demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jakie słody i w jakich proporcjach użyć aby otrzymać treściwego jasnego Ale bo chmiel to już wg mojego uznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jakie słody i w jakich proporcjach użyć aby otrzymać treściwego jasnego Ale bo chmiel to już wg mojego uznania Słody też, byle jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 To chyba najlepiej pale ale ,pilzneński albo monachijski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Ewentualnie spróbować zrobić lagera wszak temperatury w sam raz na fermentacje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Proste są najlepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) Zgadza się na razie jeszcze debiutancka warka dofermentowywuje zeszlo z 15 na 4 blg i zastanawiam się czy zlać na cichą czy zostawić jeszcze i od razu butelkować Edytowane 1 Listopada 2015 przez demonik83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 Jakie słody i w jakich proporcjach użyć aby otrzymać treściwego jasnego Ale bo chmiel to już wg mojego uznania Słody też, byle jasneAnteks, ależ Ty jesteś fachowiec! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 No nie każdy chyba nadaje się na 100 procent zasypu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 1 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 No nie każdy chyba nadaje się na 100 procent zasypu Podstawowy każdy. Rzuć okiem na recepturę Full Aroma Hops z wiki, przeczytaj o SMaSH i do boju! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 No dzięki idąc tym tropem zrobie zasyp ze słodu pale ale a chmielenie np Warrior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nie ten koziol Opublikowano 5 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2015 Może jakieś treściwe płatki do tego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 A co proponujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 6 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Mętne będzie od tego. Jako eksperyment możesz dać np 1,2kg płatków jęczmiennych, ale wyjdzie mocne ziarno. Mniejszej ilości nie poczujesz. Może być jeszcze owies albo żyto, ale to bardzo charakterystyczne zboża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 7 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Ok a doradź jakie chmiele najlepsze na single hop, jeśli chodzi o słod to planuje jasne pale ale i żytni rye malt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2015 Upierasz się na tego single hopa? Ja bym nachmielił czym innym na goryczkę i resztę innego. Na przykład zestaw Marynka + Lubelski. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) Wezme to pod uwage A z której słodowni lepiej Weyermann czy Strzegom ma to znaczenie dlatego ,że obecnie nie ma słodu z Weyermanna na centrum piwowarstwa jest Strzegom , albo Castle , aha i jakie polecacie drożdże Safale czy Mangrove Jacks? Edytowane 8 Listopada 2015 przez demonik83 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Dziwne pytania zadajesz, oczekując jednocześnie jeszcze dziwniejszych odpowiedzi... to nie do końca tak, że jeden producent jest we wszystkim lepszy od drugiego. Jeden szczep drożdży jest lepszy, drugi gorszy, ale przede wszystkim chodzi o odpowiedni dobór do stylu. Pisałeś na początku, że chcesz fajne, treściwe piwo - poleciłbym Ci w tym wypadku Fermentis S-04, które są jednocześnie bardzo przyjemne w "obyciu" - szybko ofermentowują i ładnie osiadają na dnie, klarując elegancko piwo, dają piwu pełny smak i przyjemny, ciepły finisz. Weyermann jest dobry jakościowo, ale też droższy. Strzegom też ma kilka fajnych słodów i często nie warto przepłacać. Jeżeli zaczynasz, to tym bardziej nie przejmuj się zbytnio takimi niuansami, jak producent słodów - skup się lepiej na ważniejszych aspektach jak np. fermentacja. Zrób prosty zasyp 95% pilzneńskiego i 5% jasnego karmelu, dobierz sobie chmiele i ogień - nie ma co tu się rozwodzić, trzeba warzyć dirk gently 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 No dlatego pytam czy jest aż taka różnica bo w jednym sklepie jest Weyermann w innym nie ,ale skoro twierdzisz ze wielkiej roznicy nie ma to dobrze:D już mam recepture chce popróbować z innymi drożdżami i chmielami w tym przypadku z Nowozelandzkimi bo ostatnio pilem z nimi piwo i mi smakowało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Wiesz, różnica jakaś jest (chociażby w wydajności), ale jeśli chodzi o smak to czy jest ona do wyłapania w gotowym piwie? Wydaje mi się, że nie, ale nie podejmę się stwierdzenia, że tak na pewno jest Jeżeli chcesz iść w takie chmiele, to zmierzasz w stronę klasycznego American Pale Ale, a jak przywalisz z "grubej rury", to i pod American India Pale Ale podejdzie. Możliwe, że lepiej byłoby użyć drożdży US-05. Określ dokładnie czego oczekujesz po piwie, ile Blg, jaka goryczka itp. - coś uradzimy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 No tak 15blg i tak z 60 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Słód bierz najtańszy, nikt nie zauważy różnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 8 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Demonik. Z tego co piszesz to zupełnie nie wiadomo czego oczekujesz po tym piwie - co chcesz uwarzyć. Jeśli piłeś piwo na NZ hops które Ci smakowało i chcesz je skopiować to podaj co piłeś - pomożemy Ci w recepturze. Poza tym skoro masz już jakąś wstępną recepturę to ją podaj do wglądu - spróbujemy nakierować. Słód weź Pale Ale obojętnie którego producenta. Mówisz, że chcesz treściwe piwo - czy to znaczy że ma to być East Coast IPA ? Tak na prawdę to jakie otrzymasz piwo będzie w znacznej mierze zależało od zacierania i fermentacji. Na początku więc polecam szczegółowe opisanie pożądanego przez Ciebie produktu końcowego. Może być z podaniem przykładowego piwa dostępnego na rynku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 15 Blg i 60 IBU na nowozelandzkich chmielach to po prostu AIPA, a nawet NZIPA. Zerknij na gotowe zestawy - najłatwiej warzyć z nich, ale można się na nich po prostu wzorować, aby sklecić swoją recepturkę. Tak na szybko: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/new_zealand_india_pale_ale_nzipa_17_blg http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_zacieraniem/new_zealand_black_ipa_16_blg Poczytaj o NZ chmielach, aby dobrać odpowiednie odmiany według tego, co Ci pasuje albo powiedz na jakich nutach smakowych/zapachowych zależy Ci najbardziej. Blg i IBU już jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 9 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No zależy mi na treściwym piwie, bardziej goryczkowym niż słodowym posmaku cytrusów coś jak np Browar Brodacz "Primavera" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pigmei Opublikowano 9 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2015 No zależy mi na treściwym piwie, bardziej goryczkowym niż słodowym posmaku cytrusów coś jak np Browar Brodacz "Primavera" http://pijepiwo.pl/2015/05/premiera-piwa-primavera-z-browaru-brodacz.html Tu np masz skład tego piwa oraz jego parametry. Prosty zasyp - nie przesadź z monachijskim. Pobaw się z BrewTarget i masz swoją Primavere Drożdże możesz wziąć suche US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się