Katharsis Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Cześć, zamierzam dzisiaj po raz pierwszy użyć kwasu mlekowego 80%, niestety nigdzie nie znalazłem wzorów pozwalających obliczyć dodatek odpowiedniej ilości kwasu. Zacier oraz wodę do wysładzania zakwaszamy do poziomu ok 5,5 pH prawda? Pomoże ktoś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 17 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 (edytowane) Musisz skorzystać z kalkulatorów/arkuszy do modyfikacji wody np. http://www.ezwatercalculator.com/ edit: Ewentualnie jak masz pH-metr to do ok. 5,5 pH brzeczki/wody (w temp. pokojowej) Edytowane 17 Października 2015 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Katharsis Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Ładny arkusz, jednak wymaga wprowadzenia pełnego profilu wody, tego niestety nie znam (wpisałem ilość wody i słodów) i w praktyce okazało się że muszę dodać jeszcze drugie tyle kwasu co wyliczył mi program by pH zeszło do odpowiedniego poziomu. Do pomiaru używałem papierków pomiarowych w zakresie 4-7 pH. Rozumiem że bez poznania profilu wody nie będę w stanie nijak tego odpowiedniego dodatku wyliczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Wg mnie nawet jak poznasz profil to może Ci trochę inaczej wyliczyć. Najlepiej kupić paski ph o wąskim zakresie i mierzyć podczas dodawania kwasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leech Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 http://www.piwo.org/topic/9728-zakwaszanie-zacieru-naturalne-dylematy/?do=findComment&comment=205838 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się