Pancho Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Witam Poszukuję jakiegoś kalkulatora do obliczenia ilości brzeczki potrzebnej do refermentacji w butelkach. Ma ktoś może jakiś link? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Proszę bardzo - w dziale pliki: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Pancho 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pancho Posted October 15, 2015 Author Share Posted October 15, 2015 (edited) Dzięki wielkie. Rezerwę lepiej zamrozić, czy po prostu w lodówce trzymać? Edited October 15, 2015 by ModyCHOW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Można mrozić, ale wg mnie wystarczy trzymać zapasteryzowaną w lodówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Ja pasteryzuje brzeczkę w słoiku. Zawsze mi się odkłada z tego osad na dnie, znad którego zlewam brzeczkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 15, 2015 Share Posted October 15, 2015 Ja z reguły wlewam gorąca brzeczkę do butelek z krachlą. Butelki wcześniej zdezynfekowane. I faktycznie z reguły jak ostygnie to na dnie jest osad, którego oczywiście nie ma co potem brać do butelkowania. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Aby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj. Ile może leżeć brzeczka od momentu zlana w warunkach domowych pod przykryciem? Wczoraj uwarzyłem AIPA i zapomniałem sobie o resztkach z chmielinami, które zlałem do jednego pojemnika. Stoi w kuchni przykryty talerzykiem. Będzie się jeszcze nadawać do refermentacji czy lepiej w kanał? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Przegotuj to raz jeszcze, zalej do jakiegoś słoika i będzie ok. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Przegotuj to raz jeszcze, zalej do jakiegoś słoika i będzie ok.W słoiku pasteryzować? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 16, 2015 Share Posted October 16, 2015 Jak spasteryzujesz w słoiku to nawet kilka lat mógłbyś trzymać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pancho Posted October 17, 2015 Author Share Posted October 17, 2015 Czy po takiej pasteryzacji trzeba brzeczke jeszcze przegotowac przed dodaniem do butelkowania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jasiu Posted October 17, 2015 Share Posted October 17, 2015 Teoretycznie nic w niej złego siedzieć już nie powinno, ale dla spokoju ducha można przegotować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 17, 2015 Share Posted October 17, 2015 Często trzeba dodać trochę cukru do brzeczki, to wtedy lepiej podgrzać, łatwiej się rozpuści Ja zawsze zagotowuję, bo nie bawię się w sterylność pojemnika do pomiaru ilości brzeczki, łyżki itp. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pancho Posted October 17, 2015 Author Share Posted October 17, 2015 Ja odebrałem 1l zapasu o ekstrakcie 22,5 więc mam nadzieję, że wystarczy to do nagazowania ~ 12l piwa. Powiedzcie mi jeszcze czy do refermentacji lagerów (w tym przypadku porteru) dodajecie trochę świeżych drożdży? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Moje lagerowały się 3 tygodnie i nie dodawałem nic. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 (edited) Proszę bardzo - w dziale pliki: http://www.piwo.org/files/file/13-kalkulator-rezerwy-brzeczki-do-refermentacji/ Mam pytanie odnośnie programu: Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu. Edited October 18, 2015 by kostas Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Tak. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ElGreco Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Przecież gęstość rezerwy będziesz miał zazwyczaj taką samą jak brzeczki nastawnej.... I tu się mylisz. W moim przypadku gęstość rezerwy jest większa niż gęstość brzeczki nastawnej, gdyż dolewałem wody po gotowaniu do fermentora. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Dlatego napisałem "zazwyczaj". Też w kilku warkach robiłem jak mówisz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stasiek Posted October 18, 2015 Share Posted October 18, 2015 Mam pytanie odnośnie programu: Jeżeli jako rezerwy będę używał brzeczki po gotowaniu z chmieleniem, to w rubryce gęstość brzeczki nastawnej wpisuję wynik pomiaru gęstości mojej rezerwy, czy brzeczki nastawnej która została poddana fermentacji? Co do rubryki gęstość końcowa - tam wpisuję finalny wynik po fermentacji piwa? Pytam, bo w rubryce Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji wychodzą mi jakieś bzdury, i w sumie to nie mogę dojść do ładu i składu. Gęstość brzeczki nastawnej i końcowa to gęstość brzeczki która poszła do i po fermentacji. Dla gęstości rezerwy masz rubryczkę o nazwie "gęstość rezerwy". Resztkowa gęstość brzeczki po fermentacji to rzeczywista ilość cukrów po uwzględnieniu spadku gęstości spowodowanej etanolem - dlatego zawsze będzie to trochę więcej niż końcowa gęstość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle: Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru? Przed dodaniem cukru, gotować ją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mc007 Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Witam, proszę mnie poprawić jeżeli robię źle: Mam 0,75 l rezerwy o gęstości 17 BLG. Chcę nagazować 19l piwa AIPA temp 19 st. do nasycenia 2,4. Czyli dodaję do tej rezerwy 32g cukru? Przed dodaniem cukru, gotować ją? Nie napisałeś, do ilu zeszło piwo. Jeśli zeszło do 4blg, to zgadza się. Ja zawsze przegotowuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Drapichrust Posted October 31, 2015 Share Posted October 31, 2015 Zeszło do 4:-) Tak i ja zrobiłem, dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
szajsiwo Posted October 8, 2017 Share Posted October 8, 2017 Czy w rubryce "parametry zielonego piwa" podawana temperatura to rzeczywiscie temperatura piwa w momencie dodawania srodka do refermentacji czy tez najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji - bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie. Moj biezacy przypadek: temperatura fermentacji burzliwej - 18°C temperatura fermentacji cichej - 14°C Wg mnie do kalkulatora powinienem wpisac 18°C a nie 14°C. Myle sie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart3q Posted October 8, 2017 Share Posted October 8, 2017 1 godzinę temu, szajsiwo napisał: najwyzsza temperatura jaka osiagnelo piwo w calym procesie fermentacji - bo tak naprawde to wlasnie ta max temp definiuje ilosc CO2 jaka pozostala w piwie. Nieprawda. Ilość CO2 pozostałego w piwie definiuje najwyższa temperatura PO fermentacji, a nie w jej trakcie. W trakcie fermentacji możesz obniżyć temperaturę, a że drożdże ciągle będą pracowały, doprodukują CO2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts