Szymon Walczak Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Cześć, dziś uwarzyłem swoją drugą warkę z zestawu Dry Stout 12BLG na słodach z Browamatora. Zacieranie nazwał bym idealnym, temperatura przez 45min spadła z 67 do 65 stopni, po tym czasie próba jodowa wyszła negatywnie. Wrzuciłem zatem słody ciemne i zacierałem jeszcze 10 min w 72 stopniach. Po tym czasie zrobiłem mash-out do 77 stopni i przelałem wszystko do wiadra z wężykiem z oplotu. W brzeczce przedniej było 10BLG ale po przefiltrowaniu wszystkiego brzeczka ma już tylko 6BLG. Zauważyłem jednak że wyszło mi mało wody bo zaledwie 10L (robiłem z połowy składników a zestaw jest na 20). Ostatnim razem miałem 12 żeby były 2L na odparowanie. Wydaje mi się że nalałem odpowiednią ilość wody do zacierania i wysładzania. Lecz mogłem nalać nieco za mało do zacierania. Czy to może być powodem słabego ekstraktu? Co o tym myślicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
camilos Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 może jak zasypu było za mało to się odpowiednie złożę nie ułożyło i woda zbyt bezproblemowo schodziła do węża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Konus Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Czyli zacieranie nie przebiegło zgodnie z planem. Wg mnie po 45min temperatura powinna spaść więcej niż 2°C (chyba że masz idealnie izolowany garnek, bo w lodówce turystycznej chyba nie zacierałeś) albo termometr coś przekłamuje. Mi spada maksymalnie 2 stopnie w ciągu 60 minut. Gar tylko przykrywam kocem. Ile trwało wysładzanie? Jaki ogólnie zasyp? Potrzeba więcej informacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ASadam Opublikowano 11 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 To nie z wysładzaniem problem tylko z zacieraniem. Brzeczka przednia 10 blg? U mnie standardowo w zasypach na 12-13blg końcowego brzeczka przednia ma ok 19-20blg. Obstawiam że termometr przekłamuje albo standardowo pomiar gorącej brzeczki bez wystudzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymon Walczak Opublikowano 11 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2015 Okazało się balingometr pękł a na dodatek prawdopodobnie od samego początku pokazywał zakłamane wartości (ok 7BLG w roztworze 10g cukru na 90ml wody). Z powodu braku doświadczenia myślałem że w piwie będzie się zgadzać. Niestety teraz jestem pozbawiony danych na temat mojego piwa, mam nadzieję że ekstrakt będzie wyższy niż pokazywał balingometr ;D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
orcen92 Opublikowano 12 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2015 Możesz spróbować dokładnie zważyć (tzn. na wadze ) konkretną ilość, np. 200ml brzeczki. Przy 200ml i 12 blg powinna wyjść masa o 10g większa niż wody (dokładnie 4,8g na 100ml). Szymon Walczak 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się