Skocz do zawartości

Niedofermentowany tripel


Samson_Miodek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy. Mam pewien problem - zrobiłem warkę a la belgian tripel na drożdżach Odkrycie Sezonu (starter 1l z 100g ekstraktu) blg 17, zacieranie na lenia 65st 1,5 h. Piwo fermentowalo przez 1,5 tyg w 22stopniach i od tygodnia dofermentowuje w 24. Mam jednak dziwny problem - rurka cały czas bułka jednak od prawie tyg refraktometr pokazuje 7brix. Czy to możliwe że piwo tak słabo odfermentowalo? Zdaje sobie sprawę, że nie rozruszalem drożdży na jakiejś słabej warce i mogą mieć problem z takim esktraktem, ale dlaczego w takim razie cały czas piwo "bulka"? Nie spodziewam się infekcji, smakuje próbki i jest wyborne. Co robić? Butelkowac z takim esktraktem? Boje się granatów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, cenna informacja. O jaką wartość? Nadal jednak pozostaje sprawa ewidentnej pracy brzeczki i nie zmieniającej się wartości ekstraktu (nawet jeśli przeklamanej zawartością alkoholu)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co do korekcji odczytu, to większość programów do projektowania warek ma takie cuś,(w arkuszach http://www.piwo.org/files/ teżsą), są też online, pierwszy z brzegu: http://brew.church/en/calculator/alcohol

PS. z 17 blg to raczej dubel a nie tripel.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W żadnym wypadku nie belgian blond - jest na to za bardzo złożone, dużo cięższe i bardziej "przyprawowe" i raczej nie będzie klarowne;-) na tripela za mało ekstraktu. Hmm... A to nie Cornelius zrobił triple blond z 17plato?;-) Wracając do tematu - w jaki sposób mierzycie więc końcowy ekstrakt? Spławikiem, czy przeliczanie wynik podany przez refraktometr?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie :)

Może i racja. Dziś postaram się opisać wrażenia z tego piwka plus moze kilka zdjec
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.