joe Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Witam wszystkich Mam pytanie odnosnie tego piwa, znalazlem przepis na tym portalu i jutro chcialbym zaczac warzyc (moja 4 warka). Konieczna jest luska gryczana ? Jakich klopotow moge sie spodziewac przy filtracji ? Autor dodal ja zeby polepszyc filtracje. Drugie pytanie ile uzyc drozdzy wystarczy te 5-6 g czy cala paczke wrzucic oczywiscie rehydratyzowanych? Z gory dzieki za podpowiedz pozdrawiam Słody na ok. 20l piwa: Pilzneński – 1,5 kg Caramunich I - 0,07 kg Abbey - 0,4 kg Płatki owsiane - 0,2 kg Ksylitol (czyli cukier brzozowy) - 0,35 kg (do rozlewu, ksylitol nie fermentuje, nadaje więc słodki smak) Miód - 2 kg (najlepiej ciemny, u mnie gryczany) (gotowanie 5 minut) Łuska gryczana - 300 g Drożdże to Safale S-04 (5-6g)Chmiele: East Kent Golding 20 g Fuggles 12 g Boadicea 12 g Zacieranie:5 min 62°C + 70 min 72 °C z szybkim podgrzewaniem pomiędzy przerwani (2-3°C / min). Dodatkowo do zacieru: 300g łuski gryczanejChmielenie:- East Kent Goldin 20 g - 60 min- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 10 min.- Fuggles 6 g + Boadicea 6 g - 5 min.- miód - 5 min.Fermentacja:Lepiej aby przebiegała w dolnej granicy zakresu temperatur (15-17°C). bez cichej, fermentacja ok. 3-4 tygodni.Zbutelkowano z dodatkiem glukozy (5 g/05 l) oraz ksylitolu (miarka do cukru na butelki 0,75l/0,5 l piwa) - ok. 15 g/1 l piwa Edytowane 16 Października 2015 przez joe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Areh Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 joe, zacznij używać znaków interpunkcyjnych, bo bełkot wychodzi. Ja darowałem sobie dalsze czytanie po pierwszej linijce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Robilem piwo z tego przepisu. Wyszło spoko, ale nie czuć mocno miodu, który fermentuje w całości. Dlatego następnym razem gdybym robił to piwo to zacierał bym tylko na słodko (90min w 70-72C). Ksylitol daj na ostatnie 5 min gotowania (nigdy nie wiesz czy to jest w 100% ksylitol) Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie. Ogólnie nie spodziewaj się miodowej słodyczy w tym piwie. joe 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 A co z tymi drozdzami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 (edytowane) Ja bym wrzucił całą paczkę. aaa piwo dobre praktycznie dopiero po 5-6 miesiącach... Edytowane 16 Października 2015 przez profik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MagicznyJanusz Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 @profik jak jak z aromatem miodu w Twoim piwie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Powiem tak, czuć że jest to piwo miodowe, ale nie na tyle i tak by się nim zachwycać. Piwo smaczne, fajne, ale bez pasteryzacji, bez dodatku miodu po niej i sztucznego nagazowania nie będzie tego WOW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 16 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rabbek Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 5g na 0,5 to bankowo granat i to odbezpieczony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Dzieki profik za podpowiedzi a refermentacja 5g/0,5l nie bedzie za duzo Ja nie pamiętam ile dawałem ale na pewno liczyłem kalkulatorem w nagazowanie 2,5vol i po 6 miesiącach musiałem odgazowywać. Najpewniej dlatego, że właśnie dałem pół paczki drożdży... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yoshko Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 U mnie poszło cukru 6 g/l. Miód dodałem jak w pierwowzorze przepisu Zbyszka czyli przy podziale warki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Co do łuski gryczanej, wydaje mi się że coś tam oddała w smaku i aromacie. Łuska absolutnie nic nie oddaje w smaku i aromacie jeśli się jej dobrze używa. Czyli zalewa wrzątkiem w osobnym naczyniu na początku zacierania, po 30-45min~ odcedza i wrzuca na końcówkę zacierania. Inna sprawa, że nie wiem co tu ma być niby takiego trudnego do przefiltrowania. 0,2kg płatków owsianych? Bez przesady, obejdzie się spokojnie bez. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crusher Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Giziu Opublikowano 16 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2015 tez mam zamiar uwarzyć dla żony piwko miodowe i jak najbardziej chcialbym tam lekki posmak gryczany, czyli jak miód gryczany? do tego celu dam do zacierania płatki gryczane blyskawiczne, zobaczymy co bedzie. Robiłem braggota do którego dodałem 3 litry miodu, pół na pół gryka i lipowy. Aromat gryki był bardzo wyraźny w gotowym braggocie , jak dla mnie nawet za bardzo, bo nie przepadam za gryką. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji. Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Z tego co pamiętam to łuska była właśnie dla smaku (gryki) ja wrzucałem do zacierania od samego początku, ale to było dawno i nie wiem z czego czerpałem informacje. Jak chcesz smak gryki to chyba sensowniej byłoby wrzucić grykę w postaci jakichś płatków czy czegoś w tym stylu. Łuska to jest typowy surowiec do filtracji. Witam mam jeszcze pytanie bo nie wiem czy dobrze to licze a nie chcialbym tego spaprac. Chodzi o wode do zacierania dla wsp 1/3,5 nalezy uzyc 7,6 l wody (nie doliczam tu tego miodu) i wysladzac do ok 2 BLG z uwagi na garbniki i taniny. Potem dolac wody do okolo 23L (z uwzglednieniem na koniec gotowania ksylitolu i miodu) I po odparowaniu i bez chmielin powinno wyjsc okolo 20L. Z gory dzieki za odpowiedz i sorry za meczenie Pozdrawiam A gdzie jest pytanie? Sprawdź w jakimś programie ile ekstraktu da Ci miód i ksylitol, wysładzaj aż osiągniesz ten ekstrakt minus to co z miodu i ksylitolu minus ze 2blg na odparowanie i wszystko.Masz racje w pospiechu chaotycznie to napisalem, pytanie mialo brzmiec ilu litrow wody do zacierania uzyc przy wsp 1/3.5 liczac dla samych slodow czyli dla 2.17 - 7.60 L czy dla slodow + miod i ksylitol 4.52 - 15.75 L ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Dla samych słodów. Miodu przecież nie zacierasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się