ThoriN Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Próbowałem odgazować - prawie nierabialne... Każda butelka na kilkanaście razy... Pzw, MCC Tak to działa. Zwykle zajmuje kilka dni. Niektórzy twierdzą, że nie warto - może i tak jest, ale jakoś tak szkoda zawsze wylać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MCC Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) Dzisiaj wynosze na dwor - temp wystarczajaco niska zeby zaczac odgazowywac. Czesc trzeba bedzie wypic Pzw, MCC Edytowane 28 Października 2015 przez MCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MCC Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Pytanie uzupelniajace - puscilem nastepna warke z dolna fermentacja - ale na w niskich granicach temperaturowych niemalze ustaje (a z w/w doswiadczen wiem, ze nie konczy sie). Czy sa jakies przeciwskazania do mieszania warki (bez otwierania fermentatora oczywiscie)? Pzw, MCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Pytanie uzupelniajace - puscilem nastepna warke z dolna fermentacja - ale na w niskich granicach temperaturowych niemalze ustaje (a z w/w doswiadczen wiem, ze nie konczy sie). Czy sa jakies przeciwskazania do mieszania warki (bez otwierania fermentatora oczywiscie)? Pzw, MCC Jakie drożdże, bo jak taki lager z puszki to na 99% nie jest dolna fermentacja tylko górna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MCC Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 (edytowane) http://www.gozdawa.org/piwosz-pils teraz to probuje uwazyc... temp ok 15-16st. Pzw, MCC Edytowane 28 Października 2015 przez MCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Wg mnie są to drożdże górnej fermentacji. Drożdże dolnej fermentacji mają przedział 5-14°C, czyli bliżej 10°C. Fermentuj je normalnie w tych 18°C. PS. Piwo się waRZy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Niekoniecznie. Gozdawa się chwali że daje drożdże dolnej fermentacji tam gdzie powinna. Coś było napisane na paczce drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MCC Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 PS. Piwo się waRZy. No niezly babol - sam nie wiem skad na to wpadlem Pzw, MCC Niekoniecznie. Gozdawa się chwali że daje drożdże dolnej fermentacji tam gdzie powinna. Coś było napisane na paczce drożdży? Nie - nic Pzw, MCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 To lipa. Może jakby do nich napisać to by powiedzieli co to za szczep. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Jak nic nie pisze to są drożdże górnej fermentacji. Więc pils z tego nie wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MCC Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 zobaczymy - wlasnie chyba skonczylo fermentacje... Moja bombe wynioslem do garazu - tam w temp 1-3st sobie dojrzewa i na razie nie wybucha... Pzw, MCC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRESPO Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Witam. Ja jestem podczas warzenia mojej pierwszej warki.Mój wybór padł na Gozdawa lager z brewkita do tego ekstrakt słodowy jasny.Problem podobny jak u kolegi,który założył wątek ,z tym że ja jeszcze nie zabutelkowałem.Brzęczkę zlałem na cichą po dwóch tygodniach burzliwej.Blg po burzliwej miąłem 4.obecnie po trzech dniach cichej mam niewiele mniej około3,5.Miałem zamiar trzymać jeszcze 3-4dni na cichej i butelkować.Pytanie jest takie czy to piwo zejdzie niżej.Czy butelkowac dodając mniejszą ilośc cukru?Dodam że fermentacja burzliwa przebiegała w następujących temperaturach .Zadanie drożdzy 20C.1dzień temperatura pokojowa 21-22C.Dwa dni w temperaturze 12-13C(stwierdziłem,że może być za niska)Przeniosłem do pomieszczenia o temperaturze ok.17C.Na cichej mam w pomieszczeniu 15C.Drożdże dedykowane przez producenta GLW35.Co proponujecie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 a wiesz może czym charakteryzuje się lager? wskazówka - temperatura fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JackStyle Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Lager może to nie będzie, ale piwo wyjdzie. Proponuję przenieść do wyższej temperatury 21-22 i potrzymać 2-3 dni, zmierzyć Blg i jeśli nadal będzie 3,5 to możesz spokojnie butelkowac. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRESPO Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 a wiesz może czym charakteryzuje się lager? wskazówka - temperatura fermentacji. Wiem że temperatura powinna wynosić 10-14C,ale w instrukcji zalecana temperatura dla tych drożdży to 14-18C a producent na którymś z forum podawał że te drożdże najlepiej pracują w 17C.Tego się trzymałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KRESPO Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 (edytowane) Lager może to nie będzie, ale piwo wyjdzie. Proponuję przenieść do wyższej temperatury 21-22 i potrzymać 2-3 dni, zmierzyć Blg i jeśli nadal będzie 3,5 to możesz spokojnie butelkowac. Dodając tak jak mówi instrukcja 4g cukru na butelkę? Edytowane 28 Listopada 2015 przez KRESPO Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 instrukcjie z brewkitów są niewiele warte, lepiej patrzeć po charakterystyce drożdży. Sam brewkit to trochę cukru i trochę chmielu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 28 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2015 Lager może to nie będzie, ale piwo wyjdzie. Proponuję przenieść do wyższej temperatury 21-22 i potrzymać 2-3 dni, zmierzyć Blg i jeśli nadal będzie 3,5 to możesz spokojnie butelkowac. Dodając tak jak mówi instrukcja 4g cukru na butelkę? Za dużo - proponuję 5-6g na litr. Prędzej czy później, po x warkach, większość osób dochodzi do takiego pułapu i tu się zatrzymuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się