pioturek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Pytanie jak w temacie narodziło się ze względów między innnymi ekonomicznych ponieważ chciałbym w kolejnych warkach po pilsie uwarzyć koźlaka, marcowe i Münchner Dunkel wykorzystując gęstwę z odzysku. Czy może lepsze od płynnych Munich Lager dla pilsa były by S-23 a ekonomia w tym wypadku zeszła by na dalszy plan ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maryush Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Powiem tylko że i ja planuję Pilsa na Munich Lagerach.. I jestem ciekaw co inni o tym sądzą.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Powiem tylko że i ja planuję Pilsa na Munich Lagerach.. I jestem ciekaw co inni o tym sądzą.. No to już we dwóch raźniej zejdzie czekanie na opinie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coder Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 Munich lager jak najbardziej mogą być do pilsa. Ale jeszcze lepiej do Helles-a. Są stosunkowo słodowe, więc radzę zacierać nieco wytrawniej niż normalnie. Podbno robia też sporo diacetylu, warto zrobić przerwe diacetylową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioturek Opublikowano 23 Grudnia 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 (edytowane) ...warto zrobić przerwe diacetylową. Nie będę udawał że wiem o co chodzi. Mógłbyś, proszę, wytłumaczyć jak się ją przeprowadza ? Przepraszam , już sobie znalazłem Edytowane 23 Grudnia 2009 przez pioturek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hasintus Opublikowano 23 Grudnia 2009 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2009 W zasadzie Coder już napisał, przerwa diacetylowa koniecznie, zacieranie moim zdaniem normalnie. Munich lager podkreśla nutkę słodową ale to w pilsie jest przecież OK. Ważna jest goryczka na odpowiednim poziomie i niski poziom diacetylu. S 23 dają też piwo z nutką słodową ale tez lekko owocową. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się