joe Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 (edytowane) Witam czy moglibyscie rzucic okiem na ta recepture i wyrazic swoja opinie głownie o te drozdze mi chodzi czy potrzeba 2 paczki tak wyszlo w http://www.brewersfriend.com Pale Ale 5kg Monachijski 1 kg Karmel jasny 20-30 0,2 kg Drozdze 2 x Safale S-04 Przerwa w 68oC - 60 minut 78oC - wygrzew Chmiele Triskel 3,9% - 15 gr - 5 minut Cascade 4,9% - 13 gr - 5 minut Southern Cross 13,9 - 25 gr - 60 minut Brzeczka nastawna 22 L 15 BLG Zadanie drozdzy w 19oC fermentacja burzliwa około 7 dni do wyrownania BLG Cicha 10 dni Refermentacja mysle 145 g cukru Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz Edytowane 14 Października 2015 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Jedna paczka jest wystarczająca. Natomiast, mimo że IBU może ci się zgadzać, to aromat będzie mizerny jak na IPA. Moim zdaniem conajmniej dwa razy tyle na aromat i jeszcze troche na cichą. Edytowane 15 Października 2015 przez Tonyk joe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dobre będzie, żebyś tylko nie pojechał z fermentacją. Ale jak ma być IPA po angielsku, to jak bym z ekstraktem nie szalał, 14 wystarczy. Bo na amerykańską to mi z chmielenia nie wygląda. joe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Witam Panowie dzieki za odpowiedz niestety zanim dostalem odpowiedz to juz ja popelnilem z tym ze dodalem jeszcze do tego 20 Sybilli na 5' i uzylem 2 paczek drozdzy. BLG wyszlo 17,5 Po 10 godzinach piana na 2 cm i bulkalo az milo zgoda o co chodzi z ta fermentacja ? Tonyk dołożyc cos jeszcze na cicha jak tak to ile i na jaki czas (została mi ta Sybilla 30 g)? I tu mialbym pytanie (bo juz sie pogubiłem z tym chmieleniem na zimno tyle watkow i kazdy cos innego pisze) jak dorzucić ten chmiel jakos dezynfekowac w woreczku, luzem, zagotowac, szyszki granulat? Jeszcze raz dzieki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Pewnie zgodzie chodzi o temperatury. Ja wrzucam na zimno luzem, potem się mecze z chmielinami. No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jak masz w granulacie to normalnie luzem. Denzyfekować nie trzeba, chmiel jest bakteriostatyczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filippo2 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 A w jakiej temperaturze otoczenia najlepiej jest fermentować IPA ? Wiem, że podczas burzliwej, temperatura brzeczki się podnosi o kilka stopni. Jak robicie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 i uzylem 2 paczek drozdzy. Skąd taki pomysł? Pół paczki by wystarczyło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 22 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2015 No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była. hmm... przeca z amerykańcami to AIPA (czyli mutant) więc skąd taka teoria? Rasowy IPA to na angielskich chmielach jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 23 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 i uzylem 2 paczek drozdzy. Skąd taki pomysł? Pół paczki by wystarczyło. Witam najpierw wyliczenia http://www.brewersfriend.com i potem na tym portalu tak mi doradzil. Po 5 dniach odfermentowalo do 7 dzisiaj mam sprawdzic i jak sie utrzymie tyle samo to w niedziele bym przelewal na cicha. Jacenty to ze zadalem wiecej drozdzy wplynie znaczaco na smak? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 Jacenty to ze zadalem wiecej drozdzy wplynie znaczaco na smak? Nie, po prostu szkoda drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tonyk Opublikowano 23 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2015 No i lepiej zakup jakieś amerykańce co by IPA bardziej rasowa była. hmm... przeca z amerykańcami to AIPA (czyli mutant) więc skąd taka teoria? Rasowy IPA to na angielskich chmielach jest. Słowo klucz w mojej wypowiedzi to BARDZIEJ. Z amerykańskich łatwo wyciągnąć porządną goryczkę, czy przyjemy zapach owocowy pożądane w IPA stąd takie poleciłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się