Samson_Miodek Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Witam koledzy. Mam pewien problem - zrobiłem warkę a la belgian tripel na drożdżach Odkrycie Sezonu (starter 1l z 100g ekstraktu) blg 17, zacieranie na lenia 65st 1,5 h. Piwo fermentowalo przez 1,5 tyg w 22stopniach i od tygodnia dofermentowuje w 24. Mam jednak dziwny problem - rurka cały czas bułka jednak od prawie tyg refraktometr pokazuje 7brix. Czy to możliwe że piwo tak słabo odfermentowalo? Zdaje sobie sprawę, że nie rozruszalem drożdży na jakiejś słabej warce i mogą mieć problem z takim esktraktem, ale dlaczego w takim razie cały czas piwo "bulka"? Nie spodziewam się infekcji, smakuje próbki i jest wyborne. Co robić? Butelkowac z takim esktraktem? Boje się granatów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Odczyt z refraktometru w roztworze z alkoholem trzeba skorygować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 27 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Ok, cenna informacja. O jaką wartość? Nadal jednak pozostaje sprawa ewidentnej pracy brzeczki i nie zmieniającej się wartości ekstraktu (nawet jeśli przeklamanej zawartością alkoholu) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 CO2 uwalnia się z dwóch powodów: rosnąca temperatura albo fermentujące drożdże. Jeśli jesteś pewien, że możesz wykluczyć to pierwsze to po prostu zostaw piwo w spokoju i daj mu popracować kolejny tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Co do korekcji odczytu, to większość programów do projektowania warek ma takie cuś,(w arkuszach http://www.piwo.org/files/ teżsą), są też online, pierwszy z brzegu: http://brew.church/en/calculator/alcohol PS. z 17 blg to raczej dubel a nie tripel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jasiu Opublikowano 27 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2015 Jak jasny to belgian blond. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 W żadnym wypadku nie belgian blond - jest na to za bardzo złożone, dużo cięższe i bardziej "przyprawowe" i raczej nie będzie klarowne;-) na tripela za mało ekstraktu. Hmm... A to nie Cornelius zrobił triple blond z 17plato?;-) Wracając do tematu - w jaki sposób mierzycie więc końcowy ekstrakt? Spławikiem, czy przeliczanie wynik podany przez refraktometr? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 29 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2015 Do mierzenia w piwie spławik najlepszy, refraktometr to tylko pomocniczo, jak trzeba szybko zmierzyć a brzeczka gorąca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi1926 Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbier To chyba piliśmy inne piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dirk gently Opublikowano 30 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2015 Najwyraźniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Triple Blond z Corneliusa to mocny (podwójny) witbierWitbier? Zasyp, parametry, najpewniej drożdże... Poza przyprawami nic tam nie wskazuje na witbiera. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samson_Miodek Opublikowano 2 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2016 Tak a propos to ten Triple Blond z Corneliusa to ani obok tripla ani blonda nie leżał. Ma za to trzy blondynki na etykiecie Może i racja. Dziś postaram się opisać wrażenia z tego piwka plus moze kilka zdjec Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się