Skocz do zawartości

coffee stout wysokie blg


mishead

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jestem tu nowy, wiec pozwolcie ze sie przywitam.

Czesc i chwala wszystkim milosnikom piwa! ;-)

 

Mam maly dylemat wzialem sie za coffee stouta. 17 litrow o poczatkowym blg 16 stopni.

 

Trzymalem to tydzien na burzliwej fermentacji, potem 2 tygodnie cichej. Piwo przestalo juz dawno fermentowac i blg koncowe jest na poziomie 6 stopni. Nie uwazacie ze to za duzo? Nadaje sie do butelkowania?

 

 

Pozdrawiam

Mishead

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może napisz jakie drożdże użyłeś ? ja z mojego krótkiego doświadczenia Ci powiem, że tydzień na 16 blg to może być mało przy jednej paczce drożdży, może za szybko na tę cichą zlałeś ? ja 19 blg 20 litrów AIPY zlewam na cichą dopiero po 3 tygodniach 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Racna, troche malo szczegolow.

Slody :

Pale ale 4kg

Monachijski typ II 1 kg

Czekoladowy jasny i ciemny po pol kg

Jeczmien prazony i pszenica prażona po 0,1 kg

 

Chmielenie:

Marynka w szyszkach i Merkur w granulacie po 50g.

Na koniec chmielenia 50g kawy arabica, niemielona

 

Drozdze Safale S04

Temperatura fermentacji ok 23 stopni, wiem ze to troche duzo ale taka akurat pogoda byla.

 

Z gory dzieki za wszystkie sugestie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Może zejdzie, może nie zejdzie, dopóki coś się dzieje to trzymasz na burzliwej. Pomijam już kwestię redukcji diacetylu i aldehydu octowego. Minimum 10 dni burzliwej to dobry nawyk przy każdym piwie, a często lepiej nawet więcej.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.