jasny (Strzegom) - 0,15 kg Chmielenie – 70’ - w tym 60' z chmielem: Chmiele : Marynka granulat – 22g – 60’; Lubelski granulat - 16g - 20' ; Saaz granulat - 6g - 0' ; Drożdże : Bohemian Lager 2124 – starter Zacieranie: dekokcyjne 63*-wsypane słody po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72* po 40 min 1/3 do dekokcji -> , gotowanie 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C 76* - 10' Wysładzanie: ok.16 L wody o temp 75C Fermentacja: Burzliwa - temp.9* C Brzeczka nastawna:10,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 Warka nr 25 - Imponderabilia - Pils bohemski data warzenia 2014.03.01 Surowce: słód pilzneński – 4 kg słód monachijski – 0,5 kg Chmielenie – 90’ - w tym 70' z chmielem: Chmiele : Marynka granulat – 20g – 70’; Marynka granulat – 16g – 40’; Saaz granulat - 24g - 20' ; Saaz granulat - 6g -10' ; Drożdże : Bohemian Lager 2124 – starter Zacieranie: dekokcyjne 63*-wsypane słody po 10 min 1/3 do dekokcji -> , 72*-15', gotowanie 15' zawrócenie dekoktu i mam 72* po 40 min 1/3 do dekokcji -> , gotowanie 10' - zawróciłem i uzyskałem temp 76°C 76* - 10' Wysładzanie: ok.16 L wody o temp 75C Fermentacja: Burzliwa - temp.9* C Brzeczka nastawna:12,5 Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 5 Marca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2014 No, kolega widzę, że ma podobnie głębokie odfermentowanie przy zacieraniu dekokcyjnym (warka 21 i 22) jak ja. Jak widać nie przeszkodziło to w wysokiej ocenie piwa więc chyba nie mam się czym martwić Ja się akurat tym nie martwię . Owszem zastanawiam się nad tym i owym przy kolejnych warkach ale głownie jest to dążenie do uzyskania dobrej pijalności i parametrów zgodnych ze stylem (z lepszym lub gorszym efektem ) a reszta to jakoś tak wychodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 30 Maja 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Maja 2014 (edytowane) Warka nr 26 - "Głęboki Gnat" / Special/Best/Premium Bitter data warzenia 2014.05.29 Surowce: słód pale ale – 4,3 kg słód Cara Crystal Castle malting (120) – 0,25 kg słód Cara Crystal Castle malting (150) - 0,2 kg Chmielenie – 60’ : Chmiele : Chalennger – 40g – 60’; Styrian Goldings - 27g - 5' ; Drożdże : Wyeast 1318 London Ale III – starter Zacieranie: infuzyjne 10 g gipsu piwowarskiego 16 L o temp 73* -wsypane słody 66* - 60' dolałem 16 L o temp 81°C 76* - 10' Fermentacja: Burzliwa - temp.17* C Brzeczka nastawna:11 Blg Edytowane 30 Maja 2014 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się