Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 13 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Października 2015 Hej. Popełniłem BPA na fermentis abbaye po tygodniu od zabutelkowania otworzyłem jedno na próbę no i zalatuje trochę winem w smaku... mocno wytrawne w smaku. fermentowane w 18 stopniach zeszło z 12,5 blg do 3 blg. Macie jakieś doświadczenia z tymi drożdżami? to normalne aromaty czy coś się dzieje niedobrego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ori2go Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 musi poleżeć ok 4 tyg i będzie dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 21 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2015 http://www.piwo.org/topic/13834-fermentis-safbrew-abbaye/ może tam znajdziesz jakieś info? Fantastyczny Pan Lis 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Moje doświadczenia z nimi są takie, że w niskich temp (~18C) dały mi mało charakterystycznych, belgijskich nut. Efekt był niezły w około 21C, natomiast przy 23C i mocniejszym piwie już niestety poszły w rozpuszczalnik. Same drożdże bardzo żarłoczne - fermentują szybko i burzliwie. Temperatura w wiadrze potrafi mocno skoczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fantastyczny Pan Lis Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ostatnio próbowałem po ok 3 tyg od butelkowania no i wino i alkohol w zapachu pomału zanika natomiast w smaku nadal wytrawne i do tego dało się wyczuć coś z pogranicza malin i wiśni ale nie kwaśne. Zobaczymy, no może być całkiem ciekawe oby nie poszło w stronę jakiegoś kwasu bo szczerze mówiąc jakiejś lekkiej infekcji w dalszym wykluczyć nie mogę Mała poprawka. Po dzisiejszej degustacji stwierdzam ze infekcji brak. Fajne w smaku ale musi się jeszcze ułożyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
need Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Mi na nich wyszedł bardzo fajny dubbel warzony 07.12.14. Moim zdaniem od początku był całkiem ok, z upływem czasu coraz lepszy. Fermentowany wzrastająco od 16 do 24 stp przez 12 dni, potem cicha 12 dni w 17. Akurat było to po Grand Championie i nie chwaląc się uważam, że ten mój mocno nie odbiegał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qba W Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Tak jak ThoriN napisał wyżej, są strasznie żarłoczne i już po 30 minutach od zaszczepienia zaczęły się mnożyć i pochłaniać cukry. Efekt był taki że trzy razy zbierałem gęstwę bo kipiały z fermentora W smaku i aromacie nie doszukałem się żadnych estrów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się