Andrzej_ Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Witam serdecznie, poniżej znajduje się instalacja którą dziś narysowałem, chciałem się spytać bardziej doświadczonych piwowarów, czy takie coś ma prawo działać, wszelkie uwagi mile widziane. Mam kilka pytań odnośnie podobnych instalacji: 1) Jak wysoko nad dnem kadzi instalować zawory? 2) Jaką moc powinna mieć pompa do cyrkulacji oraz chłodzenia? 3) Czy kształt dna narysowany na poniższym schemacie jest lepszy od standardowego fałszywego dna nad całym dnem kadzi z odprowadzeniem z boku. 4) Czy w przypadku cyrkulacji jak na schemacie mieszadło można sobie odpuścić? 5) Jak najlepiej/najszybciej usuwać młuto z kadzi zacierno-filtracyjnej? 6) Czym izolować kadzie? Czy izolacja z wełny mineralnej np. do rur ciepłowniczych czy wentylacji jes dobrym rozwiązaniem? 7) Jak myć taką instalację? Czy napełniać całą instalację wodą z OXI czy innym środkiem dezynfekującym? Jeśli jakieś pytanie było już wielokrotnie zadawane lub jest bezsensu to przepraszam Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 ja bym proponował zastosować wężownicę w kadzi z gorącą wodą i i przez nią puścić cyrkulacje i zrezygnować z podgrzewania gazem kadzi zacierno-filtracyjnej co do kształtu FD to mam takie i jest dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 1) 1,5-2cm to wg mnie odpowiednia wysokość zarówno dla zacierno-filtracyjnej jak i warzelnej (jak w warzelnej rozwiążesz whirlpool?) 2) nie potrzebujesz wielkiej mocy. 8-10W powinno być w sam raz. patrz raczej na wydajność w l/min i tolerancje temperatury bo wiele pomp ma zabezpieczenia termiczne i wywala korki przy wyższych wartościach 3) takie rozwiązanie jak najbardziej się sprawdzi 4) cyrkulacja to jedno a mieszanie to drugie. cyrkulacją zacieru nie wymieszasz. zostałbym przy ręcznym bo tylko przy dodaniu słodów będzie potrzebne skoro masz taki obieg 5) oczywiście z góry i wygodnie przy pomocy choćby takiej szufelki do paszy http://zogala.com/sklep/images/kerbl_miarka_do_paszy_alum.jpg 6) skoro budujesz większy system to może bezwładność cieczy wystarczy żeby zacier nie tracił temp? na ile litrów ta kadź zacierna? 7) warzelnia jest po stronie gorącej więc dezynfekcja garów wg mnie jest zbędna. Gorąca woda i np wodorotlenek sodu (soda kaustyczna, kret...) u mnie sprawdza się bardzo dobrze jeśli jakieś osady po kilku warzeniach się pojawią. Co kilka warzeń można użyć octu na tzw kamień piwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Jak fałszywe dno to nie grzanie gazem. Przypali się pod. Fałszywe dno w twojej wersji to wymyslanie kola na nowo. Uzyj dobrych praktyk i zdrowego rozsądku - z jakiegoś powodu takie a nie inne rozwiązanie jest używane na całym świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_ Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi, poniżej postaram się do nich ustosunkować i dodać kilka wątpliwości jakie mi się nasunęły: 1) Szczerze mówiąc nie myślałem jeszcze o Whirlpool'u, czy jest on konieczny przy 50l kadziach? Jesli tak, to moge zrobić bypass omijający wymiennik ciepła, a powrót brzeczki do kadzi warzelnej będzie umieszczony w połowie wysokości pod kątem, albo zrobić rurkę po obwodzie kadzi z nawierconymi pod kątem otworami, popatrzę jak inni to rozwiązali może coś fajnego rzuci mi się w oko. 2) Zastanawiałem się nad rozwiązaniem podgrzewania zacieru w kadzi wodą, pytanie tylko jak wygląda przy takim rozwiązaniu utrzymanie konkretnej temperatury? Rozumiem że temp. brzeczki płynącej z kadzi z wodą będzie wyższa aby ogrzać młuto, czy podgrzewając przy takim rozwiązaniu nie traci się na jakości brzeczki/zacieru? Dziś wieczorem postaram się przerobić schemat na takie rozwiązanie i zobaczymy co z tego wyjdzie. 3) Jakie orurowanie zastosować, czytałem że rurki miedziane/nierdzewne potrafią się zapowietrzyć, poza tym są sztywne i trudniej o modyfikację. Czy nie lepiej zastosować węże gumowe/plastikowe na szybkozłączki metalowe? Czy w przypadku zastosowania węży z gumy/plastiku przy ich kontakcie z gorącą cieczą nie wydzielają się nieporządane związki chemiczne? 4) Jak wygląda mycie kadzi przy takiej instalacji, czy po uwarzeniu rozkręcacie wszystko i myjecie kadzie ręcznie? Wydaje mi się, że dobrym rozwiązaniem będzie zastosowanie myjki ciśnieniowej skoro mamy każdą kadź podłączoną do kanalizacji? 5) Rozwiązanie fałszywego dna jakie narysowałem to nic nowego, można je obejrzeć na wielu instalacjach stworzonych przez piwowarów z całego świata np: http://www.simplybeer.com/wp-content/uploads/2012/04/keggle-sanke-false-bottom.jpg http://s249.photobucket.com/user/Terrazza1000/media/IMG_2721.jpg.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amorph Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jak fałszywe dno to nie grzanie gazem. Przypali się pod. Fałszywe dno w twojej wersji to wymyslanie kola na nowo. Uzyj dobrych praktyk i zdrowego rozsądku - z jakiegoś powodu takie a nie inne rozwiązanie jest używane na całym świecie Jeżeli będzie zacieranie tylko infuzyjne to w zacierno-filtracyjnej będzie grzana tylko woda i nic się nie przypali. Tak działa np ten system http://www.psychobrewllc.com/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej_ Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Zgodnie z sugestią kolegi #gigo przerobiłem schemat: Prosiłbym bardzo o odpowiedz na pytania z postu #5 i komentarze nt. nowego schematu. Dzięki ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gigo Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jest jeszcze sporo zaworów pomiędzy kadzią z gorącą wodą a kadzią zacierano filtracyjną ,można by to uprościć montując kadź z gorącą woda wyżej by woda do wysładzania spływała grawitacyjnie , odpadnie wtedy kilka zaworów i do wysładzania nie potrzeba będzie pompka.Wydaje mi się że chcesz wysładzać stosując pompkę przetłaczając brzeczkę z kadzi filtracyjnej do warzelnej , nie jest to bobry pomysł ,wysładzanie będzie za szybkie wydajność spadnie i z mojego doświadczenia wiem że pompka zbije młóto i filtracja ustanie.Lepiej wysładzać grawitacyjnie do jakiegoś naczynia i przelewać do warzelnego lub przetaczać pompką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tazy Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2018 Ma ktoś może takowy schemat budowy mikro browaru??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 4 Sierpnia 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2018 (edytowane) 13 godzin temu, tazy napisał: Ma ktoś może takowy schemat budowy mikro browaru??? Weteranka amerykańskiego piwowarstwa publikuje różne rzeczy, m.in. schematy procesów i instalacji, podręcznik dla otwierających brewpub i inne takie. Rzuć okiem, może coś z tego Ci się przyda: http://www.terifahrendorf.com Edit: http://www.terifahrendorf.com/operations-manual-1990.pdf Edytowane 4 Sierpnia 2018 przez zasada bielok 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się