Skocz do zawartości

Drożdże płynne munich lager do pilsa ?


pioturek

Rekomendowane odpowiedzi

Pytanie jak w temacie narodziło się ze względów między innnymi ekonomicznych ponieważ chciałbym w kolejnych warkach po pilsie uwarzyć koźlaka, marcowe i Münchner Dunkel wykorzystując gęstwę z odzysku.

 

Czy może lepsze od płynnych Munich Lager dla pilsa były by S-23 a ekonomia w tym wypadku zeszła by na dalszy plan ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

...warto zrobić przerwe diacetylową.

Nie będę udawał że wiem o co chodzi. Mógłbyś, proszę, wytłumaczyć jak się ją przeprowadza ?

 

Przepraszam , już sobie znalazłem :(

Edytowane przez pioturek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie Coder już napisał, przerwa diacetylowa koniecznie, zacieranie moim zdaniem normalnie. Munich lager podkreśla nutkę słodową ale to w pilsie jest przecież OK. Ważna jest goryczka na odpowiednim poziomie i niski poziom diacetylu. S 23 dają też piwo z nutką słodową ale tez lekko owocową.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.