mishead Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Witam, Jestem tu nowy, wiec pozwolcie ze sie przywitam. Czesc i chwala wszystkim milosnikom piwa! ;-) Mam maly dylemat wzialem sie za coffee stouta. 17 litrow o poczatkowym blg 16 stopni. Trzymalem to tydzien na burzliwej fermentacji, potem 2 tygodnie cichej. Piwo przestalo juz dawno fermentowac i blg koncowe jest na poziomie 6 stopni. Nie uwazacie ze to za duzo? Nadaje sie do butelkowania? Pozdrawiam Mishead Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Bez podania zasypu, temperatury zacierania, rodzaju drożdży i temperatury fermentacji nie można odpowiedzieć na twoje pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
method99 Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Może napisz jakie drożdże użyłeś ? ja z mojego krótkiego doświadczenia Ci powiem, że tydzień na 16 blg to może być mało przy jednej paczce drożdży, może za szybko na tę cichą zlałeś ? ja 19 blg 20 litrów AIPY zlewam na cichą dopiero po 3 tygodniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mishead Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Racna, troche malo szczegolow. Slody : Pale ale 4kg Monachijski typ II 1 kg Czekoladowy jasny i ciemny po pol kg Jeczmien prazony i pszenica prażona po 0,1 kg Chmielenie: Marynka w szyszkach i Merkur w granulacie po 50g. Na koniec chmielenia 50g kawy arabica, niemielona Drozdze Safale S04 Temperatura fermentacji ok 23 stopni, wiem ze to troche duzo ale taka akurat pogoda byla. Z gory dzieki za wszystkie sugestie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Jeszcze najważniejsze, czyli temperatura zacierania + sprawdź swój areometr na wodzie z kranu 20 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Błędem było przelanie piwa o takim ekstrakcie po tygodniu burzliwej, jeszcze bez pomiaru ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mishead Opublikowano 12 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Aerometr dziala dobrze, dzis sprawdzalem. Robilem pomiar przy przelaniu na cicha, ale bylem przekonany ze troche jeszcze zejdzie. Jak sadzicie zlewac do butelek, czy zbyt duze ryzyko granatow? emsc 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lesiux Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Jak blg już nie spada to raczej za wiele nie zrobisz już z tym. Daj surowca do refermentacji na dolną granicę stylu i kontroluj co tydzień jak zabutelkujesz. Ew nalej do PET-a i tam sprawdzaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mishead Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Hej, Dzieki wszystkim za cenne porady. Dzis rozlalem piwo. Mam tez troche w plastiku i bede sprawdzal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Może zejdzie, może nie zejdzie, dopóki coś się dzieje to trzymasz na burzliwej. Pomijam już kwestię redukcji diacetylu i aldehydu octowego. Minimum 10 dni burzliwej to dobry nawyk przy każdym piwie, a często lepiej nawet więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się