Wasilij Pacior Browarow Opublikowano 8 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2015 witam, mam smaki pomimo jesieni na lekkie sesyjne piwo. Nie robiliłem nigdy jasnego lekkiego piwa, więc oceńcie: Summer Ale 11 BLG pale ale 3kg wiedeński 1 kg pszeniczny 0,5 kg karmelowy jasny 0,3 kg chmielenie jeszcze nie wiem, może Equinox na jakieś 35 - 40 IBU Tak jak pisałem pożądam piwa lekkiego, orzeźwiającego i sesyjnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 (edytowane) Ja bym zmniejszył IBU do 20-25 poza tym OK choć ten wiedeński też średnio potrzebny (tu kwestia gustu) ja robię takie coś (na 30L): 5kg pils 0,5kg pszeniczny Garść (100-200g) karmelu 30 Zacieranie: 30' 62°C 45' 72°C Chmielenie na 20-25 IBU plus konkretnie na smak i aromat (nic na zimno) Fermentacja US-05 w 15°C i jest idealne sesyjne piwko. Edytowane 9 Października 2015 przez Malinowy Jęczmień Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wasilij Pacior Browarow Opublikowano 9 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Gdzies czytałem że dodatek wiedeńskiego eliminuje możliwość zaistnienia wodnistości piwa. Dlaczego nie chmielisz na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Nie chmielę na zimno bo nie widzę powodu dla którego mam to robić skoro po gotowaniu piwo ma intensywny aromat chmielu. Co do wodnistości piwa to lekkie sesyjne piwko powinno być lekko wodniste aby się go lepiej piło. Ja i tak przedłużam zacieranie w 72°C więc piwo nie jest wodniste ale i tak leciutkie w odbiorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Nie chmielę na zimno bo nie widzę powodu dla którego mam to robić skoro po gotowaniu piwo ma intensywny aromat chmielu. Jak dobrze, że większość browarów domowych i komercyjnych jednak widzi ten powód. Autorowi tematu również polecam sypnąć na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 9 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2015 Jak dobrze, że większość browarów domowych i komercyjnych jednak widzi ten powód. Jak dobrze, że nadal są tacy, którzy nie sypią do piwa chmielu łopatami Drogi Jasiu uwierz, że można uwarzyć aromatyczne piwo bez chmielenia na zimno. Mało tego są takie piwa, których się tak nie chmieli. Ale co tam, "kraft" ważniejszy no i przecież "piwo z chmielu się waży" Ale ja się nie znam, ja tylko lubię dobre piwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Wiadomo, że można uwarzyć aromatyczne piwo bez chmielenia na zimno, ale chyba oczywiste jest, że przy jego użyciu ten aromat będzie silniejszy. Wiadomo również, że nie każde piwo będzie odpowiednie, aby to stosować, ale tu rozmawiamy o summer ale. Oczywiście każdy może inaczej widzieć ten styl, ale z wypowiedzi Malinowy Jęczmień wynika, że w ogóle chmielenie na zimno jest nielogiczne, no bo przecież pachnie chmielem i bez tego. Owszem, pachnie, ale będzie pachnieć jeszcze lepiej jak autor tematu sypnie z 50g na zimno. Rozumiem, że amerykański chmiel bardzo modny i naturalna będzie teraz postawa offowa, więc patrzymy z politowaniem jak ktoś chce używać dużo chmielu w swoim dwudziestym ósmym american ale, my natomiast usilnie warzymy swojego trzydziestego czwartego bitterka, no bo "kraft" taki śmieszny i w ogóle chmiel łopatą. Spór porównywalnie żałosny jak ten ostatni o shakerach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wasilij Pacior Browarow Opublikowano 10 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Sypnę na pewno na zimno bo zawsze dla mnie daje to fajny efekt. Pomocna opinia żebym chmielu dla na 25 obu. Jakbym dal więcej to co by wyszlo? Apa czy session ipa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 11 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 Chcesz lekkie sesyjne piwko a jak dasz większą goryczkę to fajnie jakby ją skontrować słodowością co podniesie pełnię piwa. Choć wyższa goryczka przy lżejszym piwie też może być ciekawa, ale chyba nie w tym stylu. A co do chmielenia na zimno to nie miałem na myśli, że w ogóle nie chmielę na zimno tylko akurat w tym przypadku uważam to za zbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
opeciarz Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Chmielić, chmielić na zimno chmielić. Rób piwo takie jakie lubisz, a jak lubisz smak i aromat amerykańskich chmieli to dodawaj i nie załuj. Oczywiście są również inne smaki i nie każdy tak lubi i nie kademu smakuje dlatego nie ma jednej idealnej receptury. Ja wałsnie jestem podczas konsumpcji mojej apy i jestem bardzo zadowolony, wrecz zachwycony, że tak trafiłem z chmieleniem. U mnie na zimno poszło łacznie 90 gram chmielu, dałem łacznie 4 odmiany (ważne jakie, bo bywało, że poszło więcej chmielu, a efekt był marniejszy). Ze swojej strony raczej odradzam Equinoxa na aromat, mi osobiście smak tego chmielu wydaje się za bardzo jakis taki ostry, chmielowy, zielisty, na goryczkę tak, na smak czy aromat raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 1 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2016 (edytowane) Ja letniego lekkiego piwa nigdy nie chmielę na zimno. Na trawie latem to lubię siedzieć, ale nie przepadam jak mi się nią odbija . Do tego niskie wysycenie, żeby dało sie wypić całość duszkiem. Słodowość raczej umiarkowana, podobnie z karmelem, a ten jeśli już, to tylko 30-tka. Za to pszenica zawsze mile widziana. IBU także w granicach rozsądku, to ma być lekkie piwo zarówno dla piwosza, jak i dla mamy, taty lub babci. To nie sesyjna IPA, czy nawet APA. Edytowane 2 Maja 2016 przez santa drakon 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się