cml Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Blonde ale Ryżowa APA 11,5blg zjechała po tygodniu burzliwej do 0blg. Spławik sprawdzałem w wodzie - pokazuje 0. Zacierałem 4h 65°C -> 59°C - tak wyszło, że musiałem wyjść w trakcie. W zasypie 25% to płatki ryżowe błysk. Drożdże to M44 West Coast - jest to 6ste piwo na tej gęstwie. Boję się trochę, że coś się mogło przypałętać jednakże nic na to nie wskazuje - piwo jest smaczne - lekko kwaskowate Rozumiem, że to odfermentowanie pozorne i wartość jest zafałszowana poprzez dosyć dużą zawartość alc - BS pokazuje 6,1% Jak Wasze doświadczenia z takim odfermentowaniem w zwykłym ale? Edytowane 13 Października 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Nic nadzwyczajnego. Zdarza się. Jest kwaskowe, bo wszelkie cukry zostały przetrawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Pytanie, które przede mną to czy chmielić na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacenty Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 (edytowane) Aromat od chmielu, w tym piwie, ma być prawie zerowy lub ew. średni, chmielenie na zimno nie ma tu racji bytu. Edytowane 13 Października 2015 przez Jacenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Jacenty to nie ma być stylowe blonde ale - powiedzmy, że miała to być ryżowa APA Chodzi mi bardziej o dysonans pomiedzy aromatem z chmielu a kwaśnością z piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Aromat chmielu nie gryzie się z kwaśnością, gryzie się z nią goryczka, są lambiki chmielone na zimno. cml 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 @@kantor, dzięki za info miałem chmielić rakau ale teraz myślę o amarillo - wydaje mi się, że amarillo może podnieść odczucie słodyczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Nic nadzwyczajnego. Zdarza się. Jest kwaskowe, bo wszelkie cukry zostały przetrawione. Drobne sprostowanie - areometr w gotowym piwie pokazuje jedynie ekstrakt pozorny, także odfermentowanie "do zera" da nam w tym przypadku 2,1 blg prawdziwego ekstraktu (liczone przez Beersmith). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 13 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 to by dawało 81% odfermentowania rzeczywistego oraz 100% odfermentowania pozornego - dane wg producenta to 76% maks odfermentowania pozornego dla tych drożdży co tu się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Do saisonowych drożdzy też nikt nie pisze, że schodzą do zera, a schodzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się