dzeju Opublikowano 13 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2015 To wszystko na dole to martwe drożdże. Warstewka żywych komórek jest pomiędzy piwem, a umarlakami właśnie. Zdjęcie nie grzeszy ostrością, ale jakiś tam jasny krążek chyba da się dostrzec. Ja z kolei mam takie pytanie - kalkulator wylicza mi, że muszę dodać powiedzmy 150ml gęstwy. 150ml to jest ilość liczona razem z tymi martwymi drożdżami tak? Czyli wszystko to, co znajduje się (dajmy na to w słoiku) pod warstwą piwa? Nie opowiadaj głupot, w takim razie każde moje piwo z takiej gęstwy nie powinno wystartować. @joe Pewnie zdekantowałeś drożdże, z nad osadu chmielowego i śmieci. Gęstwa wygląda ładnie na zdjęciu. Przed zadaniem do brzeczki, zlej piwo znad drożdży. Powąchaj i spróbuj piwa i jeśli nie będzie sporych wad to zadawaj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
joe Opublikowano 22 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2015 Dzieki dzeju po 12 godzinach ruszylo jak w gejzerze w pszenicy piana na 5 cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Witam, czy jak zbiorę tą warstę pod bąbelkami, to oznacza że zbiorę żywe drożdze ? nie wiem skąd ta piana się zrobiła.. W zapachu ładnie chmielowo pachnie. Drożdze to FM52 amerykański sen, gęstwa zebrana z american wheat. Edytowane 24 Listopada 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 Witam, czy jak zbiorę tą warstę pod bąbelkami, to oznacza że zbiorę żywe drożdze ? nie wiem skąd ta piana się zrobiła.. W zapachu ładnie chmielowo pachnie. Drożdze to FM52 amerykański sen, gęstwa zebrana z american wheat. W jakiej temperaturze trzymasz te drożdże? Ile minęło czasu od zebrania? To wygląda tak jakby te drożdże jeszcze pracowały. Nie zebrałeś ich czasem za wcześnie? U mnie nigdy nie było piany w słoiku z zebraną gęstwą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszarafa Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Trzymam w lodowce. Zebrane po 10 dniach burzliwej. Piwo z 15blg zeszlo do 3 i pomiar sie już nie zmienial. Od zebrania minelo 4 dni. Podejrzewam ze to przez sposob zebrania gestwy. Zamiast zbierac je lyzeczka, zakolysalem calym fermentatorem i przelalem do słoika. Edytowane 24 Listopada 2015 przez myszarafa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 24 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2015 zakolysalem calym fermentatorem i przelalem do słoika. Ja zawsze zbieram w ten właśnie sposób Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 25 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2015 a nie trząsłeś słoikiem przed zrobieniem zdjęcia? bo jeżeli jest tak jak piszesz, to dziwna ta piana.... drożdże powinny nie mieć czego jeść i w tej temperaturze spokojnie spać. a może to jest tylko zaschnięty 'lacing' na ściankach powstały po przelaniu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się