Pancho Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Witam Poszukuję jakiegoś kalkulatora do obliczenia ilości brzeczki potrzebnej do refermentacji w butelkach. Ma ktoś może jakiś link? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Proszę bardzo - w dziale pliki: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Pancho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 15 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 (edytowane) Dzięki wielkie. Rezerwę lepiej zamrozić, czy po prostu w lodówce trzymać? Edytowane 15 Października 2015 przez ModyCHOW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Można mrozić, ale wg mnie wystarczy trzymać zapasteryzowaną w lodówce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Ja pasteryzuje brzeczkę w słoiku. Zawsze mi się odkłada z tego osad na dnie, znad którego zlewam brzeczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 15 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2015 Ja z reguły wlewam gorąca brzeczkę do butelek z krachlą. Butelki wcześniej zdezynfekowane. I faktycznie z reguły jak ostygnie to na dnie jest osad, którego oczywiście nie ma co potem brać do butelkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Ile może leżeć brzeczka od momentu zlana w warunkach domowych pod przykryciem? Wczoraj uwarzyłem AIPA i zapomniałem sobie o resztkach z chmielinami, które zlałem do jednego pojemnika. Stoi w kuchni przykryty talerzykiem. Będzie się jeszcze nadawać do refermentacji czy lepiej w kanał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Przegotuj to raz jeszcze, zalej do jakiegoś słoika i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Przegotuj to raz jeszcze, zalej do jakiegoś słoika i będzie ok.W słoiku pasteryzować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Jak spasteryzujesz w słoiku to nawet kilka lat mógłbyś trzymać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Czy po takiej pasteryzacji trzeba brzeczke jeszcze przegotowac przed dodaniem do butelkowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Teoretycznie nic w niej złego siedzieć już nie powinno, ale dla spokoju ducha można przegotować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Często trzeba dodać trochę cukru do brzeczki, to wtedy lepiej podgrzać, łatwiej się rozpuści Ja zawsze zagotowuję, bo nie bawię się w sterylność pojemnika do pomiaru ilości brzeczki, łyżki itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pancho Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Ja odebrałem 1l zapasu o ekstrakcie 22,5 więc mam nadzieję, że wystarczy to do nagazowania ~ 12l piwa. Powiedzcie mi jeszcze czy do refermentacji lagerów (w tym przypadku porteru) dodajecie trochę świeżych drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Moje lagerowały się 3 tygodnie i nie dodawałem nic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) Proszę bardzo - w dziale pliki: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Mam pytanie odnośnie programu: Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu. Edytowane 18 Października 2015 przez kostas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... I tu się mylisz. W moim przypadku gęstość rezerwy jest większa niż gęstość brzeczki nastawnej, gdyż dolewałem wody po gotowaniu do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Dlatego napisałem "zazwyczaj". Też w kilku warkach robiłem jak mówisz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stasiek Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Mam pytanie odnośnie programu: Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu. Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa to gęstość brzeczki która poszła do i po fermentacji. Dla gęstości rezerwy masz rubryczkę o nazwie "gęstość rezerwy". Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji to rzeczywista ilość cukrów po uwzględnieniu spadku gęstości spowodowanej etanolem - dlatego zawsze będzie to trochę więcej niż końcowa gęstość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle: Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru? Przed dodaniem cukru, gotować ją? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mc007 Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle: Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru? Przed dodaniem cukru, gotować ją? Nie napisałeś, do ilu zeszło piwo. Jeśli zeszło do 4blg, to zgadza się. Ja zawsze przegotowuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 31 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 Zeszło do 4:-) Tak i ja zrobiłem, dzięki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szajsiwo Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 Czy w rubryce "parametry zielonego piwa" podawana temperatura to rzeczywiscie temperatura piwa w momencie dodawania srodka do refermentacji czy tez najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji - bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie. Moj biezacy przypadek: temperatura fermentacji burzliwej - 18°C temperatura fermentacji cichej - 14°C Wg mnie do kalkulatora powinienem wpisac 18°C a nie 14°C. Myle sie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 8 Października 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2017 1 godzinę temu, szajsiwo napisał: najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji - bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie. Nieprawda. Ilość CO2 pozostałego w piwie definiuje najwyższa temperatura PO fermentacji, a nie w jej trakcie. W trakcie fermentacji możesz obniżyć temperaturę, a że drożdże ciągle będą pracowały, doprodukują CO2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się